اختصاصی پایگاه خبری چهاردانگه نیوز: ملا عبدالله فرزند ملا مومن در حدود سال ۱۱۸۴ هجری قمری در کیاسر در خانواده ای که شهرت به علم فقاهت داشتند دیده به جهان گشود و به لقب وجیه الدین آوازه داشت.( اسلامی، حسین ، دانشوران ساری،پژوهش های فرهنگی، ۱۳۷۹، ص۱۳۲).
او هم عصر ملاعبدالله تیلکی معروف به شریعتمدار تیلکی بود.دوره مقدماتی را در نزد پدر فاضل خود به اتمام رساند.پدر بزرگشان نیز از علمای بزرگ منطقه محسوب می شد و به شریعت مدار کیاسری شهره بود.او سپس برای ادامه تحصیل به کربلا مهاجرت نمود و در نزد شریف العلمای مازندرانی و شیخ جعفر عرب تلمذ نمود.و پس از کسب معرفت در حوزه های علمیه کربلا و نجف به مازندران بر گشت و مدت زیادی برای اشاعه دین مبین اسلام در استر آباد اقامت گزید و مجتهد مسلم آن دیار به حساب و مردم به او مراجعه می نمودند.
ظل السلطان در کتاب تاریخ سرگذشت مسعودی خود در مورد ملا عبدالله کیاسری چنین می نویسد:«آن وقت که من در ساری بودم تجار معتبر و علمای با علم زیادی داشت. جناب میرزا محمدتقی بزرگ و میرزا محمد تقی کوچک مشهور به حکمی از شاگردان نمره اول حاجی ملاهادی سبزواری بود و ملاعبدالله هزارجریبی(کیاسری) که یکصد وده سال داشت خود را از شاگردان شیخ جعفر عرب می دانست.» ( تاریخ سرگذشت مسعودی، ظل السلطان، پایا، ۱۳۶۲، ص ۵۷)
میرزا ابراهیم در سفر نامه استر آباد مازندران و گیلان چنین می نویسد:« الحمدالله شهر ساری آباد و ساکن علمای امامیه است و اهلش کلا شیعه اثنا عشری می باشند.
چهار مجتهد معروف و مشهور عبارتند از ۱- حاج ملا عبدالله کیاسری۲- حاج میرزا محمد تقی ۳- آقا میرزا محمد حسین ۴- حاج ملا نقی هزار جریبی»( سفر نامه استر آباد، مازندران و گیلان و… نوشته میرزا ابراهیم، تصحیح گلزاری، مسعود، فرهنگ ایران ، ۱۳۵۵، ص ۱۰۶)
او به علت علاقه وافری که به خاندان عصمت و طهارت داشت سه دانگ روستای ازنی که از موروثی او بود وقف حضرت امیر المومین نمود تا در ایام ماه مبارک رمضان صرف اطعام شود.
اوتالیفات متعددی داشت که تنها کتاب شعایر النبی از او برجا مانده است اما هنوز به زیور طبع اراسته نشده است.
معرفی ملا عبدالله کیاسری معرف به شریعتمدار کیاسری در کتاب استر آباد نامه.
محمد صالح بن محمد تقی بن محمد اسماعیل استر ابادی متخلص به برهان د کتاب شرح حال علما وادبای استر آباد که در سال۱۲۹۴ هجری قمری نگاشته شده است. ودر کتاب استرآباد نامه چاپ شده است در مورد ملا عبدالله کیاسری چنین می نویسد:
«المجتهد العادل العالم الفاضل الکامل الحاج ملا عبدالله الکیوسری
اگرچه اصل آن بزرگوار از کیوسر هزار جریب است لیکن پس از فراغت از تحصیل و رسیدن مرتبه ی بلند علم و اجتهاد به استر آباد تشریف آوردند و تدریس و مرافعات در این بلد می فرمودند. مرجع انام و علم اسلام بودند. غالبا” مستند احکام شرعیه این بلد آن بزرگوار طاب ثراه بود. مخصوص” در علم اصول کمال داشت و از تلامذه ی محقق اصولیین شریف العلماء بود. در اواخر از استراباد عنان عزیمت را به مازندران معطوف داشت و از باب حب الوطن من الایمان، مازندران را به قدم میمنت لزوم رشک باغ ارم فرمود و از گلهای رنگانگ و شکوفه های گوناگون تحقیقات رشیقه و تدقیقات انیقه اش اهل آن سرزمین را بهرمند داشتند.
ولله دره من قال.
ای صبا گر بگذری بر خطه مازندران هر کجا گلزار بینی خیمه ما زن در آن
و از سرزمین بهشت آیین عزیمت خلد برین فرموده و به دارالقرار طیب الله رمسه الشریف.»
( استر آباد نامه به کوشش مسیح ذبیحی ، ۱۳۴۸ ، بهمن ، ص ۱۶۲)
او بعد از سالهای طولانی تبلیغ و ترویج دین اسلام در سال ۱۲۹۳ دعوت حق را لبیک گفت و به جوار حق شتافت .( اسلامی، حسین ، دانشوران ساری،پژوهش های فرهنگی، ۱۳۷۹، ص۱۳۲)
در مورد محل دفن ایشان اتفاق نظر نیست؛ بعضی معتقدند در ساری مدفون می باشد و بعضی می گویند بدن ایشان را به مشهد منتقل کردند.بعضی هم معتقدند در گرگان مدفون می باشد.
نویسنده: حامد خلیلی ازنی
تاریخ را تحریف نفرماید. ایشان کیاسری نبوده بلکه تیلکی بوده و بعد هم به تلوکلا …
خواهشا برای تبلیغ منطقه ای با حقائق فرهنگی بازی نکنید !!!
—————————————————————-
ملا عبدالله تیلکی معروف به شریعت مدار تیلکی و ملا عبدالله کیاسری فرزند ملا مومن معروف به شریعت مدار کیاسری دو نفر جداگانه هستند. خوشبختانه در همین پایگاه به هردو نفر پرداخته شده است. کاش آقای نصیری کمی مطالعه و دقت می نمودند و به همین راحتی افراد را به تحریف تاریخ متهم نمی نمودند.خلیلی
آقاجان آنکه مشهوره و در بین ایران و حتی خارج از ایران مشهوره همان ملا عبدالله شریعتمدار تیلکی است . که مردم قدیم هم میدانند که دارای کشف و کرامات بوده و حتی باعتبار و احترامش در روستای ایشان همان تیلک حوزه علمیه ای که بوده را احیاء کرده اند !
ببخشید شرمنده قران دست نویس ایشان در دست نوادگانشان موجود هست و در ان شجره ایشان و فرزندان نوشته شده و در کیاسر مسجد ساخته ایشان که هم اکنون نامش مسجد امام خمینی شده و خانه سرای وی و کتابخانه ایشان هم وجود داشته که تخریب شده و ایشان از کیاسر به خاطر این با حکم وقت مخالف بودند برای دستگیر نشدن به روستای صعب العبور تیلک رفت و سارها در انجا زندگی کرد که یک فرزند پسر به نام اقا مرتضی شریعت مداری بوده و بعد اقا سیف الله و… ممنونم