رئیس کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی مازندران با اشاره به اینکه ایران بزرگترین واردکننده کنسانتره مرکبات است، گفت: در کارخانههای تولید آب لیمو کشور هیچ لیمویی برای آب گیری وارد نمیشود.
به گزارش پایگاه خبری چهاردانگه، به نقل از ایسنا، رضا اسماعیلزاده کناری در گردهمایی منطقهای شمال کشور با موضوع “نقش فرآوردههای جنبی مرکبات در کشاورزی و دامپروری پایدار” در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اظهار کرد: ایران یکی از بزرگترین وارد کننده کنسانترههای مرکبات است.
وی با بیان اینکه برای تولید آبلیمو، لیمویی وارد کارخانجات نمیشود، تصریح کرد: بر روی آب پرتقالها از کلمه ۱۰۰درصد طبیعی استفاده میشود، این در حالی است که خود پرتقال ۱۱ درصد و کنسانتره آن ۷۵ درصد مواد جامد محلول دارد.
رئیس کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی مازندران افزود: برای تهیه کنسانتره طبیعی نیاز به ۲۰ کیلوگرم مرکبات داریم اما قیمت کنسانتره وارداتی مرکبات از برزیل بین ۱۳ تا ۱۵ هزار تومان است،سوال اینجاست آیا کارخانهدار میوه را استفاده میکند یا از کنسانتره بهره میبرد؟
اسماعیلزاده کناری با اشاره به اینکه از لحاظ اقتصادی قیمت تمام شده یک کیلوگرم کنسانتره مرکبات با وارداتی مشابه نیست، تصریح کرد: ارگانهای نظارتی نیز به این مورد واقف هستند.
وی با اشاره به اینکه ضایعاتی که در مازندران مطرح میشود پادرختی و درجه دو و سه بوده و کارخانهای نیست،گفت: واریتههای مرکبات مازندران هدفمند نیستند.
سرپرست پژوهشکده و رئیس انجمن علوم و صنایع غذایی مازندران با اشاره به اینکه برای تولید آبمیوه باید مرکبات دارای ویژگی هایی همچون پوست نازک، دارای آب فراوان و غیره باشد، خاطرنشان کرد:تولید مرکبات در مازندران غیرهدفمند و با هدف تازه خوری است.
وی افزود:یکی از مهم ترین مواد مورد نیاز در صنایع تبدیلی پکتین بوده که ایران یکی از واردکنندههای اصلی آن است.
اسماعیلزاده کناری با بیان اینکه پکتین به غیر از غذا در صنایع دارویی و بهداشتی به عنوان یک قوام دهنده استفاده میشود، تصریح کرد: در ایران کارخانجات زیادی هستند که مجوز تولید پکتین را گرفتهاند اما به مرحله فرآوری نرسیدند، به همین دلیل جزو واردت کنندههای ۱۰۰ درصدی پکتین هستیم.
وی گفت:قیمت پکتین بر مبنا نوع آن، از کیلویی ۲۰۵ هزار تومان شروع شده و تا بیش از ۵۰۰ هزار تومان میرسد.
رئیس کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی مازندران با بیان اینکه راندمان فیزیکی پوست مرکبات حدود ۰.۶ درصد برای تولید پکتین است، افزود:این راندمان بر مبنای ضایعات پای درختی از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه است.
وی تصریح کرد: متاسفانه مازندران برای تولید محصولاتی که استراتژیک باشد و ما را از واردات نجات دهد حرکت نمیکند، در اتاق فکر توسعه مازندران این موضوع را به صورت بسته چاره اندیشی به استانداری ارائه دادیم.
رئیس کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی مازندران با اشاره به اینکه اگر مدت زمان تصدی مسئولان به صورت یکنواخت باشد این موضوع عملی میشود، خاطرنشان کرد: اما متاسفانه با ورود افراد جدید تصمیمات قبلی ابطال میشود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه شرکتهایی در کشور وجود دارد که تولید اسانس و عصاره انجام میدهند اما با نمونه خارجی به هیچ وجه قابل مقایسه نیست، تصریح کرد: چرا که در ایران روش سنتی بوده اما در خارج از کشور تمامی مواد فرار حاوی عطر و طعم خود میوه در آن حفظ شده و مخاطب پذیرتر است.
اسماعیلزاده کناری افزود: علاوه بر آن، این ترکیبات خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی نیز دارد.
وی با اشاره به اینکه سازمان جهادکشاورزی باید به کشاورزان آموزش دهد تا محصول تولید شده هدفمند شود، گفت: علاوه بر اینکه بهره وری در مازندران انجام نمیشود با سوزاندن کاه و کلش محیط زیست را هم نابود میکنیم.