به گزارش پایگاه خبری چهاردانگه، طنین خوش «یا حسین، یا حسین» اهالی روستاهای دهستان چلاو آمل سالهاست که حکایتها دارد.
اهالی بیش از هفت روستای این منطقه در بخش امامزاده عبدالله شهرستان آمل به رسم یک سنت دیرینه، مراسم مذهبی نخلگردانی را در روستای ییلاقی و جنگلی «گنگرج کلا» همزمان با تاسوعا و عاشورا برگزار میکنند. مراسمی که هر سال با شور و حرارت خاصی و با میدانداری جوانان روستا، با به دوش گرفتن نخل در مسیر دو کیلومتری امامزاده سیفالدین تا امامزاده یحیی (ع) در روستای گنگرج کلا برگزار میشود.
اهالی این روستا مراسم را به نشانه تشییع و حمل نمادین تابوت امام حسین (ع) و به نشانه عزای سالار شهیدان و حضرت ابوالفضل (ع) برگزار میکنند.
این روستای کوهستانی، یکی از سه مناطق شهرستان آمل است که سنت نخلگردانی را مانند نوا و اورطشت حفظ کرده است.
نخل گنگرج کلا که نمادی از تابوت امام حسین (ع) است توسط مردم این روستا در روز تاسوعا از امامزاده سیفالدین (ع) در این روستا به سمت امامزاده یحیی (ع) در بالادست به طول بیش از دو کیلومتر حمل میشود. البته قبل از حرکت، نهادن عمامه بر سر نخل و سیب تبرکی از جمله رسوم است. در طول مسیر، نذورات پخش یا قربانیها سر بریده میشوند.
قدمت این نخل را پیرمردان و ریشسفیدان این محل بیش از ۳۰۰ سال عنوان میکنند.
پس از رسیدن نخل به امامزاده یحیی (ع) نخل دور امامزاده حرکت داده میشود و کنار امامزاده بر زمین گذاشته میشود، در همین هنگام، مردم سینهزنی و عزاداری میکنند.
پس از صرف ناهار، نخل را دوباره به امامزاده سیفالدین (ع) میبرند تا در روز عاشورا، میزبان دستههای عزاداری روستاهای اطراف باشد.
پس از این حرکت به رسم قدیم علم قدیمی این روستا که از چوب جنگلی تراشیده شده نام پنج تن آل عبا بر روی آن حک شده است را به صورت تک دست از انتها می گیرند.
این رسم به یاد علمداران قدیمی بود که در قید حیات نیستند و یادآنها را نیز در عزای حسینی گرامی می دارند.
حجت الاسلام قدرت الله آزاد از خادمان آستان مقدس امامزاده یحیی(ع) و از دست اندرکاران برگزاری مراسم نخل گردانی روستای «گنگرج کلا» چلاو آمل به خبرنگار ایسنا گفت، این مراسم نسل به نسل با میدان داری پیرمردها وجوانان روستا به درستی منتقل شده و درطی این سالها به عظمت وشکوه مراسم افزوده شده است.
وی افزود: عشق وارادت و خلوص نیت مردم این روستا در برگزاری مراسم نخل گردانی باعث شده تا در سالهای اخیر جمعیت زیادی از شهرهای مختلف کشور و حتی خارج از کشور برای حضور در این مراسم به روستای «گنگرج کلا» و تماشای این مراسم نمادین بیایند.
حجت الاسلام آزاد اضافه کرد: مراسم امسال نخل گردانی روستای « گنگرج کلا » آمل با حضور بیش از دو هزار نفر برگزار شد که درطول سالها برگزاری این مراسم بیسابقه بوده است.
وی همچنین از پیگیریهای جدی با همکاری میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری شهرستان آمل برای مستندسازی و انجام مراحل اداری قرارگرفتن مراسم نخل گردانی روستای «گنگرج کلا چلاو» در فهرست آثارمیراث معنوی کشور خبر داد.