روستای اسکارد در کنار جاده اصلی مازندران – سمنان در دهستان چهاردانگه بخش چهاردانگه شهرستان ساری و در ۵۷ کیلومتری جنوب ساری در ۵۳ درجه و ۲۶ دقیقه و ۱۳ ثانیه شرقی ، ۳۶ درجه و ۱۶ دقیقه و ۱۸ ثانیه شمالی واقع شده است. بر اساس سر شماری سال ۱۳۹۰ ، روستای اسکارد ۱۳ خانوار و ۲۵ نفر جمعیت دارد.
اسکارد روستایی از دهستان چهاردانگه سورتچی ساری است ( سازمان جغرافیایی نیرو های مسلح – ۱۳۴۵)
برای مشاهده تصویر در اندازه بزرگتر روی آن کلیک کنید.
وجه تسمیه اسکارد:
ریش سفیدان و مطلعین محل در مورد وجه تسمیه این روستا معتقدند؛ با توجه به موقیعت مکانی و جغرافیایی محل و وجود آب فراوان و مناسب آشامیدن و اینکه در مسیر اصلی سمنان به ساری قرار داشت، در گذشته ها که رفت و آمد و تجارت و تهیه مواد غذایی و امکانات اولیه ی مردم با اسب و قاطر و امثالهم انجام می گرفت، کاروان ها در این محل اتراق و استراحت می کردند به همین دلیل در بین رهگذران و مسافرین این مکان به عنوان استراحت گاه و به مرور زمان در اثر فرسایش کلمات به ایستگاه و در پی آن به اسکارد تغییر نام و شهرت یافت.
مختار عظیمی در کتاب پژوهش در نام آبادی های شهرستان ساری پیرامون وجه تسمیه اسکارد چنین نظر دارد:
۱- روستای محل سکونت پیک های سواره یا پیاده برای امور نظامی به توجه به اینکه در مسیر ساری سمنان قرار گرفته احتمال سکونت پیک ها در این نقطه بود.
۲- محل نگهداری اسب های سپاه که به مرور به محل سکونت نگهبانان اسب ها بدل شد. (عظیمی ، ص ۱۸۹)
مدرسه:
مدرسه ابتدایی سپاهی دانش اسکارد در سال ۱۳۴۸ تاسیس شد و اولین معلم آن محمدرضا دانش بود. دانش آموزان آن در بدو تاسیس عبارت بودند از:
پایه اول ابتدائی: سید حسن ساداتی ، سید ابراهیم خواجه اختران ، خانم زیور قنبری ، علی بابا قدبنان و خاتون گلی
پایه دوم : شعبان گلی
دبستان اسکارد به علت مهاجرت مردم در سال ۱۳۸۱ تعطیل و مدسه آن نیز فروخته شده است. ( خلیلی ، شریعت نژاد ، تاریخ آموزش و پرورش چهاردانگه ،ص ۹۸))
نویسنده: حامد خلیلی ازنی
سلام
ممنون از زحمات و تدبیر شما اهل رسانه و قلم در معرفی توانمندیها و مشکلات چهاردانگه .
در ضمن بخشی از مطلب معرفی روستا از وبلاگ اسکارد اقتباس شده است . معتقدم در درستی اخبار و مطالب باید به یکدیگر کمک کرد.
موفق باشید و سربلند
سلام ، تشکر و سپاس از عزیزانی که اهل قلم و تحقیق هستند و دوست دار پیشینیان هستند و تاریخ را برای گرفتن الگو و درس آیندگان دنبال میکنن.
در مورد وجه تسمیه روستای اسکارد تقریر متنی که تشریح شرح داده شد بابت نامگذاری ، کاملاً درست هست اما واژه ایستگاه نبود نام مکان ایست هاکارد ( مکانی برای استراحت) بود که بعداًبر اثر فرسایش کلماد یا مخفف کردن این واژه به اسکارد تبدیل شد.
اولین ساکن روستای اسکارد فردی به نام ملا فض الله امامی بود که از منطقه لپور (لفور) به این مکان مهاجرت کرد که شغل ایشان دامداری (دامپروری) بود . آب فراخوان و منطقه جنگلی که مساعد برای دامپروری بودعامل اصلی این اتفاق بود. که تقریباً به صد و چهل سال قبل یعنی در سال هزار و دویست شصت بر میگردد. یا شاید در زمان شیوع وبا در ایران که عامل جابجایی مردم در آن سال ها بود.
با تشکر . رحمت احمدی پارسا .۴۸.۶۴@