نویسنده: حامد خلیلی ازنی
روستای تلو کلا در ۶۰ کیلومتری جنوب شهر ساری در دهستان چهاردانگه بخش چهاردانگه در ۳۶ درجه و ۱۴ دقیقه و ۴۷ ثانیه شمالی و ۵۳ درجه و ۲۷ دقیقه و ۱۴ ثانیه شرقی واقع شده است.
این روستا دردهستان چهاردانگه قرار داشته و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰ ، جمعیت آن ۶۳ نفر ( ۳۳خانوار ) بوده است. (مرکز آمار ایران)
سرشماری سال ۱۳۴۵ از توابع دهستان سورتیچی چهاردانگه.
رابینو. مازندران و استر آباد ص ۱۸۷ تلی کلا از دهات ساری.
تلوکلا دهی از دهستان زیرکوه سورتچی است که در بخش چهاردانگه شهرستان ساری واقع شده است و ۲۷۰ نفر سکنه دارد( فرهنگ جغرافیایی ایران جلد سوم )
وجه تسمیه تلو کلا
در مورد وجه تسمیه روستای تلو کلا دو روایت وجود دارد که هردوی آن صحیح به نظر می رسد ؛ این روایت ها عبارتند از:
الف)فرد متدینی به نام ملا عبدالله تیلکی معروف به شریعتمدار تیلکی ( صاحب کتاب حجت الحق و المقاصد) که صاحب گله های بزرگی از دام بود در فصل پاییز از مسیر روستای کنونی تلوکلا، از تیلک به سمت مازندران(دشت) می گذشت گویا یک شب در منطقه مورد نظر به استراحت می پردازد و به هنگام خواب به وی الهام می شود که شما باید در این منطقه بمانید و حسینیه ای احداث کنید و به عمران آبادانی این محل بپردازید. ملا عبدالله این خواب را به فال نیک می گیرد و همراه با خانواده اش در این محل ساکن می شود. چون در این محل تلی (خار)بسیار فراوان داشت اقدام به از بین بردن این درختچه های خار دار می کند و کم کم عده ای دیگر نیز در این محل جمع شدند و روستایی به نام تلی کلا که هنوز در زبان محلی به این نام نامیده می شود را به وجود آوردند. سپس تلی کلا به تلو کلا تبدیل شد.
ب) چون بانی این روستا شریعتمدار از اهالی روستای تیلک بوده ، روستایی را که در این محل به وجود آورد را به یاد روستای سابقش تیلک کلا نامید که بعدا در اثر کثرت استعمال به تلو کلا مشهور شد.(کلا در زبان مازندرانی به معنی روستا یا آبادی می باشد که پسوند اغلب روستاهای مازندران می باشد.)
عظیمی در مورد وجه تسمیه تلو کلا چنین می نویسد:
تلو(talu) : آب تلخ . تلی (tali): خار
از آنجاییکه به ویژه در گذشته ، واژه ی کلا به معنی آبادی و روستا پس از نام انسان یا صفت انسانی می آمده است نگارند بر آن است ((تلو)) تحریف و تغییر یافته کلمه تئورو(tauru) : دیوی که آب ها را زهری و تباه می کند، است.
تلو کلا: ۱- آبادی آب تلخ یا دیوی که آب را زهری و تباه می کند. ۲- آبادی واقع در خارستان. .( عظیمی ، مختار، پژوهش در نام آبادی های ساری،ص۱۹۳)
برای دیدن تصویر در اندازه ی بزرگتر و کیفیت بهتر روی آن کلیک کنید
مدرسه تلو کلا
دبستان سپاهی دانش تلو کلا در سال ۱۳۴۵ دایر شد و علی ابراهیمی اولین معلم آن بود. سپس نام این آموزشگاه به دبستان دولتی حاج احمد نادری تغییر یافت.
در بدو تاسیس دانش آموزان آن عبارت بودند از:
پایه اول: هادی ملکی، نظام مهدوی، منصور زارعی، سیف الله علی پور،
پایه دوم: قربانعلی مهدوی، عشقعلی مهدوی، دوستعلی اسدیان، کاظم آباد.
پایه سوم: سید علی اکبر ساداتی، فتحعلی رمضانپور، نبی الله عابدی، رحمان مهدوی، سید محمد موسوی و حبیب الله نادری
پایه چهارم: گلعلی جعفری، حبیب الله زارع ، نوروز مهدوی، غلامحسین مهدوی، نصر الله علی پور، سید اسماعیل موسوی، ناصر رضازاده ، زلفعلی زارع، محمد اسدی، عمران زارع، نصیر یعقوبی(خلیلی ، شریعت نژاد، تاریخ آموزش و پرورش چهاردانگه، ص ۱۰۶)
شهدای روستای تلوکلا
برای دیدن تصویر در اندازه ی بزرگتر و کیفیت بهتر روی آن کلیک کنید
شهید اسدالله اسدی
با سلام .از اطلاعاتی خوب و زیبایی که در اختیارمان گذاشته اید ممنون و سپاسگذاریم
با تشکر از مطالب خوب شما…موفق باشید