پایگاه خبری چهاردانگه نیوز: رساله دکتری دانشجوی صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به تولید نانو غذا برای بیماران گاستروکتومی (نارسایی معده) برای نخستین بار در جهان منجر شده است.
موضوع رساله راضیه رضوی دانشجوی دکتری از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بوده که توسط اعضای تیم، راضیه رضوی، رضا اسماعیل زاده کناری، جمشید فرمانی از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و دکتر محسن جهانشاهی از دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل انجام گرفت.
رضا اسماعیل زاده کناری استاد راهنمای این رساله دکتری در گفت و گو با ایسنا با اشاره به این که محققان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری موفق به تولید نانو غذا برای بیماران گاستروکتومی شده اند، اظهارکرد: یکی از مشکلات مبتلایان به سرطان معده خصوصا افرادی که بخش یا کل معده آنها طی جراحی برداشته شده به نوع تغذیه آنها مربوط است.
وی افزود: از این جهت ما در این تحقیق به تولید نانو غذایی پرداختیم که ضمن تامین انرژی، دیواره آن در محیط اسیدی معده باز نشده، قابلیت هضم و جذب در محیط معده را نداشته و صرفا از محیط معده عبور نموده و دیواره نانو غذا در محیط قلیایی روده باز و تمامی هضم و جذب نانو غذا در روده انجام می گیرد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در صورت تجاری سازی این محصول، کمک بسیار زیادی به مبتلایان سرطان معده از بعد تغذیه و تامین کالری و افزایش ایمنی آنها خواهد شد.
اسماعیل زاده افزود: گاستروکتومی در واقع گرفتن بخشی از معده یا همه قسمتهای معده است که عمدتاً در افرادی که سرطان معده دارند اتفاق میافتد و در طی جراحی بخشی از معده ای که در واقع سلول سرطانی وجود دارد برداشته میشود یا ممکن است برای افرادی که در واقع دارای چاقی مفرط هم هستند نیز این کار انجام شود.
وی تصریح کرد: برای هر دو دسته این افراد هر نوع غذایی مناسب نیست اما برای افرادی که در واقع بخشی از معده شان برداشته شده، این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار است، چون معده آزرده بوده نباید به اصطلاح زیاد از آن کار کشیده شود.
این استاد دانشگاه یادآورشد: به همین خاطر این تحقیق در واقع برای افرادی که ناراحتی معده دارند بر مبنای تولید نانو غذا در این قالب طراحی کردیم که از پوششهای بایوپلیمری استفاده شده است.
وی ادامه داد: در مقیاس نانو که خصوصیات این ماتریکس یا دیواره پوششی به صورتی بوده که در شرایط اسیدی معده هیچ اتفاقی در واقع نمیافتاد اما به pH قلیایی روده حساس بوده و این دیواره باز شده و غذا در واقع در داخل روده با حالت طبیعی مدیریت میشود.
اسماعیل زاده گفت: در این راستا محیط معده و محیط روده را در محیط های آزمایشگاهی شرایط معده و آنزیم هایی را که دارد شبیه سازی کردیم و قابلیت هضم و جذب معده و روده اندازه گیری شد، که در نهایت موفق شدیم بر مبنای پوشش های پلیمری و طراحی مدل هایی ریاضی که ما انتخاب کردیم به بهترین حالت در نانو غذا دست پیدا کنیم که بیشترین هضم و جذب در روده اتفاق می افتد و این یک کمک بزرگی برای افرادی که در واقع دچار گاسترکتومی هستند، است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در آسیا بیشترین سرطان معده را داریم، با تجاری سازی این مقوله می توان کمک شایانی برای کیفیت زندگی افراد داشته باشد و در این راستا تجاری سازی پرفایده خواهد بود.
به گزارش ایسنا، نتایج این تحقیق در حال حاضر در یکی از معتبرترین ژورنال سطح ۱ دنیا به چاپ رسیده است.
INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES ,Q1 IMPACT FACTOR