به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، با توجه به رویکرد جامعه به محصولات دارای پاداکسایشی و ضرورت دسترسی به گیاهان متحمل در تنشها با بازدهی بالا، میوههای ریز در ایران مورد توجه تولیدکنندگان قرار گرفته است و کشت آنها در حال توسعه است.
اما اهمیت اقتصادی و اشتغال تولید این میوهها همراه با قابلیتهای فراوان فرآوری و کسب ارزش افزوده کنار مزیتهای کشور بهویژه مازندران در تولید میوههای ریز، دانشگاهیان و جامعه تحقیقاتی و کشاورزی را برآن داشت تا در سمپوزیوم ملی میوههای ریز، تازهترین یافتهها و راهکارهای اجرایی را در توسعه کشت این نوع میوهها ارزیابی و معرفی کنند.
دبیر دومین سمپوزیوم ملی میوههای ریز ایران امروز در این همایش گفت: توجه به ریزمیوهها تأثیرات بزرگ و شگرفی در توسعه صنعت باغبانی دارد که با همکاری دانشگاه کشاورزی ساری تلاش داریم محصولات را شناسایی کنیم و گامی در جهت توسعه اشتغال در این زمینه برداریم.
حسین صادقی افزود: توسعه علم، دانش و فناوری و چرخه تولید از تولید تا بازار و تشکیل تعاونیهای این تولیدات از اهداف ما است. ۱۱۰ مقاله به این همایش ارسال شد که دو مقاله بهصورت سخنرانی و مابقی بهصورت پوستر ارائه میشود که در پایان همایش از مقالات برتر تجلیل میشود.
تولید سالانه ۲۰۰هزار تن میوههای ریز در مازندران
رئیس جهادکشاورزی مازندران در این مراسم گفت: سالانه ۲۰۰هزار تن میوههای ریز در مازندران بهصورت مدرن، صنعتی و یا سنتی برداشت میشود.
عزیزالله شهیدیفر افزود: از میوههای ریز مهم در استان کیوی و توتفرنگی است که سالانه ۱۵هزار تن توتفرنگی برداشت میشود و از ارقام با تناژ بالا است.
وی گفت: تمشک بهعنوان ریزدانه وحشی و غیروحشی بوده که سالانه بیش از هزار تن تمشک تولید و برداشت میشود و ۲۰ هکتار از اراضی استان بهصورت مدرن به پرورش این میوه اختصاص یافت که مزرعه ۱۰هکتاری تمشک داریم که امیدواریم در سالهای آینده توسعه دهیم و به بهرهبرداری کامل برسانیم.
شهیدیفر بیان کرد: در این همایش و سمینار با حضور اساتید و میهمانان خارج از کشور اهلیت موضوع را تدوین میکنیم و تسهیلات ارزانقیمت را در اختیار قرار میدهیم و برنامه نو و جدیدی را اجرا میکنیم.
وی افزود: ۳۰۰هزار هکتار اراضی شیب دار در استان داریم که پیشبینی میشود ۱۰۰هزار هکتار از اراضی شیبدار میان و بالادست در قالب احداث باغات میوههای هستهدار، دانهدار و میوههای ریزگل محمدی و گیاهان دارویی بوده که کاشت انگور دیم در اراضی شیبدار آغاز شد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی مازندران گفت: با توجه به کمآبی باید محصولات کمآببر را در دستورکار قرار دهیم که برگزاری این سمپوزیوم در اشتغال و اقتصاد استان اثری مثبت خواهد داشت.
تقویت توسعه پایدار بخش کشاورزی و باغی استان
معاون پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری نیز گفت: مازندران دارای ظرفیت پیدا و پنهان فراوانی است که توجه به بخشهای مختلف کشاورزی زمینه را برای توسعه پایدار کشاورزی و باغی فراهم کرده است.
همت پیردشتی با بیان اینکه در سند بالادستی و اقتصاد مقاومتی به توسعه کشت باغات اشاره شد، افزود: استفاده درست از ظرفیتهای کشاورزی و باغی میتواند زمینه همکاری بین المللی را فراهم کند.
وی تصریح کرد: سیر و سلوک زندگی برخی مردم از ریزمیوهها تأمین میشود زیرا میوههای ریز نیازمند نیروی تخصصی ماهر ندارد و دارای ارزش غذایی فراسودمند و با سازگاری بالا و تنوعی وافر است که میتواند در زمینه توسعه صادرات نیز تأثیرگذار باشند.
پیردشتی ادامه داد: امروزه با توسعه علم دانشگاهها نیز نیازمند تغییرات هستند که داشتن دانشگاهی کارآفرین همکاری و تعامل سایر بخشها را میطلبد.
ارتقای صادرات محصولات باغی در کشور
مدیرکل میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی نیز گفت: سطح زیرکشت محصولات باغی از دو میلیون و ۳۵۲هزار تن در سال ۸۷ به دو میلیون و ۸۶۶ هزار تن در سال ۹۵ رسید و تولیدات محصولات باغی از ۱۲ میلیون و ۴۹۲ تن در سال ۸۷ به بیش از ۲۱میلیون تن در سال ۹۵ رسید.
حاجیوند اضافه کرد: صادرات محصولات کلیدیترین محور در تولید است که سال ۹۶ بالغ بر یک میلیون و ۶۴۹ تن انواع محصولات بهارزش دو میلیارد و ۸۲۱ میلیون دلار صادر شد که نسبت به سال ۹۵ حدود ۲۶ درصد و از لحاظ ارزشی ۴.۵ درصد سیر افزایشی داشت که ۴۰ درصد پسته، ۱۲ درصد زعفران، ۹ درصد سیب و ۵ در صد انگور است.
وی ادامه داد: صادرات آبمیوه و کنسانتره برای جلوگیری از خامفروشی و تهیه محصولات فرآوریشده مانند ژله و مربا در دستور کار بوده که در این زمینه اوایل امسال کارخانه فرآوری در آذربایجان شرقی جهت صادرات محصولات فرآوریشده افتتاح شد.
حاجیوند گفت: اهداف کلی طرحها و برنامهها در زمینه باغات، طرح توسعه اصلاح و نوسازی گلخانهها، طرح توسعه باغها در اراضی شیبدار، طرح توسعه و فرآوری گیاهان دارویی و طرح اصلاح و نوسازی باغات فرسوده است.
این مسئول ادامه داد: در برنامه ششم توسعه ۵۰۰ هزار هکتار از باغات جهت توسعه گیاهان دارویی و ۹۰۰ هزار هکتار نیز جهت اصلاح و نوسازی باغات که امیدواریم بتوانیم این امر را محقق کنیم.
مدیرکل میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی گفت: یکسانسازی و همسو کردن طرحهای تحقیقاتی و مطالعاتی در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در راستای رفع مشکلات این بخش، ایجاد کمیتههای فنی مشترک میان دانشگاه و تحقیقات، پهنهبندی مناطق مختلف برای میوههای دانهریز متناسب با ارقام متفاوت، تنوعبخشی ارقام پایهها، بررسی ترکیبات مختلف و نوین، بهینهسازی روشهای تکثیر بهمنظور جلوگیری از انتشار آلودگیهای احتمالی نهال از دیگر اهداف برگزاری این همایش باید باشد.
/ش*