مریم نباتی، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه بیماری قلبی در مازندران شیوع بیشتری دارد، اظهار کرد: این امر شاید به دلیل کم تحرکی و یا مشکلات ژنتیکی باشد که در این راستا طرح خطرسنجی سکته قلبی از سال گذشته به صورت رایگان آغاز شده که از برنامههای طرح تحول سلامت در راستای کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی است.
وی افزود: با توجه به اینکه بیماری قلبی در کل ایران شایع است اما این بیماری در مازندران شیوع بیشتری دارد.
نباتی با اشاره به اینکه بیمارانی که به بیمارستانها و مراکز قلب مراجعه میکنند، عمدتاً به آنژیو، آنژیوپلاستی و جراحی قلب نیاز دارند، تصریح کرد: در آمار کلی بیماریهای عروق کرونری در مازندران بالاتر است.
*لزوم تغییر در رژیم غذایی مردم مازندران
متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در مورد راههای پیشگیری از بیماریهای قلبی خاطرنشان کرد: تغییر رژیم غذایی و ذائقه مردم مازندران مهمترین راهکار در پیشگیری از بیماریهای قلبی است.
نباتی همچنین تصریح کرد: کاهش مصارف روغنهای مایع، استفاده و پرهیز از غذاهای چرب و فست فودی میتواند در پایین آوردن آمار بیماران قلبی و سلامت مردم مثمرثمر باشد.
وی با بیان اینکه غذاهای دریایی و آبپز میتواند جایگزین مناسبی برای غذاهای چرب و پرخطر باشد، گفت: عدم مصرف گوشتهای قرمز و مصرف مداوم میوه و سبزیها در رژیم غذایی در پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق بسیار تعیین کننده است.
متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تصریح کرد: مصارف چاشنیهایی مانند آبغوره و آب نارنج در غذاهای پر چرب و پرکالری میتواند از انباشت چربی دور قلب و فشار بر روی عضله قلب جلوگیری کند.
نباتی ادامه داد: خوردن چربی و عدم رعایت آداب غذایی نامناسب، انجام فعالیتهای فیزیکی و نداشتن پیادهروی روزانه منجر به گرفتگی عروق و رگهای قلب شده به طوری که چربیهای موجود همراه خون در دیوارههای رگهای قلب رسوب کرده و منجر به گرفتگی آن میشود.
*مصرف روغنهای مایع عامل مهم در گرفتگی قلب و عروق
وی با بیان اینکه مصرف روغنهای مایع و غذاهای سرخ کردنی و پرچرب بیشترین علت گرفتگی عروق قلب و عروق در مردم است، یادآور شد: روغن گردو، کنجد و زیتون گزینههای مناسبی به عنوان جایگزین روغنهای مایع هستند.
متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تاکید کرد: البته این روغنها نباید تحت حرارت زیاد قرار بگیرند زیرا ممکن است عامل بروز بیماری سرطان شود.
وی با اشاره به اینکه روغن زیتون نسبت به دیگر انواع روغن به حرارت مقاومتر است، گفت: بهتر است همه بدانیم که مصرف روغنها کلاً برای سلامتی مضر هستند و سعی کنیم غذاهای خود را به صورت آبپز مورد استفاده قرار دهیم.
نباتی افزود: عادات غذایی مردم باید تغییر کند و این فرهنگ سازی باید در دانشگاهها و رسانهها انجام گیرد.
وی با بیان اینکه باید انجام فعالیتهای فیزیکی و ورزش روزانه به مقدار نیم تا یک ساعت در دستور کار مردم قرار گیرد، یادآور شد: بیشترین مشکل مراجعه کنندگان بیماریهای قلبی در حوزه کرونر و تصلب شرایین است؛ رسوب در رگهای قلبی و به اصطلاح باز کردن رگ بیشترین مشکل مردم مراجعه کننده در بیمارستانهای قلب مازندران است.
*مردم مازندران مستعد چاقی
معصومه عنایتی پزشک عمومی نیز ، با بیان اینکه بیماریهای قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در کشور به شمار میروند، گفت: بهبود شیوه زندگی از طریق اصلاح عادتهای غذایی و افزایش فعالیت بدنی میتواند در پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی و عروقی موثر باشد.
وی عدم استفاده از رژیم غذایی متعادل و متنوع را مهمترین علت بیماریهای قلبی دانست و افزود: استفاده زیاد از مواد قندی باعث افزایش وزن، بالا رفتن فشار خون و دیابت که از جمله عوامل خطر در بیماریهای قلبی و عروقی است، میشود.
این پزشک عمومی تصریح کرد: مصرف برنج و غذاهایی با نشاسته فراوان، مازندران را در رده نخست چاقی قرار داد، ۵۶ درصد شهرنشینان و ۵۳ درصد روستانشینان استان اضافه وزن داشته و مستعد بیماریهای قلبی هستند.
عنایتی به کاهش مصرف نمک، سوسیس، کالباس، کره و خامه اشاره کرد و افزود: پوست مرغ و چربیهایی قابل مشاهده در گوشت قبل از مصرف جدا شود به علاوه گوشت سفید را جایگزین گوشت قرمز کنیم.
این پزشک عمومی در مورد علائم بیماری قلبی به سرگیجه، تنگی نفس و خستگی زودرس،تپش قلب تعریق، بالا بودن کلسترول خون، چاقی و اضافه وزن اشاره کرد.
گزارش از راضیه عنایتی خبرنگار ایسنا مازندران
مریم نباتی، متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه بیماری قلبی در مازندران شیوع بیشتری دارد، اظهار کرد: این امر شاید به دلیل کم تحرکی و یا مشکلات ژنتیکی باشد که در این راستا طرح خطرسنجی سکته قلبی از سال گذشته به صورت رایگان آغاز شده که از برنامههای طرح تحول سلامت در راستای کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی است.
وی افزود: با توجه به اینکه بیماری قلبی در کل ایران شایع است اما این بیماری در مازندران شیوع بیشتری دارد.
نباتی با اشاره به اینکه بیمارانی که به بیمارستانها و مراکز قلب مراجعه میکنند، عمدتاً به آنژیو، آنژیوپلاستی و جراحی قلب نیاز دارند، تصریح کرد: در آمار کلی بیماریهای عروق کرونری در مازندران بالاتر است.
*لزوم تغییر در رژیم غذایی مردم مازندران
متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در مورد راههای پیشگیری از بیماریهای قلبی خاطرنشان کرد: تغییر رژیم غذایی و ذائقه مردم مازندران مهمترین راهکار در پیشگیری از بیماریهای قلبی است.
نباتی همچنین تصریح کرد: کاهش مصارف روغنهای مایع، استفاده و پرهیز از غذاهای چرب و فست فودی میتواند در پایین آوردن آمار بیماران قلبی و سلامت مردم مثمرثمر باشد.
وی با بیان اینکه غذاهای دریایی و آبپز میتواند جایگزین مناسبی برای غذاهای چرب و پرخطر باشد، گفت: عدم مصرف گوشتهای قرمز و مصرف مداوم میوه و سبزیها در رژیم غذایی در پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق بسیار تعیین کننده است.
متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تصریح کرد: مصارف چاشنیهایی مانند آبغوره و آب نارنج در غذاهای پر چرب و پرکالری میتواند از انباشت چربی دور قلب و فشار بر روی عضله قلب جلوگیری کند.
نباتی ادامه داد: خوردن چربی و عدم رعایت آداب غذایی نامناسب، انجام فعالیتهای فیزیکی و نداشتن پیادهروی روزانه منجر به گرفتگی عروق و رگهای قلب شده به طوری که چربیهای موجود همراه خون در دیوارههای رگهای قلب رسوب کرده و منجر به گرفتگی آن میشود.
*مصرف روغنهای مایع عامل مهم در گرفتگی قلب و عروق
وی با بیان اینکه مصرف روغنهای مایع و غذاهای سرخ کردنی و پرچرب بیشترین علت گرفتگی عروق قلب و عروق در مردم است، یادآور شد: روغن گردو، کنجد و زیتون گزینههای مناسبی به عنوان جایگزین روغنهای مایع هستند.
متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تاکید کرد: البته این روغنها نباید تحت حرارت زیاد قرار بگیرند زیرا ممکن است عامل بروز بیماری سرطان شود.
وی با اشاره به اینکه روغن زیتون نسبت به دیگر انواع روغن به حرارت مقاومتر است، گفت: بهتر است همه بدانیم که مصرف روغنها کلاً برای سلامتی مضر هستند و سعی کنیم غذاهای خود را به صورت آبپز مورد استفاده قرار دهیم.
نباتی افزود: عادات غذایی مردم باید تغییر کند و این فرهنگ سازی باید در دانشگاهها و رسانهها انجام گیرد.
وی با بیان اینکه باید انجام فعالیتهای فیزیکی و ورزش روزانه به مقدار نیم تا یک ساعت در دستور کار مردم قرار گیرد، یادآور شد: بیشترین مشکل مراجعه کنندگان بیماریهای قلبی در حوزه کرونر و تصلب شرایین است؛ رسوب در رگهای قلبی و به اصطلاح باز کردن رگ بیشترین مشکل مردم مراجعه کننده در بیمارستانهای قلب مازندران است.
*مردم مازندران مستعد چاقی
معصومه عنایتی پزشک عمومی نیز ، با بیان اینکه بیماریهای قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در کشور به شمار میروند، گفت: بهبود شیوه زندگی از طریق اصلاح عادتهای غذایی و افزایش فعالیت بدنی میتواند در پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی و عروقی موثر باشد.
وی عدم استفاده از رژیم غذایی متعادل و متنوع را مهمترین علت بیماریهای قلبی دانست و افزود: استفاده زیاد از مواد قندی باعث افزایش وزن، بالا رفتن فشار خون و دیابت که از جمله عوامل خطر در بیماریهای قلبی و عروقی است، میشود.
این پزشک عمومی تصریح کرد: مصرف برنج و غذاهایی با نشاسته فراوان، مازندران را در رده نخست چاقی قرار داد، ۵۶ درصد شهرنشینان و ۵۳ درصد روستانشینان استان اضافه وزن داشته و مستعد بیماریهای قلبی هستند.
عنایتی به کاهش مصرف نمک، سوسیس، کالباس، کره و خامه اشاره کرد و افزود: پوست مرغ و چربیهایی قابل مشاهده در گوشت قبل از مصرف جدا شود به علاوه گوشت سفید را جایگزین گوشت قرمز کنیم.
این پزشک عمومی در مورد علائم بیماری قلبی به سرگیجه، تنگی نفس و خستگی زودرس،تپش قلب تعریق، بالا بودن کلسترول خون، چاقی و اضافه وزن اشاره کرد.
گزارش از راضیه عنایتی خبرنگار ایسنا مازندران