یکی از اهداف مدیریت پسماند در شهرها، ایجاد نظامی برای کمحجمسازی پسماند در منازل و تفکیک آن برای افزایش ضریب نگهداری زبالهها در منازل است. این امر مستلزم یادگیری روشهایی برای کاهش تولید زباله توسط شهروندان است.
به گزارش چهاردانگه نیوز به نقل از ایسنا، اولین قدم در مدیریت زبالههای منزل، آنست که دورریزها را کم کنیم و از مواد و کالاها درست استفاده کنیم. همچنین باید راههای استفاده مجدد را یاد بگیریم و در نهایت زبالههای منزل را تفکیک کنیم. یعنی زبالههای خشک مانند کاغذ، مقوا، پارچه، کاغذ، شیشه، پلاستیک، چوب و مانند آن را از زباله های تر همچون پسماند میوهها، سبزیجات و مواد غذایی و تفاله چای جدا و در دو کیسه جداگانه مخصوص بریزیم. اگر بخواهیم تولید زباله را در منزل کاهش دهیم کار دشواری نیست تنها باید در مصرف خود نکاتی را رعایت کنیم.
– از ظروف بادوام و چندبار مصرف برای غذاخوری و یا نگهداری مواد غذایی استفاده کنیم
– از رومیزیهای پارچهای بجای نوع یکبار مصرف آن استفاده کنیم
– از لیوان های فلزی بجای فنجان و لیوان یکبار مصرف کاغذی یا پلاستیکی استفاده کنیم
– از محصولات و کالاهایی استفاده کنیم که در بستهبندیهای قابل بازیافت به بازار ارائه شدهاند.
– از شویندههای آلی ارزانتر و کم خطرتر مانند سرکه سفید و عصاره لیمو (که لکهای چربی را میزداید) و جوش شیرین استفاده کنیم.
مواد بیمصرف را میتوان با تغییراتی به روی آنها دوباره استفاده کرد.تنها چیزی که نیاز است به کارگرفتن خلاقیت خود برای استفاده مجدد از اشیاء موجود در اطراف است.
همچنین همیشه در نظر داشته باشیم که ارگانهایی مانند کمیته امداد و بهزیستی پذیرای لوازم دست دوم قابل استفاده شهروندان هستند و در عین حال در حال حاضر طرحی به نام “طرح هبه” در شهرداری تهران در طول سال اجرا می شود که شهروندان میتوانند از طریق تماس با ۱۳۷ و دریافت کد، هدایا و لوازم اضافی و مازاد قابل استفاده خود را (مانند مبلمان و لوازم برقی که قابل تعمیر و استفاده هستند) در اختیار ماموران شهرداری که با لباس و کارتهای ویژه به همراه ماشین های مخصوص به در منازل آنها مراجعه میکنند قرار دهند تا در صورت نیاز، بازسازی شده و در اختیار افراد نیازمند قرار گیرد. بعد از تحویل هدایا، خانواده های دریافت کننده هدیه، به افراد اهداکننده لوازم معرفی خواهند شد تا اعتماد نسبت به عملکرد شهرداری و میزان مشارکتها افزایش یابد.
راههای کاهش پسماند در هنگام خرید
خرید و مصرف معقول کالاها اعم از مواد خوراکی، پوشاک، لوازم منزل و غیره، یکی از راههای صرفهجویی و حفظ محیط زیست است و علاوه بر آن توان اقتصاد خانواده را بالا میبرد. با پس اندازهای کوچکی که از صرفهجویی در خرید یا به عبارت بهتر با خرید صحیح و منطقی، حاصل می شود میتوان سرمایههای بزرگی برای فعالیتهای مفید ایجاد کرد و در عین حال به حفظ محیط زیست نیز کمک کرد.
در موقع خرید، کیسه، زنبیل یا ساک خرید را همراه خود ببریم و به فروشنده بگوئیم به کیسه نایلونی نیاز نداریم. این کار باعث کمتر شدن مصرف کیسههای پلاستیکی میشود. بهتر است کالای با دوام خریداری شود تا مدت استفاده از آنها طولانیتر شود. بدیهی است محصولات بادوام، دیرتر وارد جریان زباله شهری میشوند.
برای خرید لوازم خانگی عجله نکنید. ابتدا به نیاز خود فکر کنید و وسیلهای را انتخاب کنید که نیازتان را برآورده کند، با میزان مصرف و تعداد افراد خانوادهتان متناسب باشد و مصرف انرژی کمی هم داشته باشد. بستههای خرید خود را به حداقل برسانید. از کیسههای بستهبندی هر چه بیشتر میتوانید استفاده کنید و مابقی را همراه با سایر زبالههای خشک، به غرفه بازیافت یا وانتهای جمعآوری پسماند خشک، تحویل دهید.
راههای کاهش پسماند در ادارات
قبل از آنکه عکسی را چاپ کنید یا متنی را پرینت کنید، ابتدا فکر کنید آیا واقعاً به نسخه چاپ شده آن نیاز دارید؟ پس تا آنجا که میتوانید کمتر کپی کنید و کمتر از نسخه پرینت شده استفاده کنید. استفاده از تابلو اعلانات به جای انتشار اطلاعیههای همگانی و فنآوری الکترونیک یا بدون کاغذ(paperless) بجای نامهنگاریهای داخلی در کاهش پسماند ادارات میتواند تاثیرگذار باشد.
به منظور کاهش میزان مصرف کاغذ، جوهر و لاک غلط گیر، هنگام تایپ مطالب دقت نموده و متون خود را بر روی صفحه مانیتور ویرایش کنید. توجه داشته باشید اگر روی هر دو طرف کاغذ پرینت تهیه شود، مصرف کاغذ ۵۰% کاهش مییابد. از قسمتهای نوشته نشده و سفید کاغذ بعنوان کاغذ یادداشت کوچک استفاده شود. یک جعبه در دفتر کار خود در نظر بگیرید و کاغذهایی را که امکان استفاده مجدد آنها وجود دارد در آن قرار دهید تا از آنها برای چک پرینت استفاده شود.
کامپیوتر و متعلقات جانبی آن و تجهیزاتی قدیمی را که مورد استفاده ندارند به مراکز خیریه، مدارس و روستاها بدهید.
راههای کاهش پسماند در مراسم و تعطیلات
در گردشها، برای جمعآوری پسماندها بجای کیسههای پلاستیکی، از کیسههای برزنتی استفاده کنید. در میهمانیها و گردشها، از بکار بردن بشقاب، لیوان و سایر ظروف یکبار مصرف خودداری کنید.
چنانچه میخواهید از بیرون غذا تهیه نمایید، ظرف غذا را به همراه خود به رستوران ببرید و از مسئول رستوران درخواست کنید بجای آنکه از ظروف یکبار مصرف استفاده کند غذا را در ظرف شما بریزد.
در مراسم عزاداری ملی مانند ایام محرم و نیز در نذریها، بجای ظروف و لیوانهای یکبار مصرف پلاستیکی و یونولیتی میتوانید از لیوانها و ظروف مخصوص گل ذرت یا ظروف بادوام استفاده کنید.
برای تزئینات، میتوانید کاغذ کادو، مقوا و کاغذهای رنگی مصرف شده را استفاده کنید.