مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه محصولات دیم بیش از ۲ برابر شده است، تصریح کرد: تولیدات آبی از ۱۱ میلیون به ۱۹ میلیون تن در سال ۹۵ رسیده و این امر در سال ۹۶ رشد بیشتری داشته است.
به گزارش پایگاه خبری چهاردانگه، به نقل از ایسنا، شکراله حاجی وند در دومین سمپوزیوم ملی میوههای ریز در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه سطح زیرکشت در محصولات باغی از سال ۷۸ از ۲ میلیون و ۳۵۲ هزار هکتار به ۲ میلیون و ۸۶۶ هزار هکتار در سال ۹۵ رسیده بود که این میزان در سال ۹۶ به ۲.۹ میلیون هکتار ارتقا یافت.
وی افزود: تولیدات محصولات باغی روند صعودی به خود گرفته است و از ۱۲ میلیون و ۴۹۲ هزار تن به ۲۱ میلیون تن در سال ۹۵ و در سال ۹۶ به ۲۲ میلیون تن محصلات سردرختی رسیده است.
حاجیوند با بیان اینکه در حوزه میوه های سردسیری بیشترین سطح زیرکشت و تولید مربوط به محصولات سردسیری و خشک این حوزه است، گفت: صادرات این محصولها به عنوان یکی از کلیدی ترین محورها در تولید به آن توجه می شود تا کمتر به نفت و اقتصاد ناشی از آن وابسته باشیم.
وی با اشاره به اینکه در سال ۹۶ انواع محصولات باغی با ارزش بیش از ۲ میلیارد و ۸۳۲ میلیون دلار به کشورهای دیگر صادر شد، اظهار کرد: ۴۰ درصد پسته، ۱۲ درصد زعفران، ۹ درصد سیب و ۹ درصد خرما و ۵ درصد انگور از مهمترین محصولات صادر شده به کشورهای خارجی بوده است.
مدیرکل میوه های سردسیری و ریز وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه برنامهها و طرحهای مهمی بر اساس برنامه ششم تدوین شده اما یکی از مهم ترین برنامه ها، توسعه باغ های دیم و گیاهان دارویی در اراضی کم بازده است، افزود: بر اساس برنامه ششم باید ۵۰۰ هزار هکتار باغ دیم و گیاهان دارویی ایجاد شود اما به نظر میرسد این میزان به ۱۰۰ هزار هکتار برسد.
حاجیوند با اشاره به اینکه اصلاح باغ های فرسوده به دلیل مشتری مداری و صادارت آنها در دستور کار قرار دارد، خاطرنشان کرد: بسیاری از ارقام باغات درجه سه و دو در کشور نیاز به اصلاح و نوسازی دارند. طرح تولید نهال و احداث چندین باغ مادری نیز در دستور کار قرار دارد و اصلاح و نوسازی ۹۰۰ هزار هکتار باغ در برنامه ششم دیده شده است.
مدیرکل میوه های سردسیری و ریز وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه انگور و توت فرنگی در میوه های ریز در کشور از اهمیت بالایی قرار دارد، تصریح کرد: ۳.۴ میلیون تن انگور در کشور تولید می شود و تغییر اقلیم و برخی شرایط دیگر تولید این محصول را تحت تاثیر قرار می دهد.
حاجی وند با اشاره به سیاست های معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، اظهار کرد: حمایت از افزایش تولید محصولات باغی، توسعه باغات و گیاهان دارویی دیم، افزایش تولید محیط های گلخانه ای در دستور کار قرار دارد.
وی با بیان اینکه یکسان سازی و همسو کردن طرحهای تحقیقاتی و مطالعاتی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی در راستای حل مشکلات این بخش نیز باید در دستور کار قرار بگیرد، گفت: ایجاد کمیتههای فنی مشترک بین دانشگاه، تحقیقات و اجرا برای گروه های میوههای دانه ریز به منظور هم افزایی بیشتر، پهنهبندی مناطق مختلف برای میوههای دانه ریز متناسب با ارقام متفاوت، بهینه سازی روشهای تکثیر به منظور جلوگیری از انتشار آلودگی های احتمالی نهال از سیاست های معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی است.
مدیرکل میوههای سردسیری و ریز وزارت جهاد کشاورزی افزود: هرس علمی و اصولی جهت افزایش خواص کمی و کیفی محصول، شناسایی و ارائه راهکار اجرایی برای رفع آفات و بیماری های نوظهور مانند پیرس، اسکا، برداشت مکانیزه و رفع مسائل پس از برداشت در راستای کاهش ضایعات، ایجاد بارگاههای بهداشتی و فنی به ویژه برای انگور و زرشک و اقدام عملی در راستای مدیریت منابع آبی با توجه به تغییر اقلیم و کاهش بارش مانند گرمازدگی، کم آبیاری، آبیاری زیرسطحی و معرفی ارقام متحمل یا مقاوم به کم آبی در دستور کار قرار دارد.
حاجیوند با اشاره به اینکه بیش از ۱۴۰ رقم در موسسات تحقیقات علوم باغبانی تولید و برای تکثیر در در اختیار متقاضیان قرار میگیرد، گفت: در برخی از محصولات حدود ۴۰۰ هزارتن ضایعات داریم و اگر به تبدیل آن اقدام کنیم از لحاظ اقتصادی نتیجه مطلوبی به دست می آید.