در جنگل های بخش چهاردانگه درختان مثمر زیادی از قبیل سیب ترش ، ازگیل ، ولیک ، تلکا ، به ، خرمالو ، الوچه ، گردو، زرشک و… رویش می نماید و میوه های بسیار سالم و خوشمزه ای از آن به وجود می آید و مردم از آن استفاده می نمایند. همچنین اهالی منطقه از دیر باز در حیاط خانه های خود اقدام به کا شت گردو ، سیب ، آلوچه و ستی می نمودند و میوه های مورد نیاز خود را بدین صورت تامین می کردند..
اما شرایط منطقه چهاردانگه از قبیل کوهستانی بودن، اقلیم مناسب و آب کافی از عواملی مهمی می باشند که زمینه را برای باغداری مساعد ساخته است. همچنین ارزش افزوده در بخش باغداری نسبت به سایر بخش کشاورزی بیشتر می باشد.
شیب دار بودن زمین های کشاورزی خطر فرسایش خاک را بیشتر نموده و همچنین کاشت گندم و جو در این گونه زمین ها مقرون به صرفه نمی باشد لذا شایسته است مسولان مردم را در زمینه باغداری تشویق و حمایت های لازم را به عمل آورند.
اگر گونه های مناسب با شرایط آب هوایی منطقه معرفی شود و مردم تشویق به کاشت انواع درختان مثمر شوند و حمایت های لازم از قبیل نهاده های کشاورزی و مشاوره های لازم به باغدار ها انجام گیرد، باعث می شود کشاورزی توحیه اقتصادی بیشتری داشته و با افزایش درآمد جلوی مهاجرت از منطقه گرفته شود.
در سال های اخیر شاهد باغداری علمی در منطقه می باشیم و شاهد باغ های گردو، سیب ، گیلاس و.. می باشیم. بیش از ۱۲۰۰ هکتار از زمین های منطقه به باغ درختان سیاه ریشه تبدیل شده است. اکنون سیب منطقه شهرت ملی و بین المللی پیدا کرده است.
سیب
سیب از اهمیت بسزایی در سفره ایرانی برخوردار می باشد . کشور ایران مقام چهارم را در تولید سیب در جهان به خود اختصاص داده است.
سیب که در زبان محلی به آن سه( se) گفته می شود در جنگل های بخش چهاردانگه به صورت خود رو وجود دارد. این نوع سیب ها ترش مزه و اندازه آن کوچک است. ۷۰۰ هکتار از باغ های منطقه را باغ سیب تشکیل می دهد. با توجه به اینکه سیب های بحش چهاردانگه یک تا دو ماه زودتر از سیب باغ های دیگر نقاط کشور وارد بازار می شود با قیمت مناسبی به فروش می رسد.
در سالهای اخیر کاشت درخت سیب در هر سه دهستان با حمایت دانشگاه علوم کشاورزی ساری و جهاد کشاورزی مازندران و معرفی گونه های مناسب شروع و خوشبختانه محصولات کمی و کیفی خوبی از این باغ ها را شاهد هستیم.
کشت متمرکز سیب روی پایههای رویشی مالینگ از ابتدای دهه ۸۰ در منطقه چهاردانگه و ناحیه دشتوری شهرستان ساری شروع شده است.
گردو
گردو که به زبان محلی به آن آغوز می گویند ، میوه مغزدار باارزشی است و به خصوص تهیه خورشت فسنجان و انواع شیرینی استفاده می شود.
درختان گردو به صوت خود رو در جنگل های منطقه رویش دارند و هم اهالی از دیرباز چند اصله از این درخت را برای تامین گردوی مورد نیاز خود در حیاط خانه خود می کاشتند وجه مشخصه درختان گردوی بومی ارتفاع زیاد این درختان و ثمر دهی کم آن می باشد ، اما در مقابل از کیفیت بسیار خوبی برخور دار است.
در موقع برداشت گردو به علت ارتفاع زیاد این درختان هر سال شاهد سقوط افراد از درختان تنومند گردو هستیم که یا جان خود را از دست می دهند و یا قطع نخاع می شوند. همچنین بهره دهی کم درختان گردو ی سنتی باعث شده است مردم به سمت کاشت درختان گردویی بروند که ارتفاع زیادی ندارد و محصول خوبی تولید می نماید.
گیلاس
یکی از درختان سیاه ریشه ای که در منطقه کاشته شده است و بهره دهی خوبی دارد. مرحوم حسین امینی دبیر جغرافیای منطقه یکی از اولین کسانی می باشد که اقدام به کاشت انواع گیلاس در باغ خود در شهر کیاسر نموده است.
آلوچه و هلو
آلوچه که در زبان محلی به آن هلی گفته می شود به صورت خود رو در جنگل های بخش چهاردانگه رویش می نماید و مردم منطقه ترشی الوچه از آن تهیه نمود و مورد استفاده قرار می دهند.
در سال های اخیر کاشت آلوچه و هلو در منطقه انجام گرفته و یهره دهی خوبی دارد.
زرشک
زرشک یکی دیگر از گیاهان خودرو می باشد که در دهستان پشتکوه رویش می نماید و مردم منطقه از آن برای تهیه زرشک خشک و آب زرشک استفاده می نماید . یکی از محصولاتی که در پشتکوه به مسافران سورت فروخته می شود آب زرشک می باشد. شایسته است مسئولان زمینه کاشت گونه های مناسب زرشک را در منطقه فراهم آورند. تا دز مین های کم بهره دهستان پشتکوه زرشک به روش علمی کاشت شود.
با توجه به شباهت آب هوای پشتکوه باآب و هوای دامعان، لازم است تحقیق مناسب برای کاشت پسته و انواع انگور صورت گیرد. چون افرادی اقدام به کاشت پسته ، انگور و کرده اند جواب مثبت گرفتند.
با سلام لطفا وبلاگ مذهبی هیات روستای ازنی را معرفی یا نمایید با تشکر http://www.azni.blogfa.com
……………………………………………
پایگاه خبری چهاردانگه ساری: با سلام، نام وبلاگ شما در بخش پیوندهای پایگاه خبری چهاردانگه ساری لینک شد. موفق باشید.