پایگاه خبری چهاردانگه نیوز:
خبرگزاری فارس مازندران ـ عمران اکبرنژاد|سقوط سنگ عظیمالجثه در اولین روز ۹۹ و تخریب منازل، دامداریهای یکی از روستاهای سوادکوه، رانشهای پیدر پی در مناطقی از شهرستان نور در بلده و چمسان، ریزش کوه در آزادراه ـ تهران شمال و رانش در جاده کیاسر و هراز میتواند هشداری باشد برای مسؤولانی که مدعی خدمت به مردم هستند.
هنگامی که سنگ، خاک و سایر اجزای زمین نتوانند در کنار هم قرار گیرند در سطح شیبدار به صورت رانش در میآیند.
عوامل مختلفی برای رانش و نشست زمین وجود دارد که تغییرات اقلیمی، بارانهای شدید، تغییرات طبیعی و فعالیتهای انسانی از مهمترین عوامل آن است.
در رانش شاهد جداشدن بخشی از زمین بدون تغییر جهتِ طبقات آن هستیم که به پایین دامنه حرکت میکنند.
*۴۰۰ نقطه رانشی مازندران
هر از چندگاهی با بارش باران یا آبشدن برف شاهد هشدارهای هواشناسی و رانشها و ریزشهای مختلفی هستیم که خسارات جانی و مالی مختلفی را هم به همراه دارد.
سیدرمضان موسوی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری از وجود بیش از ۴۰۰ نقطه استان مازندران دارای خطر رانش در مقیاسهای مختلف است.
علی شادمان فرماندار نور هم با اشاره به خسارات گسترده رانش در این شهرستان، خواستار توجه لازم برای جلوگیری از گسترش بیشتر رانش و ریزش شد.
رانش زمین در جاده اسپی او گلندرود شهرستان نور و نشست جاده اصلی، سقوط سنگ و رانش کوه در روستای پیتسرای بخش مرکزی سوادکوه، رانشهای هزارجریب نکا و سایر خسارات ناشی از ریزش و رانش زمین در مناطق مختلف مازندران بیانگر شرایط ویژه استان در موضوع ریزش و رانش است.
رانش زمین و تخریب راه دسترسی در ۳ روستای دهستان راستوپی و ۲۰ روستای دهستان ولوپی بخش مرکزی شهرستان سوادکوه از اتفاقات جدید این حوزه است.
* ارتقای پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
استفاده از توان مدیران و متخصصان زمینشناسی و آب و خاک برای تثبیت زمینهای ناپایدار نیازمند مطالعه و بررسی همه جانبهای است تا از وقوع حوادث جلوگیری شود که ارتقای پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور در این راستا ارزیابی میشود ولی تلاش برای ادغام این پژوهشکده با موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و یا عدم توجه لازم به پیشگیری از حوادث و استفاده همهجانبه از امکانات و تجهیزات ادارات و نهادها انجام میشود.
نامه اخیر رئیس انجمن آبخیزداری ایران به وزیر جدید جهاد کشاورزی و نگرانی از ادغام پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور با موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور که توانمندی این پژوهشکده را که از پایههای توجه کارشناسی به موضوع است را بیان میکند.
*چاره برای روستاهای درگیر با رانش
بهزاد پورمحمد استاد دانشگاه هم در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به جوانبودن رشته کوه البرز که به دلیل تغییرات آب و هوایی خُرد شد و توانمندی ریزش کوه، رانش زمین و حرکات توده سنگی را دارد که به دلایل مختلف از جمله در تغییرات آب و هوایی و هوازدگی فیزیکی و شیمیایی موجب خرد شدن توده سنگی شده است.
وی از اثرگذاری عوامل انسانی به وسیله راهسازی و انفجار برای اکتشاف و استخراج معدن خبر داد و افزود: مناطق روستایی سطوح شیبدار باید به فکر چاره باشند و لقگیری، حرکت مدیریتشده تودهها و ایجاد ترانشهها در مسیر تودهها در دستور کار است.
* مناسبتر ین راه برای کاهش خطرات رانش و ریزش
از نظر کارشناسان جابجایی روستاهای در معرض خطر به عنوان مناسبترین راه برای کاهش خطرات رانش و ریزش محسوب میشود تا از هزینههای مضاعف در سالهای آینده جلوگیری شود که به دلیل مشکلات بودجهای نادیده میشود.
۴۰۰ نقطه رانشی مازندران در انتظار تدبیر پایدار است تا وحشت ریزشها و رانشها را برای اهالی به بار نیاورد که مطالعه مناسب این مناطق و ارائه راهکارهای نتیجهمحور و زمانبندیشده مورد انتظار است.
توجه به مراکز پژوهشی و اجرایی مقابله با رانشها و ریزشها و بررسی مداوم مناطق رانشی به عنوان عامل مهمی در کمرنگکردن خسارات رانش و ریزش خواهد بود.
/۸۶۰۱۵/ج/و