عدم مطالبهگری مردم و نمایندگان مردم در مجلس، عدم پرداختن به مسؤلیت اجتماعی نخبگان دانشگاه و کوتاهی فرمانداران دست به دست هم داد تا شهرستان ساری فاقد دانشگاه جامع باشد.
ساری تنها مرکز استان در کشور است که فاقد دانشگاه جامع میباشد، در صورتیکه بسیاری از مراکز استان علاوه بر دانشگاه جامع دارای دانشگاه تخصصی هستند و همچنین خیلی از شهرهای کوچک غیر مرکز استان در کشور دارای دانشگاه جامع و تخصصی میباشد.در صفحه شخصیم در اینستاگرام نظر سنجی قرار دادم تا سهم چهار عامل، نمایندگان مجلس، فرمانداران، نخبگان دانشگاهی و عدم مطالبه مردمی را پیرامون عدم تاسیس دانشگاه جامع در ساری برسی نمایم.، شرکت کنندگان، ۴۳ درصد عدم مطالبه مردمی، ۴۲ درصد عدم پیگیری نمایندگان مجلس،۴ درصد فرمانداران و ۱۱ درصد نخبگان دانشگاهی را عدم تاسیس دانشگاه جامع ساری دانستند.
بدون شک مطالبه مردمی، مسؤلین را مجبور به پیگیری مینماید، اما در شکل گیری این مطالبه مردمی، نخبگان و اهالی رسانه نقش بسیار مهم و تعیین کنندهای دارند.وقتی چگونگی تاسیس دانشگاه جامع را در شهرهای مختلف بررسی میکنیم نقش تعیین کننده نخبگان دانشگاهی آن شهر و نمایندگان مردم در مجلس را بسیار پر رنگ میبینیم. در شهرستان ساری که در صد سال اخیر چهرهای شاخصی از این شهر در حوزه دانشگاهی و اجرایی در سطح ملی داشتیم همانند دکتر جواد سعید، آخرین رییس مجلس دوره پهلوی، دکتر اسماعیل سنگ نماینده ساری در مجلس شورای ملی و مجلس سنا و نظریه پرداز تاسیس دانشگاه تهران، دکترجلال بریمانی بنیانگذار انجمن علوم اعصاب و نوروفیزیولوژی ایران، استاد دانشگاه تهران، دکتر محمد غفرانی، بنیانگذار رشته فوق تخصصی مغز و اعصاب کودکان در ایران، استاد دانشگاه شهید بهشتی، دکتر قباد آذری تاکامی بنیانگذار کارشناسی شیلات در ایران و استاد دانشگاه تهران و… اثری از آنها را در پیگیری تاسیس دانشگاه در ساری نمیبینیم.
بزرگانی که برای احداث دانشگاه در شهرهای شان تلاش کردند، دکتر محمود اسلامی بنیانگذار دانشگاه کاشان، مهندس علی رضا افضلی پور بنیانگذار دانشگاه کرمان، دکتر محمد حسن گنجی، بنیانگذار دانشگاه بیرجند، دکتر محمد مسعود منصور، بنیانگذار دانشگاه دامغان، دکتر یوسف ثبوتی، بنیانگذار دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان و… میتوان اشاره کرد.
بررسی دو ساله نشان میدهند فرمانداران شهرستان ساری هیچ گونه دغدغهای پیرامون تاسیس دانشگاه در ساری نداشتهاند و عموما به کارهای روزمره مشغول هستند. علت اساسی این موضوع بیگانه بودن فرمانداران با دانشگاه می باشد.
در صورتیکه فرمانداران، چهره دانشگاهی بودند و یادغدغه دانشگاه را داشتند، به عنوان نماینده عالی دولت در شهرستان میتوانستند با بسیج مردم و نمایندگان، پیگیر تاسیس دانشگاه جامع در مرکز استان باشند.
حتی فرمانداران شهرستان ساری از سال ۱۳۸۵ مصوبات مهم دولت برای ایجاد دانشگاه جامع در ساری را پیگیری نکردند. مصوبه https://dolat9-10.president.ir/fa/37 دور اول سفر دولت نهم به مازندران در این مصوبه آمده است که مجتمع کشاورزی و منابع طبیعی ساری به دانشگاه(جامع) ارتقا پیدا نماید.
در دوره دوم سفر دولت نهم به مازندران، هیات دولت مصوبه https://dolat9-10.president.ir/fa/13256 احداث دانشکده علوم پایه اخذ شده است اما تاکنون این دانشکده علیرغم افتتاح ساختمان در ۵ طبقه با زیربنای ۵۲۰۰ متر مربع هنوز راه اندازی نشده است.
یکی از عوامل بسیار مهم و تعیین کننده و تاثیرگذار در تاسیس دانشگاه در استانهای دیگر، نقش بی بدیل نمایندگان مردم در مجلس میباشد. با توجه به قدرت چانه زنی بالا و ارتباط مستقیم با وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، پشتوانه مردمی، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی میتوانند مطالبات مردم را پیگیری نمایند و به نتیجه برسانند.
متاسفانه نقش نمایندگان ساری در مجلس در حوزه دانشگاه تا کنون بسیار کم رنگ بود، وگرنه مرکز استان مازندران نباید از مزیتی که تمام مراکز استان در کشور برخوردار هستند، محروم باشد. نمونه بارز قدرت چانهزنی نماینده، دریافت مجوز تاسیس دانشکده علوم پزشکی در غرب استان مازندران توسط دکتر حسینی نماینده تنکابن و رامسر در مجلس شورای اسلامی می توان اشاره کرد.#دانشگاه_ساری#دانشگاه_جامع_ساری