پایگاه خبری چهاردانگه: پس از اجرایی و نهایی شدن برجام میان کشورهای ۱+۵ به سرکردگی ایالات متحده امریکا و جمهوری اسلامی ایران، توافق آزادی متقابل زندانیان تبعه دو کشور در خاک یکدیگر انجام شد که در مقابل آزادی سعید عابدینی، امیر حکمتی، جیسون رضائیان و نصرت الله خسروی رودسری از زندان اوین و دیگر زندانهای تهران، امریکاییها هم افرادی به نام بهرام مکانیک، خسرو افقهی، تورج فریدی، نادر مدانلو، آرش قهرمان، نیما گلستانه و علی صابونچی را آزاد کردند.
ماجرا از این قرار است که در سال ۱۹۹۵ بیل کلینتون رئیس وقت دولت امریکا، جمهوری اسلامی ایران را مورد تحریم یکجانبه صادرات تکنولوژی قرار داده بود و بر اساس این تحریمها شرکتها و افرادی که به زعم امریکاییها در برنامههای نظامی، نفتی و تکنولوژیهای با کاربرد دوگانه با ایران همکاری کنند تحت تعقیب قضایی دولت ایالات متحده قرار میگیرند که ۵ ایرانی از جمله نادر مدانلو و یک تبعه امریکا شش سال پیش به همین اتهام دستگیر شدند.
مدانلو متولد ۱۹۶۱ در خانوادهای فرهنگی در شهر جویبار مازندران و شهروند آمریکا است که در سن ۴۹ سالگی به زعم وزارت دادگستری امریکا به اتهام نقض تحریمهای مربوط به ممنوعیت تجارت با ایران و همین طور کمک به ایران برای پرتاب اولین ماهوارهاش به هشت سال زندان محکوم شده بود.
نادر مدانلو مهندس مکانیک از دانشکاه جورج واشنگتن است و مدعیست کارشناسی شناختهشده در سطح بینالمللی در زمینه سیاستگذاری استراتژیک و سرمایهگذاری در صنعت مخابراتی فضامحور است و برای شرکتهای خصوصی، وزارت دفاع آمریکا و ناسا برنامههای علمی و فضایی را مدیریت کرده است.
گفته شده او همچنین یک بازرگان و موسس شرکت فاینال آنالیسیس است که در ژوئن ۲۰۱۰ با اتهام از سوی وزارت دادگستری آمریکا برای تامین سختافزار و فنآوری ماهوارهای برای ایران و نقض محدودیتهای صادراتی آمریکا روبهرو شد.
روزنامه واشینگتن پست در صفحات خود، نادر مدانلو را که در محله پوتومک در حومه واشینگتن دی سی ساکن است، رئیس پیشین یک کمپانی ماهوارهای در ایالت مریلند معرفی کرده است.
منابع غربی مدعیاند او به همراه ۵ نفر دیگر متهم شده بودند که با تاسیس یک شرکت ساختگی، برخی قطعات، تجهیزات و تکنولوژیهای مورد نیاز برنامههای فضایی ایران را به این کشور انتقال دادهاند و از جمله برای یک ماهواره دوربیندار ایران که در سال ۲۰۰۵ پرتاب شد دوربینهایی تهیه کرده و در اختیار ایران قرار دادهاند.
همچنین روزنامه واشینگتن پست مدعی شد این تکنیسین و تاجر ایرانی در پروندهی اعلام ورشکستگی ساختگی و استفاده از تکنولوژی امریکایی برای روسیه و زادگاه خود ایران محاکمه شده است.
این روزنامه در ادامه ادعاهای خود با تکمیل ادعای قبلی آورده که اسنادی در کیف یکی از همکاران مدانلو کشف شده که نشان میدهد وی در انتقال اطلاعات فنی به کشورهای ایران و روسیه فعالیت داشته است.
این موارد و برخی اتهامات دیگر موجب شد تا وی به زندان بیفتد و در شرایطی که دو سال دیگر از مدت محکومیت قانونی وی باقی مانده بود با توافق هستهای بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای ۱+۵ آزاد شد.
مدانلو در خانوادهای متولد شده است که پدر خانواده از معلمان پیشکسوت جویبار بود و در حال حاضر اغلب اعضای این خانواده متمول شامل برادران وی در خارج از کشور زندگی میکنند.