بعداز ظهر بیست و پنجمین روز بهمن به اتفاق دکتر علی ماهفروزی معاون صنایع دستی استان قرار شد از نمایشکاه دست ساخته های خانم کلثوم اشرفیان کیاسری دیدن کنیم. این دیدار بعد از ساعت اداری روز شنبه و به اتفاق محسن اکبر پور از دوستان و همکاران اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان انجام شد.سوار ماشین شخصی دکتر شدیم. فرصت رو مغتنم شمردم و مصاحبه ام رو با ایشون شروع کردم. معاون صنایع دستی استان ۴۳ ساله اهل ساری و اتفاقا از طرف مادر یک چهاردانگه ی است. وی که معاونت پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران را نیز در کارنامه دارد هم اکنون در دانشگاه های گرگان و مازندران تدریس هم می کند.چهاردانگه رو خیلی خوب می شناخت و از ظرفیت های بالای اون برایمان سخن گفت. اینکه این مسیر یکی از گذرگاه های بود که از طریق چشمه علی به دامغان وسپس به جاده ابریشم وصل می شده و اینکه ساکنین منطقه از طریق تجارت زندگی پر رونقی داشتند.
قفل توسعه چهاردانگه با کلید گردشگری باز خواهد شد
این پژوهشگر عرصه میراث فرهنگی تالیفاتی مهمی داشته که از جمله کتاب “ساری نگین فیروزفام گردشگری ایران” نام برد. که در این کتاب به طور جامع و کامل به فرهنگ و هنر و آثار تاریخی ، مردم شناسی ، طبیعت و گردشگری ساری و بخش های اطراف آن اشاره کرد.
دکتر ماهفروزی چهاردانگه را ناب ترین مقصد گردشگری ایران نام برد و افزود: وجود طولانی ترین جاده جنگلی ایران ، دریاچه زیبای چورت ، آب بندان الندان و گل سرسبد همه اینها چشمه آب معدنی سورت همه حکایت از ظرفیت بالای منطقه در پذیرش گردشگر دارد.
لاله های وحشی مناطق سنور و ترکام و گیاهان دارویی ارتفاعات شاهدژ جاجیم و چادرشب های زنان پشتکوه همه و همه از توانایی های منطقه در جذب تورسیت حکایت دارد. حتی آب و هوای کوهستانی در زمستان مقصد گردشگران زمستانی است. تابستان و هوای خنک کوهستان که جای خود دارد.
دکتر ماهفروزی این ها را گفت، ولی به نداشتن استراتژی مشخص در زمینه گردشگری هم اعتراف کرد اینکه در دولت های قبلی علیرغم شعارهای پر طمطراق اقدام قابل توجهی در زمینه توسعه تورسیم صورت نگرفته!
وی به نگاه دولت جدید در حوزه ی گردشگری اشاره کرد و گفت شخص رییس دولت هم معتقد است توسعه اقتصاد کشور به توسعه گردشگری گره خورده.
مدل سویسی برای مهاجرت معکوس به روستاییان به چهاردانگه
دکتر این را هم گفت: سالانه ۲۰میلیون گردشگر به مازندران سفر می کنند، هنرکنیم بتوانیم برای حضورکوتاه مدتشان برنامه ریزی کنیم. این کار سختی هست و همه مردم باید پای کار بیایند. هرکسی در محدوده جغرافیایی خویش. اینکه باید اتفاقی بیافتد مهاجرت معکوس به روستا صورت بگیرد. مثالی از کشور سوئیس زد اینکه در سی سال گذشته با ایجاد برخی زیرساخت ها در روستا مردم از شهرها به روستاهایشان برگشتند. و این مدل باید در چهاردانگه نیز اجرا شود.
این مقام مسئول ادامه داد : در حال حاضر بنا داریم در روستاهای مازندران با در اختیار گذاشتن تسهیلات « خانه مسافر» را آماده اسکان گردشگران کنیم. تا رونق به روستاها بازگردد. و سلامت روان پدران و مادرمان بیش از این به مخاطره نیفتد.
تمرین گردشگر پذیری؛ ضرورتی اجتناب ناپذیر
این مسئول در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری معتقد است: مهمترین راه برای احیای گرشگری برگزاری جشنواره با عناوین و مناسبت های گوناگون هست. کاری که در سوادکوه مازندران به عنوان نخستین شهرستان مدت هاست آغاز شده و مردم منطقه تمرین گردشگر پذیری می کنند و رفتارشان را در این حوزه تا حدودی تغییر کرده است. البته در بخش دودانگه ساری هم اقدامات درخور توجهی صورت گرفته که مدیون جشنواره بنافت است که در چند دوره در حال برگزاری است. متاسفانه چهاردانگه علی رغم برخورداری از این ظرفیت عظیم از آن بی بهره مانده است.
دکتر ماهفروزی به فرصت های بوجود آمده در دولت جدید اشاره مجددی کرد وگفت: همه ما مسئولیم ، مردم به ما و شما رسانه ها چشم دوختند که چه سرنوشتی را برایشان رقم خواهیم زد. باید در این زمینه مردم را آگاه ساخت و این مسئولیت شما را سنگین تر می کند.
مشکل زباله کیاسر بزودی حل می شود
این استاد دانشگاه در پاسخ به نگرانی ما در خصوص مسئله زباله نیز گفت این مشکل بزودی با راه اندازه زباله سوز در ساری حل خواهد شد و این مساله نمی تواند گردشگری منطقه را تحت تاثیر جدی قرار دهد. وی در عین حال به رعایت مسائل زیست محیطی اشاره کرد و گفت: اقتصاد در روستاها تنها با رعایت بهداشت رونق می گیرد و همه موظف به رعایت آن هستیم.
کیاسری ها همواره تاریخ ساز بودند
این مقام مسئول در تکمیل صحبت هایش افزود: سبک جدیدی از گردشگری منظور نظر ماست که باید در مازندران خصوصا چهاردانگه آن را اجرا کنیم. راه اندازی تورهای غار نوردی صخره نوردی و جمع آوری دم نوش های گیاهی از جمله این کارهاست.وی اما مهمترین چالش منطقه چهاردانگه را کم توجهی مسئولین صاحب نفوذ منطقه عنوان کرد، اینکه با وجود در اختیار داشتن مناسب بالای اجرایی یا قانونگذاری متاسفانه به اندازه لازم دلسوز این بخش مستعد نیستند. و این در حالی است که در طول تاریخ پر از فراز و نشیب مازندران همواره کیاسری ها تاریخ ساز بودند.
سکانس آخر بازدید از نمایشگاه
صحبت های ما با این استاد دانشگاه گل انداخته بود که رسیدم کیاسر. به سمت کتابخانه حرکت کردیم در روزی که هوای سرد و مه آلود کمی سرعت ما رو کم کرد واین فرصت رو به من داد تا بیشتر با دکتر حرف بزنم.ماشین رو گوشه ای پارک کردیم و به اتفاق وارد فضای کتابخانه شدیم.فضایی نسبتا سرد اما پر ازجمعیت. خیلی جالب توجه بود در روزی که هیچ مقام مسئولی در چهاردانگه پاسخگوی تماس ما نشد مردم سنگ تمام گذاشتند و به گرمی از این نمایشگاه استقبال کردند!
خانم کلثوم اشرفیان کیاسری هنرمند سفالگری که نمایشگاه دست ساخته هاش رو سه روز قبل دایر کرده بود در ابتدا حضورمان توضیحاتی ارائه نمود و معاون صنایع دستی استان نیز در ادامه از این نمایشگاه و آثار این هنرمند جوان بازدید کرد. در این بازدید کوتاه معاون صنایع دستی استان ضمن تحسین این هنرمند جوان توصیه های هم در برپایی غرفه ی باشکوه تر در ایام نوروز ارائه کرد. دکتر ماهفروزی همچنین در یادداشتی کوتاه در دفتر یادبود این هنرمند کیاسری نوشت: در مورخ ۲۵ بهمن ۹۳ در معیت دوستان هنرمند و رسانه استان در گوشه ای از خاک زرخیز مازندران، هنر زیبای دختر خانم هنرمند خانم اشرفیان کیاسری را مشاهده کردم که بسیار جذاب بوده که برای اینجانب مایه فخر و مباهات است. امیدوارم در آینده ی نزدیک شاهد توسعه فعالیت های هنری گروه چهاردانگه با محوریت کیاسر در این بخش باشیم. به امید آینده ی روشن برای جوانان ایران زمین.
باسلام، ازدیدن تصاویر صنایع دستی لذت بردم و از مسولین منطقه و استانی تقاضا دارم که از خانم اشرفیان حمایت جدی به عمل بیاورند که ما در آینده نزدیک از این قبیل کارها در کیاسر بیشتر ببینیم.
خدای بزرگ را شاکرم که در کیاسر عزیزمان استعدادها وخلاقیت های تحسین برانگیزی همچون آثار خانم اشرفیان ساخته و پرداخته شده وبه منصه ظهور می رسد
ضمن دست مریزاد به این خواهر محترم و هم محلی گرانقدرمان از مسئولین محترم خواهشمندم استعدادهای این چنینی را شناسائی و حمایت و زمینه های راهیابی به نمایشگاههای شهرستانی و استانی را برای ایشان فراهم آورند.
باسلام، ازدیدن تصاویر صنایع دستی لذت بردم و از مسولین منطقه و استانی تقاضا دارم که از خانم اشرفیان حمایت جدی به عمل بیاورند که ما در آینده نزدیک از این قبیل کارها در کیاسر بیشتر ببینیم.
سلام کلثوم جون کارت خیلی قشنگ بود به امید موفقیت بیشتر عزیزم
عالی بود
ایشالا همیشه موفق باشی
خدای بزرگ را شاکرم که در کیاسر عزیزمان استعدادها وخلاقیت های تحسین برانگیزی همچون آثار خانم اشرفیان ساخته و پرداخته شده وبه منصه ظهور می رسد
ضمن دست مریزاد به این خواهر محترم و هم محلی گرانقدرمان از مسئولین محترم خواهشمندم استعدادهای این چنینی را شناسائی و حمایت و زمینه های راهیابی به نمایشگاههای شهرستانی و استانی را برای ایشان فراهم آورند.