استاد گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: با فرهنگ سازی مناسب صیادان باید علاوه بر صید در بازسازی ذخایر خزری نقش موثر داشته باشند.
غلامرضا رفیعی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه پرهکشی یکی از روشهای صید در مازندران است که در این راستا با سازماندهی تعاونیها و صدور مجوزهایی قانونمند و براساس ظرفیت دریای خزر صید انجام میشود، اظهار کرد: با توجه به فشاری که بر روی صید قانونی و صید قاچاق وجود دارد، باید پرسید که آیاموضوعات اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیک دیده شده است یا خیر.
وی تصریح کرد: در برخی مواقع مدیریت کلان تصمیم به استراحت دریا میگیرد و اینجاست که باید دید کشورهای حوزه دریای خزر به توافق بسته شده عمل میکند یا خیر، که متاسفانه هیچ ضمانت اجرایی برای این قضیه وجود ندارد .
استاد گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه درنظر گرفتن استاندارهایی برای پرهکشی و برداشت در زمانی که فشار کمتری وارد شود یکی از راهکارهای مناسب برای صید است، خاطرنشان کرد: تعاونیهای صیادی میتوانند به عنوان سرمایهگذار از دولت با گرفتن وام اقدام به تکثیر و رهاسازی ماهی در دریا کنند و یا صورت مصنوعی در حوزه خزر آن را پرورش دهند.
رفیعی افزود: در حوزه خزری میتوان با تکثیر و رهاسازی ماهی سفید و ماهیان خاویاری بستر دریا را برای رشد بچه ماهیها به صورت پن کالچر و حتی در قفس آماده کرد.
وی درخصوص صید ماهیان خاویاری گفت: یکی از اتقاقات خوب قرار گرفتن ماهیان خاویاری در چرخه تولید مصنوعی است تا از این روش بازسازی ذخایر انجام شود و البته صید ماهیان خاویاری و فیل ماهی به شدت کاهش پیدا کرده است.
استاد گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه در ۲۵ کیلومتری ساحل به دلیل شیب کم وعمق ۲ متر که مورد ارزیابی قرار گرفته بهترین بستربرای حفظ ذخایر، تکثیرو پرورش است، یادآورشد: تعاونیهای پره باید براساس قانون و برد اکولوژیکی حوزه خزر عمل کنند و درعین حال باید ظرفیت دریای خزر در جذب آلودگی مواد عالی دیده شود زیرا یک دیدگاه وجود دارد که وقتی مواد مغذی به سیستم وارد شد در تولید اثر گذار است و باید این مواد در حدی باشد که روی آبزیان اثر منفی نگذارد.
وی اغلب رودخانههای حوزه شمالی را مشکل دار دانست و افزود: بعضی از رودخانهها باید در سیستم حفاظت قرار بگیرند بدین صورت که فعالیتهای صنعتی و کشاورزی در حوزه آبخیز به سمتی هدایت شود که آب با کیفیت و مناسب وارد دریا شود.
استاد گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران بیان کرد: بنابراین باید فناوری وارد سیستم شود تا آن ظرفیت خودپالایی رودخانه بالا رفته و با تمرکز به رودخانههای حفاظتی تکثیر و پرورش به صورت طبیعی در آن انجام شود.
رفیعی تصریح کرد: با استاندارد سازی کاربری سرزمین در حوزه شمال هم تنوع زیستی خزر محافظت شده و هم ظرفیت بهرهبرداری دقیق تر انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: حوزه شمالی شرایط بسیار مناسب را برای آبزی پروری منطبق با دیدگاه محیط زیستی را دارد که در این راستا روشهای پرورش باید با این دیدگاه چیدمان شده و صید را براساس استانداردهای زیست محیطی ساماندهی و افزایش داد.