کیمیا کمالی چورتی : افراد زیادی در دنیا از کمرویی رنج میبرند و در تلاشاند تا روشهایی برای درمان کمرویی خود پیدا کنند. برای موفقیت در این راه، باید شرایطی را که باعث خجالت و کمرویی کودکان میشود، بپذیرید. والدین نقش مهمی در رفع این ویژگی در کودک خود دارند. کودک خجالتی کودک مضطربی است که باور دارد من بد هستم؛ همه بد هستند؛ و این افراد بد اگر از بدی من اگاه شوند به من اسیب می زنند .
خجالت به معنی عدم حرمت نفس همراه با اضطراب می باشد. کودک را به صورت مستقیم تصحیح نکنید. هرگز او را جلوی دوستانش یا در مقابل جمع یا حتی جلوی خواهر و برادرش اصلاح نکنید. در صورت لزوم در تنهایی درباره کار اشتباهش صحبت کنید. وقتی با شما صحبت می کند به او توجه مخصوص نشان بدهید. اگر در حال تلفن حرف زدن، صحبت با دوستانتان، کار با کامپیوتر، یا تماشای تلویزیون هستید، لحظه ای کارتان را متوقف کنید، به چشمانش نگاه کنید و در صورت لزوم از او بخواهید بعد از اتمام کارتان با او صحبت خواهید کرد.
از او بخواهید برایتان کتاب بخواند، اواز بخواند، فیلمی که دیده را تعریف کند و نشان بدهید مشتاق شنیدن هستید. کودکان به بچه های دیگر نیازمندند تا از یکدیگر چیزی بیاموزند. همسالان بهتر از بزرگسالان کشش و جذبه دارند، از آنان خیلی سریع تر و بهتر می توان یاد گرفت. آنها یکدیگر را بهتر درک می کنند ؛ هرگز به او یا کارهایش نخندید. مخصوصا در جمع حتی به کارهای بامزه اش نخندید مگر انکه خودش این خواسته یا انتظار را داشته باشد. بدی دیگران مخصوصا همسر خود را هرگز به او نگویید. پدر و مادر باید دوست فرزندانشان باشند. به کودک خود احساس ارزشمندی بدهید. به جا و به موقع به او بگویید تو فرزند خوبی هستی، من به تو افتخار می کنم که این امر باعث میشود حس عشق در او جان بگیرد . از ظاهر او ایراد نگیرید او را با کسی مقایسه نکنید و به خاطر اشتباهش او را تنبیه نکنید. اجازه بدهید اشتباهات بی خطر کند و در صورت نیاز بدون منت کمکش کنید. به او احساس گناه ندهید. مثلا نگویید: خسته شدم از دستت، پیرم کردی، کاش بمیرم راحت بشم، تو هم لنگه بابات/مامانت هستی .
از کودک به عنوان جاسوس استفاده نکنید. از خجالتی بودن او در جمع حرفی به میان نیاورید. کودکان خجالتی در برابر حرف های اطرافیان بسیار حساس اند . کودکان خجالتی بیش از قضاوت های منفی به قضاوت های مثبت محتاج اند. آنها همیشه فکر می کنند. دیگران درباره آنها بد قضاوت میکنند؛ به کودک تان بیاموزید از دیگر کودکان سوال کنند و به جواب های شان گوش دهند. با او صحبت کنید، چطور موقعیتی را که باعث عصبی شدن او شده باید مدیریت کند. «اگر در مهمانی عصبی بودی چه کار باید بکنی تا آرام شوی؟ می توانی با یکی از بچه هایی که در مدرسه می شناسی معاشرت کنی، می توانی پیشنهاد کنی که تو هم از مهمان ها پذیرایی کنی با کم رویی فرزند خود همدردی کنید به او کمک کنید احساس بهتری نسبت به خود داشته باشد. دادن این تصور که چیز بدی در رفتار او وجود دارد باعث می شود او حس بدی پیدا کند و در نتیجه خجالتی تر شود. همدردی با فرزندتان به او کمک می کند که مهارت های اجتماعی خود را افزایش دهد و با دیگران ارتباط برقرار کند. به کودک تان نشان دهید، احساس او را درک می کنید. مثلا وقتی وارد یک جشن تولد پر جمعیت می شوید :
به او بگویید می دانم سخت است وارد جمع بچه هایی بشوی که این همه سرو صدا می کنند این جمله به او کمک می کند حس راحتی بیشتری داشته باشد و بتواند رفتار بهتری از خود نشان دهد. اگر متوجه کمرویی فرزند خود شدید، نباید رفتار و کردار او را تایید کنید مثلا بگویید: آفرین چه دختر ساکتی و یا او بچه بسیار خوبی است، همیشه گذشت می کند. پس بافرزند خود در کمال دقت و ظرافت رفتارنمایید، زیرا کمرویی و یا برعکس اعتماد به نفس او، در خانواده شکل می گیرد.
منبع مطلب: سایت انجمن دانشگاهیان چورت