مهمترین منبع توسعه هر کشوری و منطقه ای منابع انسانی آن کشور یا منطقه می باشد نه منابع طبیعی. کشور های زیادی مانند ژاپن وجود دارند که با بکار گیری منابع انسانی خود به پیشرفت نایل آمدند در صورتیکه از نظر منابع طبیعی کشوری بسیار فقیر محسوب می شوند.
در هزاره سوم، سرمایه انسانی بالاترین و با ارزشترین سرمایه و بزرگترین دارایی هر سازمان و کشوری محسوب می شود، اگر چه در هیچ ترازنامه و حساب سود و زیانی آورده نمی شود ولی نتیجه سود و زیان سازمان ها را رقم می زند، تنها سرمایهای است که با استفاده بیشتر کاهش نیافته و بصورت فزاینده توسعه پیدا میکند. کلید توسعه سازمانها و کشورها نیروی انسانی کارآمد است.
در دهه اخیر نقش رویکرد انسانی در توسعه بسیار مورد توجه قرار گرفته است. اهمیت این موضوع به علت نقش مهم عامل انسانی در فرآیند توسعه می باشد. بزرگترین مزیت رقابتی کشورها و سازمانها داشتن نیروی انسانی توانمند می باشد. بیشترین سهم ثروت جهانی نیز از آن نیروی انسانی است، در کشورهای توسعه یافته سهم منابع انسانی در ثروتشان بیشتر از سهم منابع فیزیکی و منابع طبیعی است.
بطور متوسط ۶۴ درصد ثروت کشورهای جهان را منابع انسانی، ۱۶ درصد منابع فیزیکی و ۲۰ درصد را منابع طبیعی تشکیل می دهد، ( ۸۰ درصد ثروت ژاپن را منابع انسانی تشکیل می دهد ). در ایران نیز ۳۴ درصد ثروت را عامل انسانی و ۳۷ درصد منابع فیزیکی و ۲۹ درصد را منابع طبیعی تشکیل می دهد. بین توسعه انسانی و توسعه کشورها ارتباط مستقیمی وجود دارد.
لازم بود در سلسله مقالات پیرامون منابع توسعه بخش چهاردانگه به عنوان اولین و مهمترین عامل توسعه، به نیروی انسانی بخش چهاردانگه می پرداختم. گر چه تاکنون متاسفانه نیروی انسانی توانمند منطقه سهم خود را در پیشرفت منطقه اداء نکردند. هر کدام از افراد منطقه در هر زمینه توفیق پیشرفت پیدا می کنند خود را به زادگاه خود و پدران خود بدهکار بدانند و برای پیشرفت آن تلاش نمایند. زیبنده مردم بخش چهاردانگه با این همه پتانسیل خدادادی نیست در محرومیت به سر ببرند.
پتانسیل بخش چهاردانگه در گذشنه و حال:
الف) علما
بخش چهاردانگه از دیر باز مهد علمای بزرگ مانند ملاصالح مازندرانی ، شریعتمدار تیلکی ، شریعت مدار کیاسری ، سید علی پاجایی ، شیخ علی اصعر ولویه ای و هم اکنون نیز علمای بزرگی از منطقه در سطح حوزه های علمیه مشهد و قم در حال آموزش طلاب می باشند.
ب) رجال سیاسی:
بخش چهاردانگه مهد رجال سیاسی مانند اشجع الملک حاکم مازندران ، علی اکبر داور وزیر مالیه و عدلیه رضاشاه ، حسن قدس نخعی سفیر و وزیر امور خارجه دوره محمدرضا پهلوی ، علی کردان وزیر کشور و نمایندگان در مجلس شورای اسلامی مانند سید حسن شجاعی، رمضان شجاعی ، دهها مدیر کل و معاونین …
ج) شعرا:
اشرف مازندرانی ، مغتنم ارایی ، ندیم ارایی ، مهدی محمد نژاد ، هادی سعیدی و….
هنرمندان
مهدی زمانپور کیاسری ، یاسر خاسب و …
د) نخبگان علمی:
سجاد فولادی قلعه، نفر اول کنکور ریاضی در سال ۱۳۸۷ ، سید محمد حسین موسوی، نفر دوم کنکور ریاضی در سال ۱۳۹۲ و …
و پزشکان ، اساتید دانشگاه ، ورزشکاران نام آور ، صنعت گران و جوانان پرتلاش
در پایان برای تمام نخبگان بخش چهاردانگه آرزوی توفیق دارم و امید وارم با کنار هم قرار گرفتن این پتانسیل ها برای ساخت آینده ای در خور بزرگی مردان و زنان دیارمان گام برداریم.
نویسنده: حامد خلیلی ازنی