پایگاه خبری چهاردانگه
بخش چهاردانگه شهرستان ساري

بشر امروزی دنبال چیست؟

0

سیدمعصوم باقرپور چمازی نخستین دکترای علوم و معارف نهج البلاغه در کشور در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در مازندران با اشاره به فرارسیدن سالروز میلاد امام علی (ع) به تشریح سیره آن حضرت با تأسی از کتاب ارزشمند نهج‌البلاغه پرداخت و  اظهار کرد: امروز نگریستن به نهج‌البلاغه، مبنا و معیار مناسبات زندگی ماست و بسیاری از رفتارهای فردی و اجتماعی، سیاسی و مدیریتی باید منطبق با مفاهیم گران‌سنگ نهج‌البلاغه باشد و این امر زمینه‌ساز گشایش بسیاری از مشکلات خواهد بود.

وی با بیان اینکه تعمق و فهم در مفاهیم نهج‌البلاغه از جامعیت بالایی برخوردار است، افزود: بسیاری از مشکلات اقتصادی و معیشتی، سوء مدیریت‌ها، بداخلاقی‌ها، خلاهای مهم در حوزه‌های مختلف در سایه تکیه و پناه بردن به این کتاب متقن، چاره‌ساز است.

محقق و مدرس دانشگاه با بیان اینکه مدل و الگوی تربیتی و اخلاقی است که می‌تواند پاسخگوی شبهات جوانان و مردم در حوزه‌های مختلف باشد، اضافه کرد: یکی از این راهبردهای مهم زندگی اجتماعی نه فقط مسلمان‌ها بلکه همه انسان‌ها، اعتدال در مشی است که اساسا بشر امروزی را از برهوت غفلت، نسیان و غلطیدن در افراط و تفریط می‌رهاند.

باقرپور تصریح کرد: اعتدال در مشی از منظر امیرمومنان (ع) در حقیقت، اعتدال در اندیشه، گفتار، رفتار، تربیت، سیاست، معیشت، مدیریت و سایر است که متضمن سلامت اجتماعی و سبک زندگی درست است.

وی گفت: امروز اگر به این شاخص اعتدال که معیار و مناط اعتبار ارزشی است، توجه نکنیم،در باتلاق گرفتاری‌ها و مرارت‌ها غرق می‌شویم وای بسا افراط و تفریط موجبات آشفتگی، بی‌نظمی، یاس و نارضایتی را به بار می‌آورد.

این کارشناس مذهبی یادآور شد: در نگاه و منظر امیرمومنان (ع) هر چیزی یک حد میانه و وسط دارد و هر انسانی طالب آن است ولی مهم پاسداشت در عمل است.

باقرپور ادامه داد: شناخت حدوسط و توجه به آن و التزام به عمل آن، ضامن سلامت جامعه است؛ عقل، علم، فطرت، تجربه و دین منابع قوی درجهت سوق دادن به اعتدال است.

وی با بیان اینکه در منطق دین راه سلامت و سعادت فرد و جامعه و برون‌رفت از مشکلات و نابسامانی‌ها از اعتدال و میانه‌روی است، افزود: خاستگاه اعتدال و میانه‌روی در زندگی، فهم درست است و تا زمانی‌که انسان ضرورت اعتدال و میانه‌روی و تعادل در رفتار خود را درنیابد و مرزهای آن را نشناسد،بدان روی نمی‌کند.

این مدرس دانشگاه بیان کرد: امیرمومنان (ع) در حکمت ۷۰ نهج‌البلاغه می‌فرماید: لاتری الجاهل الامفرطااومفرطا..نادان رانبینی جز آن که یا افراط کند یا تفریط کند.

باقرپور با اشاره به اینکه امام علی (ع) خود در تمام روابط و مناسبات اجتماعی و سیاسی، به تمام معنا معتدل بود و به هیچ روی دوستی‌ها و دشمنی‌ها او را از مدار حق و میانه‌روی بیرون نبرد.

وی با تاکید بر اینکه افراط و تفریط در روابط و مناسبات مختلف زندگی، ستمی است به یکدیگرکه دارای پیامدهای سلبی است، افزود: به بیان نورانی امام علی (ع) من ترک القصدجار؛ هر کس میانه‌روی را ترک کند، از راه حق منحرف می‌شود و ستم کند.

این مدرس دانشگاه اظهار کرد: در نگاه و دیدگاه امیرمومنان (ع) یکی از جلوه‌های میانه‌روی در مدیریت‌ها است که می‌تواند بنیان و اساس خوشی‌ها و ناخوشی‌ها شود؛ زیرا که تصمیم‌گیری‌ها، برنامه‌ریزی‌ها، سازماندهی‌ها، روش‌ها، ارتباطات، موضع‌گیری‌ها، ارزیابی‌ها و قضاوت‌ها بر محور اعتدال باشد.

باقرپور بیان کرد: امام علی (ع) مدیر زیرک و کاردان و سیاست‌مدار موفق را کسی می‌داند که دیگران را براساس میانه روی و به دور از افراط و تفریط، حرکت می‌دهد و نه مردم را ناامید سازد و نه در امیدهای واهی قرار دهد.

وی اضافه کرد:  غلطیدن در مشی انسان را از عقلانیت خارج می‌کند و بر مدار بطلان می‌چرخد، امام علی (ع) انسان را با همه شئونش می‌خواند.

این مدرس دانشگاه افزود: بیم و امید، خشم و آرامش، نارضایتی و رضایت‌مندی، فقر و توانگری، و هر شان دیگری و تا همه چیز در مرز تعادل و توازن قرار نگیرد، آرامش و راحتی، خشنودی، شادی، پیشرفت و رضایت‌مندی آن طورکه باید حاصل نمی‌شود.

باقرپور خاطرنشان کرد: امروزه اگر بخواهیم یک نیازسنجی را در نظر داشته باشیم، سبک زندگی سالم برخوردار از سلامت معنوی می‌تواند راهگشا باشد؛ چرا که بشر امروزی دنبال حقیقتی است که بتواند جان تشنه خود را با زلالی معنویت سیراب کند.

وی با تاکید بر اینکه نهج‌البلاغه معیار و مبنای مناسبات زندگی ماست، خاطرنشان کرد: اگر همه ما با این کتاب فاخر، مانوس باشیم، می‌توانیم آینده زندگی را تحلیل و پیش‌بینی کنیم.

این کارشناس مذهبی بیان کرد: اگر نگاه آسیب‌شناسانه به وضعیت کشورهای اسلامی منطقه داشته باشیم، می‌بینیم عمده گرفتاری‌ها و مشکلات ناشی از مهجورشدن از راه و رسم، شیوه و مدل نهج‌البلاغه است که پرداختن به مفاهیم وسخنان امام علی (ع) در نهج‌البلاغه، یک نیاز ضروری است و بیش از هر زمان دیگر، همگان محتاج  این مشرب چشمه جوشان علوی هستیم.

پایان پیام/۸۶۰۳۴/


لینک منبع اصلی مطلب

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.