اختصاصی پایگاه خبری چهاردانگه نیوز: روستای مازارستاق که به زبان محلی ماجوستا هم گفته می شود، دردهستان چهاردانگه بخش چهاردانگه در کنار یکی از سرشاخه های رودخانه تجن و در فاصله ۵۵ کیلومتری جنوب شهر ساری و در ۵۳ درجه ۲۵ دقیقه و ۳۱ ثانیه شرقی و ۳۶ درجه و ۱۵ دقیقه و ۲۴ ثانیه شمالی در کنار رودخانه واقع شده است.
براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۹۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۵۴نفر (۲۰خانوار) بودهاست.(مرکز آمار ایران)
بر اساس سرشماری ۱۳۳۵، اولین سرشماری سراسری، روستای مازارستاق ۹۰ نفر جمعیت داشت(۴۶ نفر مرد و ۴۴ نفر زن )
روستای مازارستاق از شمال به روستای اسکارد از جنوب به روستای ازنی و از شرق به روستای تلوکلا و از غرب به روستاهای لسفرم و کنتا همسایه می باشد.
رابینو. در کتاب مازندران و استر آباد ص ۱۹۱ مازارستاق از دهات ساری .
در کتاب فرهنگ جغرافیایی ایران روستای مازارستاق چنین معرفی شده است:
دهی از دهستان زیرکوه سورتجی بخش چهاردانگه ساری، ۹ کیلومتری شمال باختری ساری، ۱ کیلومتری راه کاروان رو ساری به کیاسر، کوهستان جنگلی، معتدل مالاریایی، سکنه ۲۰۰ نفر، شیعه، مازندرانی و فارسی، آب از چشمه، محصولتات غلات و برنج، شغل زراعت، صنایع دستی زنان شال و کرباس بافی، راه مالرو.(فرهنگ جغرافیایی ایران، ج ۳ ص ۲۷۶ )
یکی از حوادث قابل ذکر پیرامون این روستا غارت و آتش سوزی این روستا توسط احمد خلخالی از اهالی خالخیل می باشد. شکایت مردم این روستا از نامبرده به مجلس شورای ملی. در مرکز اسناد مجلس موجود است. عنوان شکایت به شرح ذیل می باشد.
«اهالی محال چهاردانگه شکایت از غارتگری احمد خلخالی و همدستانش مبنی بر غارت قریه مزبور و به آتش کشیدن قریه مازارستاق، درخواست رسیدگی و تأمین امنیت را دارند »
وجه تسمیه مازارستاق
الف) مازارستاق از دو بخش ماز+ رستاق تشکیل شده است. ماز در زبان مازندرانی به معنی مگس، زنبور و رستاق به معنی روستا و آبادی است که پسوند روستاهای زیادی در مازندران می باشد مانند اجارستاق و….
چون در این روستا در فصل بهار و تابستان مگس و زنبور فراوان است به این نام نامیده شده است. این وجه تسمیه با توجه به قدمت روستا چندان درست به نظر نمی رسد.
ب) بنای این روستا به زمان مازیار که یکی از حاکمان تبرستان بود نسبت می دهند و قلعه ای که در مجاور این روستا می باشد را قلعه مازیار می نامند. می گویند یکی از مقر های حکومتی مازیار همین روستا بوده است و مازیار این روستا را بنا نمود و این روستا« مازیار رستاق» به معنی آبادی مازیار نامیده می شد که در اثر کثرت استعمال به «مازارستاق» تبدیل شد.
پ) عظیمی در کتاب پژوهشی در نام آبادی شهرستان ساری وجه تسمیه این روستا را چنین شرح می دهد:
مازارستاق به نظر می رسد که نام واژه در اصل مازار رستاق بود که صامت ((ر)) اول به دلیل قرار گرفتن در کنار صامت((ر)) دیگر در تلفظ حذف شد.
مازرار mazrar: 1- فرشته نگهبان۲- مزرعه
در این صورت نام مازرار رستاق است.
مازار می تواند مخفف واژه مازیار باشد. مازیار : ماه ایزد یار
مازارستاق:۱- آبادی فرشته نگهبان ۲- آبادی مازیار بن قارن /( عظیمی، پژوهشی در نام آبادی شهرستان ساری، ص ۲۱۰)
مدرسه مازارستاق
دبستان سپاهی دانش مازارستاق در سال ۱۳۴۴ دایر شد که احد حسینی اولین معلم آن بودند. در بدو تاسیس دانش آموزان آن عبارت بودند از:
پایه اول: محمدرضا گلی، محترم سعادت، رمضانعلی خواجه، نورعلی نصیری، حسین امیر فخریان، سید جلال موسوی، اسماعیل قدبنان، فتح الله یساری. عبدالله ملکی
پایه دوم:
سید جواد موسوی، محمد علی یساری، هادی ملکی
پایه سوم: حسین موسوی، فرنگیس ملکی، نادعلی درواری، مسعود سعادت، رمضانعلی امیر فخریان، حسینعلی چنگال
پایه چهارم: سید علی اکبر ساداتی ( خلیلی ، شریعت نژاد، تاریخ آموزش و پرورش چهاردانگه ، ص ۱۲۷ و ۱۲۸)
نویسنده: حامد خلیلی ازنی