پایگاه خبری چهاردانگه نیوز: آیت الله سید حسن شجاعی کیاسری در سال ۱۳۲۰ و در شهر کیاسر مرکز بخش چهاردانگه در خانواده ای روحانی از نوادگان آقا سید میر عماد وری ، از نسل امام موسی کاظم دیده به جهان گشود .
اولین استاد وی پدر بزرگش بود که خود از روحانیون مقید و فاضل دوران خود بود و ایشان را با آداب وسنتهای مذهبی و دینی آشنا ساخت . به طوری که ایشان قبل از دوران دبستان ، با یک دوره کامل تاریخ اسلام آشنا شد و از پنج سالگی ، قرآن و تلاوت آن و مختصری از مفاهیم و معانی آن را آموخت.
تحصیلات حوزوی وفعایت های علمی و اجتماعی :
در سال ۱۳۳۷ ، پس از پشت سر گذاشتن مقاطع تحصیلی با رتبه ممتاز ، در سن ۱۷ سالگی با راهنمایی پدرش به حوزه علمیه آیت الله کوهستانی ، از توابع بهشهر رفت . سپس برای ادامه تحصیلات در حوزه علمیه نکا در محضر استاد مرحوم آیت الله لیموندهی حضور یافت و باقی علم خود را نیز تا کتاب سیوطی در این حوزه آموخت .
شهریور ماه سال ۱۳۳۹ وارد حوزه علمیه قم شد و به علوم منطق ، فقه و بیان مسلط گشت. تسلط ایشان بر این علوم در حدی بود که همزمان با ادامه تحصیلات ،آموخته های قبلی خود را برای شاگردان تدریس می نمود . جالب تر اینکه همزمان با تحصیل و تدریس ، از همان زمان جزو فعالان عرصه سیاست و مبارزه نیز به شمار می آمد.
در این زمان آیت الله شجاعی کیاسری ، ضمن آنکه یک محصل موفق و یک مدرس زبده بود ، به عنوان خطیبی قدرتمند در مسائل سیاسی و دینی که پنجه اش در پنجه ساواک در گیر بود ، شناخته شد
ایشان تا سال ۱۳۴۴ ، سطوح عالیه تحصیلات حوزوی را که مجموعه ای از فقه استدلالی و اصول مترقی است ، در محضر اساتید بزرگی چون آیت الله مکارم شیرازی ، آیت الله شیخ جعفر سبحانی ، آیت الله میرزا حسن نوری همدانی و آیت الله شیخ مصطفی اعتمادی به پایان رسانید .
در طی سال های ۱۳۴۴ تا ۱۳۶۳ از محضر اساتید بزرگ و فقهای بنام حوزه ، آیات عظام ، آقا میرزا هاشم آملی ، آیت الله گلپایگانی ، آیت الله شیخ کاظم تبریزی و آیت الله مرعشی نجفی بیشترین حظ و بهره را برد تا به درجه علمی اجتهاد دست یافت.
از سال ۱۳۵۹ ، پس از بازگشایی دانشگاه ها ، در کنار تدریس در حوزه ، به تدریس در دانشگاه های تهران ، امیر کبیر و خواجه نصیر الدین طوسی ، شهید بهشتی نیز دعوت شدند
فعالیت های سیاسی قبل از پیروزی انقلاب
سخنرانی شجاعانه ، کوبنده و افشاگرانه ایشان بعد از تبعید حضرت امام به کشور ترکیه ، برای در هم شکستن سکوت مرگبار و خفقانی که ساواک در کل کشور و حتی حوزه علمیه قم ایجاد کرده بود ، از فعالیت های استثنایی ایشان است که در مسجد اعظم قم و در جمع کثیری از علما و فضلا و شخصیت های بزرگ سیاسی و علمی ایراد شد.
در آن روزها اطلاعیه هایی که توسط حوزه علمیه قم برای کل کشور صادر میشد معمولا به امضای افراد ویژه و فدارکار جهت تضمین صحت اطلاعات می رسید که البته صاحبان امضا همواره تحت تعقیب ساواک قرار داشتند . یکی از کسانی که همواره نامش در کنار نام علما و اساتید و فقهای حوزه بود و نام آیت الله شجاعی کیاسری بود که نشان دهنده شجاعت کم نذیر و شعور بالای سیاسی ایشان است.
آثار تحرکات و فعالیت های انقلابی ایشان در جریان انقلاب ، به نقل از مراجع معتبرو شهادت شواهد به وضوح به چشم می خورد ، از جمله سخنرانی های بسیار موثر و تاریخ ساز ایشان ، سخنرانی در جمع شاگردان خویش در روز ۱۸ دی ماه ۱۳۵۶ بود که حاوی اعتراضی شدید الحن به نوشته منحوس شاه ، چاپ شده در روزنامه اطلاعات بود .این سخنرانی تاریخی ، اولین اعتراض رسمی نسبت به این نوشته به شمار می آید که منجر به تعطیلی درس توسط ایشان و هدایت طلاب وحرکت آنها از مدرسه خان آیت الله بروجردی به مسجد اعظم در محضر علما و مراجع بود (که در مسیر راه ، جماعتی دیگر نیز به آنها ملحق شده بودند) و این حرکت در ۱۹ دی ماه تشدید و تقویت شد.
از دیگر سخنرانی های مهم ایشان می توان به سخنرانی هایی که در شهر تهران و توابع آن از قبیل کرج و دماوند انجام دادند اشاره کرد به خصوص سخنرانی آتشین ایشان در سال ۱۳۵۷ و اوج انقلاب در مسجد نارمک و حسینیه بنی فاطمه تهران که صدها هزار مخاطب داشت .
فعالیت های سیاسی بعد از پیروزی انقلاب :
ایشان بعد از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۸ با حکم حضت آیت الله مشکینی به عنوان ریاست دادگاه انقلاب اسلامی در استان مازندران منصوب شدند .
در سال ۱۳۶۳ ، علی رغم میل باطنی ، به حکم ضرورت هایی که در کشور پیش آمد ، از قم هجرت کرده و برای پذیرفتن بار امانت نمایندگی مردم شهرستان ساری در مجلس شورای اسلامی ،برای سه دوره متوالی یعنی دوره های دوم و سوم و چهارم در این جایگاه انتخاب و مشغول خدمتگذاری شدند.
بعد از دوره چهارم مجلس شورای اسلامی و در سال ۱۳۷۵ به عنوان ریاست شعبه بیست و سوم دیوان عدالت اداری مشغول خدمت شدند .
در سال ۱۳۸۲ بار آرای مجدد مردم ساری به عنوان نماینده مردم ساری در مجلس هفتم انتخاب شد.
از آثار برجسته ایشان می توان به تفسیر بیست و هفت جلدی قرآن کریم، تفسیر نمونه ، که به کمک جمعی از محققان و زیر نظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی حد فاصل سالهای ۱۳۴۶ تا ۱۳۷۰ به رشته نگارش درآمده است اشاره کرد .این تفسیر در حال حاضر فراگیر ترین تفسیر قرآن در جهان اسلام می باشد.
وی در سن ۷۳ سالگی و پس از طی یک دوره سخت بیماری، ظهر جمعه ۳۰ آبان ۱۳۹۳ درگذشت و طییک تشییع جنازه ای باشکوه در ساری و کیاسر، در زادگاهش به خاک سپرده شده است.
نوه ی ایشون هم کلاسیه منه