مهدی حدادی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: تمشکها انواع مختلفی دارند که دو بخش عمده آن شامل تمشک سیاه و تمشک فرنگی است که از بین آنها فقط تمشک سیاه، بومی ایران است؛ بدین معنی که در گستره جغرافیایی کشور پراکنده بوده و یخبندان زمستان و گرمای تابستان نه تنها برای آن مضر نیست بلکه در صورت تامین بودن سایر نیازمندیها، منجر به بهبود تولید محصول آن نیز میشود.
وی با اشاره به این که تمشک به بسیاری از آفات و بیماریها مقاوم است و در نتیجه با به حداقل رسیدن نیاز به استفاده از سموم، محصولی سالم از آن بدست میآید، تصریح کرد: محققان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری از سال ۱۳۹۲ بنا بر رسالت علمی خود خلأ موجود در تولید تجاری این حصول بومی را با نظر سنجی از برداشت کنندگان تمشک سیاه از عرصههای طبیعی رصد نموده و در کنار آن با جمعآوری گونههای وحشی مختلف از سراسر استان و برخی از دیگر نقاط کشور، در کنار جمع آوری نمونههای اهلی شدند و ارقام قدیمی وارداتی و سازگاری یافته، غنیترین کلکسیون تمشک سیاه کشور را ایجاد نمودهاند.
حدادی با بیان این که محققان در ادامه با استفاده از ابزارهای بسیار دقیق ارزیابی و فناوریهای زیستی توانستند شناسنامه ژنتیکی برای تمشکها تهیه کنند، یادآور شد: با استفاده از این شناسنامه ضمن معرفی توانمندیهای بالقوه آنها در قالب انتشار مقالات متعدد علمی پژوهشی و ارایه آن در مجامع علمی ملی و بین المللی، در راستای ظهور و بروز این توانمندی، ارقام برتر را جهت بررسی نیازهای کشت و کار در مناطق مختلف استان مورد بررسی قرار دادند.
عضو هئیت علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری خاطرنشان کرد: اکنون اطلاعات بهینه سازی شده حاصل از این پژوهشهای دانش بنیان، منجر به تولید محصولی شده که با قیمتهای بسیار خوب از کیلویی ۲۰۰ هزارتومان (محصول خارج از فصل در گلخانه) تا ۸۰ هزارتومان (محصول زودرس ارقام خاردار داربستی) و حداقل ۱۰ هزار تومان (محصول رقم پربار و بی خار در اواسط تابستان) برای تازه خوری به فروش میرسد.
وی افزود: از جمله پژوهشهای صورت گرفته دیگر در این حوزه میتوان به تعیین بهترین نوع داربست برای احداث باغ تجاری تمشک، تعیین شرایط بهینه غذایی برای رسیدن به عملکرد ۱.۵ کیلو میوه در هر شاخه، تعیین شرایط بهینه تولید خارج از فصل در کنار تحقیقات اولیه برای به نژادی ارقام جدید اشاره نمود.
حدادی تصریح کرد: محققان دانشگاه علوم کشاورزی ساری امیدوارند با لطف خداوند متعال و حمایت مسئولین استانی بتوانند با دعوت از محققان برجسته ملی و بین المللی در دومین سمپوزیوم ملی میوه های ریز ایران که از ۱۴ تا ۱۵ شهریورماه سال جاری در این دانشگاه برگزار خواهد شد، ضمن معرفی دستاوردها و توانمندیهای استان و دانشگاه در این زمینه، با جلب نظر و همکاری آن ها این محصول بومی را پس از ورود به سبد مصرفی میوه خانوارهای ایرانی، به محصولی قابل صادرات از استان نیز تبدیل کنند.
مهدی حدادی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: تمشکها انواع مختلفی دارند که دو بخش عمده آن شامل تمشک سیاه و تمشک فرنگی است که از بین آنها فقط تمشک سیاه، بومی ایران است؛ بدین معنی که در گستره جغرافیایی کشور پراکنده بوده و یخبندان زمستان و گرمای تابستان نه تنها برای آن مضر نیست بلکه در صورت تامین بودن سایر نیازمندیها، منجر به بهبود تولید محصول آن نیز میشود.
وی با اشاره به این که تمشک به بسیاری از آفات و بیماریها مقاوم است و در نتیجه با به حداقل رسیدن نیاز به استفاده از سموم، محصولی سالم از آن بدست میآید، تصریح کرد: محققان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری از سال ۱۳۹۲ بنا بر رسالت علمی خود خلأ موجود در تولید تجاری این حصول بومی را با نظر سنجی از برداشت کنندگان تمشک سیاه از عرصههای طبیعی رصد نموده و در کنار آن با جمعآوری گونههای وحشی مختلف از سراسر استان و برخی از دیگر نقاط کشور، در کنار جمع آوری نمونههای اهلی شدند و ارقام قدیمی وارداتی و سازگاری یافته، غنیترین کلکسیون تمشک سیاه کشور را ایجاد نمودهاند.
حدادی با بیان این که محققان در ادامه با استفاده از ابزارهای بسیار دقیق ارزیابی و فناوریهای زیستی توانستند شناسنامه ژنتیکی برای تمشکها تهیه کنند، یادآور شد: با استفاده از این شناسنامه ضمن معرفی توانمندیهای بالقوه آنها در قالب انتشار مقالات متعدد علمی پژوهشی و ارایه آن در مجامع علمی ملی و بین المللی، در راستای ظهور و بروز این توانمندی، ارقام برتر را جهت بررسی نیازهای کشت و کار در مناطق مختلف استان مورد بررسی قرار دادند.
عضو هئیت علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری خاطرنشان کرد: اکنون اطلاعات بهینه سازی شده حاصل از این پژوهشهای دانش بنیان، منجر به تولید محصولی شده که با قیمتهای بسیار خوب از کیلویی ۲۰۰ هزارتومان (محصول خارج از فصل در گلخانه) تا ۸۰ هزارتومان (محصول زودرس ارقام خاردار داربستی) و حداقل ۱۰ هزار تومان (محصول رقم پربار و بی خار در اواسط تابستان) برای تازه خوری به فروش میرسد.
وی افزود: از جمله پژوهشهای صورت گرفته دیگر در این حوزه میتوان به تعیین بهترین نوع داربست برای احداث باغ تجاری تمشک، تعیین شرایط بهینه غذایی برای رسیدن به عملکرد ۱.۵ کیلو میوه در هر شاخه، تعیین شرایط بهینه تولید خارج از فصل در کنار تحقیقات اولیه برای به نژادی ارقام جدید اشاره نمود.
حدادی تصریح کرد: محققان دانشگاه علوم کشاورزی ساری امیدوارند با لطف خداوند متعال و حمایت مسئولین استانی بتوانند با دعوت از محققان برجسته ملی و بین المللی در دومین سمپوزیوم ملی میوه های ریز ایران که از ۱۴ تا ۱۵ شهریورماه سال جاری در این دانشگاه برگزار خواهد شد، ضمن معرفی دستاوردها و توانمندیهای استان و دانشگاه در این زمینه، با جلب نظر و همکاری آن ها این محصول بومی را پس از ورود به سبد مصرفی میوه خانوارهای ایرانی، به محصولی قابل صادرات از استان نیز تبدیل کنند.