روستای “کنیم” از بخش چهاردانگه، دهستان پشتکوه و در حوزه آبخیز پشتکوه قرار دارد. این روستا در ۱۰۰ کیلومتری جنوب شهر ساری واقع شده و یکی از روستاهای بسیار کهن بخش چهاردانگه میباشد. براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۹۰ صورت گرفته، این روستا با ۱۲۰ خانوار دارای ۴۲۵ نفر جمعیت بوده که شامل ۲۱۶ نفر مرد و ۲۰۹ نفر زن میباشد. شغل اهالی روستا نیز کشاورزی، باغداری، دامداری و کارگری است.
موسسه مردم نهاد توسعه فضای سبز پایدار شمال از سال ۱۳۸۹ فعالیت خود را در سطح روستاهای شمال کشور در راستای ایجاد فضای سبز و آموزشهای زیست محیطی اهالی و دانشآموزان را براساس مدیریت مبتنی بر توسعه پایدار آغاز نموده است. این موسسه در هر سال یک روستا را به عنوان مبنای فعالیت خویش قرار میدهد. در همین راستا در زمستان ۱۳۹۴ با همکاری دهیار محترم، اعضای محترم شورای اسلامی، مشارکت اهالی محترم و دانشآموزان عزیز روستای “کنیم” با استفاده از ۵۰۰ اصله نهال آلبالوی مجاری فضای سبز پایداری را در منازل، مدرسه، محیطهای اداری و محوطه مزار ایجاد کرده است که خلاصه فعالیت در جدول شماره یک آمده است. البته ایجاد فضای سبز پایدار در سطح مدرسه شهید ملکی شامل مراحل حفر چاله، کاشت نهال، ایجاد آبیاری قطرهای و همچنین برگزاری مسابقه نقاشی بوده است (شکلهای ۱ و۶).
جدول۱- کاشت درخت در بخشهای مختلف روستای “ کنیم“
شکل۱: آمادهسازی نهالها برای کاشت در روستای ” کنیم“
شکل ۲: بحث و تبادل نظر با دانش آموزان دبستان شهید ملکی ” کنیم“
شکل ۳: آموزش نصب قیم در کنار نهال آلبالوی مجاری در مدرسه شهید ملکی، زمستان ۱۳۹۴
شکل ۴: کاشت نهال آلبالوی مجاری در منازل اهالی روستای کنیم، زمستان ۱۳۹۴
شکل ۵: کاشت نهال آلبالوی مجاری در منازل اهالی روستای کنیم، زمستان ۱۳۹۴
شکل ۶: کاشت نهال آلبالوی مجاری در محوطه مزار روستای کنیم، زمستان ۱۳۹۴
نتایج آماربرداری در تابستان سال۱۳۹۵ نشان داد که میزان زندهمانی آلبالوی مجاری رقم سیب گالا برابر با ۸۷ درصد بوده است. همچنین متوسط رویش ارتفاعی آلبالوی مجاری برابر با ۵۸ سانتیمتر تعیین شده است (شکل۷). بررسی فراوانی نهالهای آلبالوی مجاری در طبقات مختلف کیفی نشان داد که میزان کایاسکوئر جدول برابر با ۸۰/۱۲ بوده است،. از آنجاییکه میزان کای اسکوئر محاسبه شده برابر با ۳۶/۲۲۵ بود. فرضیه صفر با سطح احتمال ۹۹ درصد تایید گردید و از همین رو بین فراوانی نهالها در طبقات مختلف کیفی لااقل یک اختلاف معنیدار وجود دارد. در مرحله بعد مقایسه بین درصد فراوانی هر یک از دو طبقات با تعیین میزان Z به انجام رسیده است. هر یک از مقادیر محاسبه شده نیز با مقادیر زیر منحنی نرمال مقایسه شد. نتایج این محاسبات نشان داد که ۹۰ درصد از آلبالوی مجاری در طبقه کیفی خوب قرار گرفتهاند (جدول ۲).
بر اساس مدیریت مبتنی بر توسعه پایدار، فعالیت این موسسه توجیه اقتصادی دارد چرا که هزینه انجام پروژه موسسه تنها صرف خرید نهالها
میشود. انتخاب گونهها براساس نقطه نظرات مردم و با استفاده از نتایج تحقیقات بوده است. کاشت با مشارکت اهالی صورت میپذیرد. مشاورههای لازم نیز از طریق کمیته فنی این موسسه به صورت رایگان ارائه میگردد و مابقی مراحل پرورش نهالها براساس فعالیتهای نگهداری اعضای شورای روستا و اهالی روستا به انجام میرسد. در مجموع فعالیتهای این موسسه مردم نهاد معرف یک مدل موفق از توسعه فضای سبز پایدار در مناطق روستایی است.
جدول ۲- مقایسه کیفی درختان آلبالوی مجاری در روستای کنیم
شکل ۷: نهال یکساله آلبالوی مجاری در روستای کنیم، تابستان ۱۳۹۵
تشکر و قدردانی
از همکاری صمیمانه کلیه اهالی روستای “کنیم”، اعضای محترم شورای اسلامی، دهیار محترم و همچنین مدیر و معاون به همراه دانش آموزان مدرسه شهید ملکی روستای “کنیم” تقدیر و تشکر میگردد.
تهیه و تنظیم:
شیرزاد محمدنژاد کیاسری: استادیار پژوهش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران
مهران افضلی: استادیار پژوهش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران
محمدرضا بابایی: عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران
حامد قدبنان: دهیار روستای “کنیم” و عضو کمیته فنی موسسه
حسینعلی حیاتی کنیمی: مدیر مدرسه شهید ملکی “کنیم” و عضو کمیته فنی موسسه
علی اصغر قدبنان: کارشناس فرمانداری و عضو کمیته فنی موسسه
در چند سال فعالیت، به دور از هزاران جلسه و نشست و ….
این موسسه کار و پروژه خودش را دارد. خدا قوت.
ایکاش همه از یه جایی کار و فعالیتی را شروع کنند.
مسئول این موسسه حرف نمی زند. فقط کار می کنند. فقط کار و کار….
دقیقا گویی اینکه سرزمینی آتش گرفته و نیازمند اطفای حریق است.
یا شاید دیگر از حرف زدن ها خسته شده اند.
خدای من با این فضای مجازی این همه حرف های ….
خدای من با این مدیران و این همه حرف های….
دکتر یک مرد خدا و به دور از رنگ و بوی سیاسی است.
نام او در قلب همه روستاهایی که فعالیت دارد. باقی و جاوید است.
خدا به همه شما خیر و سلامتی دهد.
این مرده پیره پدربزرگ منه