ادعای بالا بودن میزان افلاتوکسین در شیر پاستوریزه کشور در یک برنامه تلویزیونی مطرح شد ، ادعایی که بلافاصله در جامعه گسترش یافت و تکذیب مراجع رسمی از جمله وزارت بهداشت را در پی داشت .
دکتر محمدرضا شانه ساز روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در ساری افزود : سرانه مصرف شیر تا پیش از این هم در کشور اندک و یک پنجم سرانه جهانی بود و اکنون به میزان بیشتری کاهش یافته است.
وی توضیح داد : اطلاعات غلط در باره شیر پاستوریزه و صنعت لبنیات کشور در حالی از طریق یک رسانه رسمی مانند تلویزیون به جامعه داده شد که استانداردهای رایج برای تولید شیر سالم در جمهوری اسلامی ایران از استانداردهای رایج در اروپا و حتی آمریکا نیز سختگیرانه تر است.
شانه ساز گفت : متاسفانه این اطلاعات غلط حتی برای صادرات برخی از برندهای لبنیاتی ما که از جایگاه خوبی در منطقه و جهان برخوردار بودند ، مشکل ایجاد کرد.
شکایت از طرح کننده ادعا
معاون وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت : شکایت از اظهار نظر کننده بالا بودن افلاتوکسین شیر تولیدی در ایران به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است و ما دیگر حتی اگر بخواهیم کمک کنیم ، کاری از دست ما ساخته نیست.
شانه ساز افزود : این شکایت از سوی انجمن صنایع لبنی و غذایی کشور در دستگاه قضایی مطرح شده است و به دنبال برخورد قانونی در این ارتباط هستند.
وی گفت : هم اکنون نظارت بر مواد غذایی به خصوص شیر از مبادی تولید ، مسیرهای انتقال به کارخانه و در کارخانه به صورت سخت گیرانه از سوی معاونت غذا و دارو در سراسر کشور به صورت جدی انجام می شود و هیچ گونه اهمالی در این زمینه وجود ندارد.
او افزود : ما در سطح کشور ۴۰۰ واحد تولید فراورده های لبنی داریم و ۶۶ دانشگاه علوم پزشکی هم از طریق معاونت های غذا و دارو به طور دقیق بر عملکردشان نظارت دارند.
ادعای عرضه شیرهای پاستوریزه آلوده به سم افلاتوکسین را شخصی که از او به عنوان ” بازرس انجمن بهداشت و ایمنی غذایی ایران ” یاد شد ، در یک برنامه زنده تلویزیونی مطرح شد. این فرد که نامش ” بهادر حاجی محمدی ” معرفی شد ، ادعا کرد که شیرهای پاستوریزهای که از سوپرمارکتها تهیه میشود مقدار زیادی آلودگی به سم افلاتوکسین دارند که به منجر به سرطان کبد میشود.
وی تهدید شیرهای پاستوریزه را ” فراتر از روغن پالم ” برای جامعه توصیف کرد و مدعی شد که جای آن که نگران استفاده از روغن پالم و وایتکس در لبنیات باشیم، افکار عمومی و مسئولان باید به مسائل مهمتری مانند وجود سموم دیگر در لبنیات توجه داشته باشند از جمله افلاتوکسین که با مصرف ذرت های آلوده در دامداری ها وارد شیر می شود.
این فرد حتی آمارهایی در باره میزان آلودگی شیرهای پاستوریزه مناطق مختلف کشور ارائه کرد ، آمارهایی که مرجع مشخص رسمی برای آنها ذکر نکرد و فقط مدعی شد که این آمارها از ” پژوهش تعدادی از اساتید دانشگاه استخراج شده ” بدون این که حتی عنوان پژوهش یا مرجع درخواست کننده باری چنین پژوهشی را مشخص کند.
بر اساس روال معمول ، مراکز دانشگاهی و علمی پژوهش های میدانی تعریف شده را به درخواست مراجع مشخص و با اهداف مشخص انجام می دهند و نتایج پژوهش خود را هم با عنوان مشخص در اختیار همان مراجع قرار می دهند.
وجود قرص در کیک و کلوچه ، توطئه بود
رییس سازمان غذا و دارو همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در مورد مشاهده قرص داخل کیک ، کلوچه و بیسکوییت در مناطقی از کشور هم توضیح داد : متاسفانه این کار یک توطئه بود که مشکلات زیادی را در بازار فروش برای صنعتت کیک و کلوچه کشور ایجاد کرده است.
شانه ساز افزود : در صنعت کیک و کلوچه کشور به طور مستقیم حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر شاغلند که با احتساب افراد تحت پوشش این شاغلین ، معیشت حدود ۱۲ میلیون نفر از قبل این صنعت در کشور تامین می شود.
وی گفت : علاوه بر این ، در سال گذشته حدود یک میلیارد دلار از محل صادرات کیک و کلوچه ارز وارد کشور شد و در سال جاری این واحدها هدفگذاریشان برای صادرات حدود یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلاری بود که تا پایان آذر ماه وضعیتشان از لحاظ فروش به خصوص صادرات خوب بود، ولی پس از آن با توطئه وجود قرص با مشکل مواجه شدند.
معاون وزیر بهداشت گفت : این کار به نظر می رسد یک توطئه خارجی برای ضربه زدن به امنیت غذایی و اقتصاد کشور بود ، چون پیش از این که گذاشتن قرص داخل کیک و کلوچه در ایران رخ بدهد، در ترکیه اتفاق افتاد و ضربه زیادی به صادرات کیک و کلوچه آن کشور زدند.
شانه ساز افزود : نظارت ما بر صنعت غذایی به عنوان متولیان سلامت مردم بسیار دقیق است و براساس استانداردهای رایج پیش بینی برای صنایع غذایی صورت می گیرد.
وی که برای شرکت در همایش روسا و معاونان آموزشی و غذا و داروی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک کشور به مازندران سفر کرد ، به معاونان غذا و دارو دانشگاه های این منطقه شامل دانشگاههای علوم پزشکی شاهرود ، بابل ، مازندران ، سمنان ، گیلان و گرگان توصیه کرد تا در شرایط جنگ اقتصادی ضمن نظارت دقیق بر تولید مواد غذایی از برخی نظارت های غیر ضرور و بهانه تراشی ها پرهیز کنند.
ادعای بالا بودن میزان افلاتوکسین در شیر پاستوریزه کشور در یک برنامه تلویزیونی مطرح شد ، ادعایی که بلافاصله در جامعه گسترش یافت و تکذیب مراجع رسمی از جمله وزارت بهداشت را در پی داشت .
دکتر محمدرضا شانه ساز روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در ساری افزود : سرانه مصرف شیر تا پیش از این هم در کشور اندک و یک پنجم سرانه جهانی بود و اکنون به میزان بیشتری کاهش یافته است.
وی توضیح داد : اطلاعات غلط در باره شیر پاستوریزه و صنعت لبنیات کشور در حالی از طریق یک رسانه رسمی مانند تلویزیون به جامعه داده شد که استانداردهای رایج برای تولید شیر سالم در جمهوری اسلامی ایران از استانداردهای رایج در اروپا و حتی آمریکا نیز سختگیرانه تر است.
شانه ساز گفت : متاسفانه این اطلاعات غلط حتی برای صادرات برخی از برندهای لبنیاتی ما که از جایگاه خوبی در منطقه و جهان برخوردار بودند ، مشکل ایجاد کرد.
شکایت از طرح کننده ادعا
معاون وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت : شکایت از اظهار نظر کننده بالا بودن افلاتوکسین شیر تولیدی در ایران به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است و ما دیگر حتی اگر بخواهیم کمک کنیم ، کاری از دست ما ساخته نیست.
شانه ساز افزود : این شکایت از سوی انجمن صنایع لبنی و غذایی کشور در دستگاه قضایی مطرح شده است و به دنبال برخورد قانونی در این ارتباط هستند.
وی گفت : هم اکنون نظارت بر مواد غذایی به خصوص شیر از مبادی تولید ، مسیرهای انتقال به کارخانه و در کارخانه به صورت سخت گیرانه از سوی معاونت غذا و دارو در سراسر کشور به صورت جدی انجام می شود و هیچ گونه اهمالی در این زمینه وجود ندارد.
او افزود : ما در سطح کشور ۴۰۰ واحد تولید فراورده های لبنی داریم و ۶۶ دانشگاه علوم پزشکی هم از طریق معاونت های غذا و دارو به طور دقیق بر عملکردشان نظارت دارند.
ادعای عرضه شیرهای پاستوریزه آلوده به سم افلاتوکسین را شخصی که از او به عنوان ” بازرس انجمن بهداشت و ایمنی غذایی ایران ” یاد شد ، در یک برنامه زنده تلویزیونی مطرح شد. این فرد که نامش ” بهادر حاجی محمدی ” معرفی شد ، ادعا کرد که شیرهای پاستوریزهای که از سوپرمارکتها تهیه میشود مقدار زیادی آلودگی به سم افلاتوکسین دارند که به منجر به سرطان کبد میشود.
وی تهدید شیرهای پاستوریزه را ” فراتر از روغن پالم ” برای جامعه توصیف کرد و مدعی شد که جای آن که نگران استفاده از روغن پالم و وایتکس در لبنیات باشیم، افکار عمومی و مسئولان باید به مسائل مهمتری مانند وجود سموم دیگر در لبنیات توجه داشته باشند از جمله افلاتوکسین که با مصرف ذرت های آلوده در دامداری ها وارد شیر می شود.
این فرد حتی آمارهایی در باره میزان آلودگی شیرهای پاستوریزه مناطق مختلف کشور ارائه کرد ، آمارهایی که مرجع مشخص رسمی برای آنها ذکر نکرد و فقط مدعی شد که این آمارها از ” پژوهش تعدادی از اساتید دانشگاه استخراج شده ” بدون این که حتی عنوان پژوهش یا مرجع درخواست کننده باری چنین پژوهشی را مشخص کند.
بر اساس روال معمول ، مراکز دانشگاهی و علمی پژوهش های میدانی تعریف شده را به درخواست مراجع مشخص و با اهداف مشخص انجام می دهند و نتایج پژوهش خود را هم با عنوان مشخص در اختیار همان مراجع قرار می دهند.
وجود قرص در کیک و کلوچه ، توطئه بود
رییس سازمان غذا و دارو همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در مورد مشاهده قرص داخل کیک ، کلوچه و بیسکوییت در مناطقی از کشور هم توضیح داد : متاسفانه این کار یک توطئه بود که مشکلات زیادی را در بازار فروش برای صنعتت کیک و کلوچه کشور ایجاد کرده است.
شانه ساز افزود : در صنعت کیک و کلوچه کشور به طور مستقیم حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر شاغلند که با احتساب افراد تحت پوشش این شاغلین ، معیشت حدود ۱۲ میلیون نفر از قبل این صنعت در کشور تامین می شود.
وی گفت : علاوه بر این ، در سال گذشته حدود یک میلیارد دلار از محل صادرات کیک و کلوچه ارز وارد کشور شد و در سال جاری این واحدها هدفگذاریشان برای صادرات حدود یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلاری بود که تا پایان آذر ماه وضعیتشان از لحاظ فروش به خصوص صادرات خوب بود، ولی پس از آن با توطئه وجود قرص با مشکل مواجه شدند.
معاون وزیر بهداشت گفت : این کار به نظر می رسد یک توطئه خارجی برای ضربه زدن به امنیت غذایی و اقتصاد کشور بود ، چون پیش از این که گذاشتن قرص داخل کیک و کلوچه در ایران رخ بدهد، در ترکیه اتفاق افتاد و ضربه زیادی به صادرات کیک و کلوچه آن کشور زدند.
شانه ساز افزود : نظارت ما بر صنعت غذایی به عنوان متولیان سلامت مردم بسیار دقیق است و براساس استانداردهای رایج پیش بینی برای صنایع غذایی صورت می گیرد.
وی که برای شرکت در همایش روسا و معاونان آموزشی و غذا و داروی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک کشور به مازندران سفر کرد ، به معاونان غذا و دارو دانشگاه های این منطقه شامل دانشگاههای علوم پزشکی شاهرود ، بابل ، مازندران ، سمنان ، گیلان و گرگان توصیه کرد تا در شرایط جنگ اقتصادی ضمن نظارت دقیق بر تولید مواد غذایی از برخی نظارت های غیر ضرور و بهانه تراشی ها پرهیز کنند.