پایگاه خبری چهاردانگه نیوز: تاریخ بنایش به حدود ۹۰ سال پیش بر میگردد، تا قبل از سال ۶۱ تابلوی دبستان انوری برسردرش خودنمایی میکرد، بعدها به نام اولین شهید کیاسر مزین شد و مدرسه ابتدایی شهید خانگاه نام گرفت.
تا اواسط دهه ۷۰ به عنوان یک مرکز آموزشی فعال از آن استفاده میشد، کمکم در لیست مدارس تخریبی و پر خطر قرار گرفت و مسؤولان تصمیم گرفتند در طرحی سراسری کلاسهای درس قدیمی را تخریب و جایش مدرسهی نو بسازند.
این بنا اما با مخالفت اهالی سرجایش ماند و در کنارش از حیاط مدرسه کم کردند و بنایی دو طبقه ساختند با همان نام قدیمی، ساختمان پیرانوری، یکبار در سال ۱۳۵۲، حدود ۱۰ سال قبل از اینکه نامش را عوض کنند دچار آتشسوزی شد، سقف و دیوارههای آن آسیب جدی دید؛ اما همچنان استوار به فعالیتش ادامه داد و مهد پرورش بزرگانی از این دیار شد.
مهرها یکییکی از راه رسیدند، اما مدرسه همچنان مورد بیمهری قرار گرفت، بخشی ازآن به فروشگاه فرهنگیان تغییر کاربری داد و بخش دیگر آن نیز از سر رفع تکلیف به کانونی برای فعالیتهای فرهنگی و قرآنی بدل شد. به دلیل دسترسی آسان و موقعیت مناسب (قرار گرفتن در مرکز شهر) چند دورهای هم میزبان انتخابات بود.
از اواخر دهه ۸۰ فعالیتهای «مرکز ویژه مشکلات یادگیری امید» به این مکان قدیمی منتقل شد تا این بنای آموزشی بار دیگر شاهد فصلی نو در فراگیری باشد. اینبار برای نوآموزان با نیاز ویژه. هشت سالی از فعالیت این مرکز تازه تاسیس میگذشت که ناگهان در اثر یک اتفاق همه چیز تغییر کرد.
اسفند ماه پارسال، زمانی که این ساختمان میرفت هشتادوهشتمین بهار از عمرش را جشن بگیرد یک برف سنگین بر سرش آوار شد و بخشی از سقف آن فرو ریخت.
حالا آموزشوپرورش نامه داده و از شهروندان و خیران درخواست کمک کرده برای بازسازی، ظاهرا این اداره برای تعمیر و نگهداری آن بودجه ندارد و از آنجا که در کنار این بنای قدیمی یک مدرسه نوساز بنا کرده ترجیح داده این مکان را تخریب و به یک مکان تجاری بدل کند و یا لااقل به حیاط آن مدرسه اضافه کند.
اما شهروندان کیاسری از گذشته مخالف این اقدام آموزشوپرورش هستند، مسؤولان این اداره هم با این نامه خطاب به شهروندان اعلام کردند برای تعمیر، بازسازی و یا نوسازی نیاز به اعتبار جدید دارند، پس باید خود شهروندان مشارکت کنند.
در بخشی از این نامه که به امضای نجفی رئیس آموزش و پرورش چهاردانگه رسیده آمده است:«با توجه به درخواست شورای اسلامی، شهروندان کیاسر و مصوبه شورای آموزش وپرورش برای بازسازی و بهسازی مدرسه قدیمی شهید خانگاه شماره حسابی برای مشارکت سازمانها و نهادها، خیران و تمامی شهروندان عزیز که از این مدرسه خاطرات ارزشمندی دارند به حضورتان اعلام میشود».
کیاسریها اما نمیخواهند تجربه تخریب حمام گبری را بار دیگر تکرار کنند، آنها یک حمام تاریخی را تخریب و جایش یک ساختمان برای شرکت تعاونی ساختند که الان به نانوایی تغییر کاربری داده است.
به نظر میرسد این بنای قدیمی و نسبتا مستحکم که هنوز هم پابرجاست بیشتر از کم توجهی اهالی آسیبدیده تا برف اخیر، چرا که عنوان شد از سال ۷۴ به عنوان بنای فرسوده نیاز به تعمیر و نگهداری اساسی داشته و از آن زمان تاکنون در حفظ و نگهداری آن غفلت شد.
سید روح الله شجاعی کیاسری
توضیجات اداره آموزش و پرورش منطقه چهاردانگه به خبر « تخریب مدرسهای قدیمی در کیاسر/سقفی که در اثر بیمهری شهروندانش فرو ریخت» خبرگزاری فارس
عباسعلی نجفی کرسامی رییس اداره آموزش وپرورش منطقه چهاردانگه از اینکه اهالی قلم با نگاه دلسوزانه فعالیت آموزش و پرورش را رصد می کنند ابراز خرسندی نموده اند و توضیحات ذیل را جهت روشن شدن موضوع و تکمیل مطلب اشاره کردند:
۱- مدرسه قدیمی (سنگی) انوری ( شهید خانگاه ) در سال ۱۳۳۶ اخداث شده و مدارس مشابه آن در روستاهای کنیم و اروست وجود دارد که از سوی اداره کل نوسازی مدارس استان تخریبی اعلام شده اند.
۲- ساختمان سابق دبستان شهید خانگاه در دهه ۷۰ از سوی نوسازی تخریبی اعلام و در محوطه آن مدرسه جدید در دو طبقه از بودجه تخصیصی سفر مقام معظم رهبری احداث شده و دانش آموزان از سال ۱۳۷۸ به مدرسه جدید منتقل شده اند.
۳- بعد از تخریب سقف ساختمان قدیمی شهید خانگاه که اکنون به عنوان مرکز توانبخشی با مشکلات ویژه یادگیری امید استفاده می شود از سوی کارشناسان اداره کل نوسازی بازدید و مجدد این ساختمان تخریبی اعلام شد. مرکز توانبخشی با مشکلات ویژه یادگیری دارای دانش آموز دایمی نیست.
۴- چون ساختمان از سوی اداره کل نو سازی استان تخریبی اعلام شد و هیچ بودجه ای برای بازسازی آن تعلق نمی گیرد، لذا بازسازی آن برای اداره آموزش و پرورش منطقه چهاردانگه میسر نمی باشد.
۵- اهالی فهیم و فرهنگ دوست شهر کیاسر و شورای اسلامی شهر نظر به عدم تخریب این ساختمان داشتند، اداره آموزش و پرورش ضمن ارج نهادن به نظرات شهروندان موضوع را در شورای آموزش و پرورش مطرح نمودند تا در خواست اهالی شهر محقق شود.
۶- مقرر شد هیات امنای از معتمدین محلی، شورای اسلامی شهر و بخشداری تشکیل و با کمک های مردمی بازسازی ساختمان انجام گیرد.
با سلام
اگه بنای تاریخیه از میراث فرهنگی کمک بگیرن…