پایگاه خبری چهاردانگه نیوز:
به گزارش خبرگزاری فارس از مازندران، سال زراعی از مهر ماه آغاز میشود که امسال در مازندران شرایط مطلوبی را پشت شر گذاشتیم، درست است در ماههای خرداد و تیر بارش در استان کاهش داشت ولی بارشهای خوب پاییزی، زمستانی و همچنین دو ماه نخست فصل بهار توانست این کاهش را جبران کند.
البته بحث تغییرات اقلیمی و تغییر در میزان و شدت بارشها سر جای خودش است و به جای اینکه بارشها مداوم باشد حالت سیلآسا به خود گرفته حتی بارش در روزهای اخیر نیز مشکلاتی را در استان برجای گذاشت.
معمولا ماههای تیر و مرداد جز کمبارشترین ماههای سال در استان مازندران است که مردم این استان نیز در این ماه از سال مشغول برداشت خوشههای طلایی هستند.
احمد اسدی معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی مازندران در اینباره اظهار کرد: باتوجه به اینکه ماههای خرداد و تیر شاهد کاهش بارندگی نسبت به نرمال در سطح استان بودیم اما باتوجه به بارشهای متناوب و خوبی از اول مهر ماه ۹۸ تا پایان اردیبهشت ۹۹ مجموع بارش طی ۱۰ ماهه گذشته شاهد افزایش ۲۵ درصدی بودیم.
وی افزود: میانگین میزان بارش تیرماه امسال در سطح استان مازندران(براساس آمار ایستگاههای سینوپتیک استان مازندران) حدود ۲۸ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری حدود ۱۰ درصد کاهش و نسبت به تیر ماه سال گذشته، حدود ۵۶ درصد کاهش داشته است.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی مازندران اضافه کرد:همچنین میزان بارش در تیر ماه سال جاری نسبت به دوره بلندمدت در ایستگاههای کوهستانی و ارتفاعات افزایش و در ایستگاههای ساحلی و جلگهای کاهش داشت.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی مازندران بیان کرد: همچنین بارش ۱۰ ماهه نخست سال زراعی جاری منتهی به ۳۱ تیر ۹۹ (براساس گزارش مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی کشور): حدود ۷۱۴ میلیمتر بوده که نسبت مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که حدود ۵۷۰ میلی متر بوده حدود ۲۵ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته حدود ۹ درصد کاهش داشت.
اسدی ادامه داد: میانگین دمای هوای تیرماه سال ۹۹ استان مازندران (براساس آمار ایستگاههای سینوپتیک استان مازندران)، ۲۴.۳ درجه سانتیگراد بوده که نسبت به میانگین بلندمدت ، ۰.۲ درجه سانتی گراد افزایش و نسبت به تیر ماه سال گذشته ۰.۷درجه سانتیگراد کاهش داشته است.
وی درباره پیشبینی فصلی بارش و دما طی سه ماه آینده در استان مازندران، گفت: براساس خروجیهای مدل اقلیمی پژوهشکده اقلیمشناسی کشور، پیشبینی فصلی بارش و دمای هوای استان مازندران طی ماههای مرداد تا مهر ۱۳۹۹،میانگین بارش در ماههای مرداد و شهریور ۹۹ ، متمایل به کمتر از نرمال و در ماههای مهر و آبان ، کمتر از نرمال پیشبینی میشود.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی مازندران افزود: میانگین دمای هوا در ماههای مرداد ، شهریور و همچنین نیمه اول فصل پاییز ۹۹ تا یک درجه بیش از نرمال پیشبینی میشود.
اسدی تصریح کرد: با توجه به کاهش بارش، افزایش دما و انتظار وقوع خشکسالی هواشناسی تا پایان سال جاری، تشدید تبخیر تعرق و افزایش استفاده از آب برای مصارف کشاورزی و بهداشتی در شرایط شیوع ویروس کووید ۱۹ ، موجب کاهش منابع آب کشور در سال زراعی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ میشود که برنامهریزی چندماهه برای مدیریت منابع آب و انرژی را طلب میکند.
وی یادآور شد: توانایی مدلها در پیشبینی بارش و دما در استانهای ساحلی خزر با توجه با شرایط جغرافیایی و اقلیمی پایینتر از دیگر نقاط کشور است.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی مازندران گفت: صحت پیشبینی فصلی بارش و دمای کشور بین ۶۵ تا ۷۰ درصد بوده و در ماههای گرم صحت پیشبینی کمتر از ماههای سرد سال است.
/۸۶۰۳۴/ع