پایگاه خبری چهاردانگه
بخش چهاردانگه شهرستان ساري

تفکیک بزها براساس رنگ ها و نشانه ها

3

 

اختصاصی پایگاه خبری چهاردانگه: آقای احمد کفشگر کیاسری دوست خوش دوق و اهل قلم و علاقمند به فرهنگ بومی و  پایگاه خبری چهاردانگه که پیرامون معرفی گوسفندان بر اساس رنگ مطلبی تهیه و برای این پایگاه ارسال نموده بود این بار مطلبی در مورد تفکیک بزها بر اساس رنگ و نشانه ها ارسال کرده است. ضمن تقدیر و تشکر از ایشان به خاطر مطالب ارزنده برای حفظ و انتقال فرهنگ بومی با هم این مطلب را مطالعه می نماییم.

 

(بزها از لحاظ دارابودن گوش به سه گروه تقسیم می شوند ..معمولا در شناسایی وتفکیک بزها رنگ بز با نوع گوش باهم گفته می شود مثل   شه لَبو یا شه اِستَک یا شه کِری ).

 

۱- لَبو = بزی که دارای گوشهای بزرگ وآویزان است

 

۲- اِستِک = بزی که دارای گوش های متوسط باشد

 

۳- کِری = بزی که دارای گوش های کوچک باشد

** -پیت = به بز های بی شاخ با هر رنگ پیت می گویند

 

……………………………………………………………….

 

boz

 

بزها از لحاظ تفکیک رنگ

 

۱- شه = بز به رنگ حنایی یا قرمز

 

۲- چیر = بزی که دارای خالهای سفید وسیاه در دو طرف پهلو یا ران باشد

 

۴- مَـقَز = بز با گوش های خال خالی

 

۵- اَربی = بز با خط روشن زرد یا قهوه ا ی روشن در صورت وپشت

 

۶- سَمَند = بز به رنگ زرد طلایی روشن

 

۷- َرش = بزبا رنگ سیاه دارای خط قرمزپررنگ در صورت وپشت

 

۸- باک = بز به رنگ سفید تیره

 

۹- اَبلَق = بزی که دارای رنگ سیاه وسفید باشد

 

۱۰- کَمر = بزی که در قسمت وسط بدن دارای رنگ سفید باشد

 

۱۱- چار = بزی که در پیشانی دارای رنگ سفید باشد

 

۱۲- عاروس = بزی که کله اش کاملا سفید باشد

 

۱۳- گل دست = بزی که درساق دستش دارای مقداری رنگ سفید باشد

 

۱۴- دود = بزی که دارای شاخهای موازی وبلند باشد

 

۱۵- سیو = بز کاملا” به رنگ سیاه

 

۱۶- دَله = بز به رنگ قهوه ای کامل

 

و شاید این تنوع رنگ خود قدرت خداوند حکیم است و کسی که در عالم خلقت تدبر کند بی شک به اسرار الهی پی می برد.

 

نویسنده: احمد کفشگر کیاسری

 

3 نظرات
  1. علی علی نژاد تیلکی می گوید

    سلام، بسیار جالب بود. بابت زنده نگهداشتن ادبیات کهن رایج بین چوپانان منطقه چهاردانگه سپاسگزارم.

    1. احمد کفشگر کیاسری می گوید

      با سلام واحترام ،استاد علی نژاد عزیز هویت فرهنگی زنده نگه داشته می شود با احیای رسم وآداب رایج منطقه وکارهای فرهنگی باید به منصّه ظهور برسد تا درخت فرهنگی میوه شیرین فرهنگ دهد واین چیزی نیست مگر ابیاری فرهنگ توسط ما واین کمترین کاریست که ما می توانیم یادی از گذشتگان ورسوم ورآداب انها کنیم ازبذل توجه جنابعالی سپاسگزارم واز سایت چهاردانگه که زحمت نشر را بر عهده دارد تشکر میکنم ودر گاه خوبیست برای شناساندن منطقه چهاردانگه به هم میهنان گرامی .یا علی ..

  2. چاپ سالاری می گوید

    با سپاس فراوان از آقای احمد کفشگر چقدر خوب بود در کنار هر یک از اسمها عکسی هم تهیه می شد تا کسانی که آشنایی کمی دارند و یا اصلا ندارند بهتر بشناسند .

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.