وی گفت: تغییر اقلیم پدیده ای است که کشور ما را تحت تاثیر خود قرار داده و نکته مهمی که وجود دارد این است که به کشت برنج به صورت جزئی و مختص آن نگاه نکنیم.
رئیس کارگروه تخصصی کشاورزی اتاق فکر و توسعه تعالی استان مازندران تصریح کرد: الگوی کشت برنج باید با محصولات دیگر دیده شده و مسئله آب و برنج را با هم نگاه کنیم.
پیردشتی خاطرنشان کرد: خروج گاز متان از برنج که یکی از گازهای گلخانه ای است چندین مرتبه بیشتر از «مونوکسید کربن» در گرم شدن کره زمین تاثیر گذار است و جالب اینکه گاز متان با آب در ارتباط است.
وی با اشاره به اینکه شیوه غرقابی در آبیاری برنج قدیمی است و نباید به کار گرفته شود، اظهار کرد: آبیاری به صورت غرقابی مصرف را افزایش می دهد اما شیوه های نوین مانند تناوبی و خشک و مرطوب باید بهکارگیری شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری خاطرنشان کرد: یکی از شیوه های نوین آبیاری آبیاری خشک و مرطوب است که این سیستم نوین به آسانی قابل اجرا است.
پیردشتی افزود: نکته حائز اهمیت در تغییر باورها و اصلاح نگرش کشاورزان از سیستم آبیاری غرقابی به سیستم آبیاری نوین است.
وی ادامه داد: در کارگروه کشاورزی استان در همین راستا تلاشهایی انجام شده که بتوانیم آگاهی عمومی در بخش آب را بالا ببریم و در بخش زراعت برنج نیز با آب کمتر بتوان کشت را انجام داد و از لحاظ علمی این موضوع ثابت شده است.
این مسئول خاطرنشان کرد: به لحاظ تجربی این شیوه در حال آزمون و خطا بوده تا به نتیجه بهتر برسیم و آگاهی رسانی در این نوع کشت باید انجام شود.
پیردشتی گفت: توسعه مشارکتی فناوری در حوزه های مختلف و برگزاری کلاسهایی برای کشاورزان در این حوزه بسیار حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: نکته مهم اجرای این طرح ها در همکاری کشاورزان به منظور تصمیمگیریها و تصمیمسازیها است و تا زمانی که از تشکل های کشاورزی حمایت نکنیم و کشاورزان در تصمیمگیریها و تصمیم سازی ها در اجرای طرحها مشارکت نکنند موفقیت به دست نمی آید.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران با اشاره به اینکه یکی از مهمترین دلایل توسعه کشت برنج مزیت اقتصادی آن است، افزود: عمده مزیت اقتصادی باید در بخش تولید باشد و اگر ما بتوانیم صنایع خدماتی، تبدیلی و تکمیلی را گسترش دهیم و از خدماتی که از برنج گرفته می شود مانند گردشگری در مزارع درآمد کسب کنیم به بخش تولید کمتر فشار آمده و در نتیجه آب کمتری مصرف می شود.
وی افزود: با الگوی کشت بهینه و سیستم کلینگری به جای جزئینگری یعنی برنج همراه با سایر محصولات دیده شده و رویکرد جامعه به صورتی باشد که کشاورز و خانواده به همراه کشت دیده شود مطمئنا فشار کمتری به بخش تولید منابع و آب وارد می شود.
پیردشتی در مورد کشت دوم برنج در مازندران نیز خاطرنشان کرد: کشت دوم برنج به دلیل مزیت اقتصادی گسترش پیدا کرد و وارد حوزههایی شد که از لحاظ اکولوژیکی توان کشت دوم را نداشت.
رئیس کارگروه تخصصی کشاورزی اتاق فکر توسعه تعالی استان مازندران افزود: رعایت نکردن به لحاظ اکولوژیکی باعث شده تا در برخی مناطق در کشت دوم سم زیادی مصرف شود و آفت زیادی وجود داشته باشد که مناسب کشت نیست اما میتوانیم مناطقی را معرفی کنیم که کشت دوم بدون هزینه در آنجا انجام شود.
وی گفت: تغییر اقلیم پدیده ای است که کشور ما را تحت تاثیر خود قرار داده و نکته مهمی که وجود دارد این است که به کشت برنج به صورت جزئی و مختص آن نگاه نکنیم.
رئیس کارگروه تخصصی کشاورزی اتاق فکر و توسعه تعالی استان مازندران تصریح کرد: الگوی کشت برنج باید با محصولات دیگر دیده شده و مسئله آب و برنج را با هم نگاه کنیم.
پیردشتی خاطرنشان کرد: خروج گاز متان از برنج که یکی از گازهای گلخانه ای است چندین مرتبه بیشتر از «مونوکسید کربن» در گرم شدن کره زمین تاثیر گذار است و جالب اینکه گاز متان با آب در ارتباط است.
وی با اشاره به اینکه شیوه غرقابی در آبیاری برنج قدیمی است و نباید به کار گرفته شود، اظهار کرد: آبیاری به صورت غرقابی مصرف را افزایش می دهد اما شیوه های نوین مانند تناوبی و خشک و مرطوب باید بهکارگیری شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری خاطرنشان کرد: یکی از شیوه های نوین آبیاری آبیاری خشک و مرطوب است که این سیستم نوین به آسانی قابل اجرا است.
پیردشتی افزود: نکته حائز اهمیت در تغییر باورها و اصلاح نگرش کشاورزان از سیستم آبیاری غرقابی به سیستم آبیاری نوین است.
وی ادامه داد: در کارگروه کشاورزی استان در همین راستا تلاشهایی انجام شده که بتوانیم آگاهی عمومی در بخش آب را بالا ببریم و در بخش زراعت برنج نیز با آب کمتر بتوان کشت را انجام داد و از لحاظ علمی این موضوع ثابت شده است.
این مسئول خاطرنشان کرد: به لحاظ تجربی این شیوه در حال آزمون و خطا بوده تا به نتیجه بهتر برسیم و آگاهی رسانی در این نوع کشت باید انجام شود.
پیردشتی گفت: توسعه مشارکتی فناوری در حوزه های مختلف و برگزاری کلاسهایی برای کشاورزان در این حوزه بسیار حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: نکته مهم اجرای این طرح ها در همکاری کشاورزان به منظور تصمیمگیریها و تصمیمسازیها است و تا زمانی که از تشکل های کشاورزی حمایت نکنیم و کشاورزان در تصمیمگیریها و تصمیم سازی ها در اجرای طرحها مشارکت نکنند موفقیت به دست نمی آید.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران با اشاره به اینکه یکی از مهمترین دلایل توسعه کشت برنج مزیت اقتصادی آن است، افزود: عمده مزیت اقتصادی باید در بخش تولید باشد و اگر ما بتوانیم صنایع خدماتی، تبدیلی و تکمیلی را گسترش دهیم و از خدماتی که از برنج گرفته می شود مانند گردشگری در مزارع درآمد کسب کنیم به بخش تولید کمتر فشار آمده و در نتیجه آب کمتری مصرف می شود.
وی افزود: با الگوی کشت بهینه و سیستم کلینگری به جای جزئینگری یعنی برنج همراه با سایر محصولات دیده شده و رویکرد جامعه به صورتی باشد که کشاورز و خانواده به همراه کشت دیده شود مطمئنا فشار کمتری به بخش تولید منابع و آب وارد می شود.
پیردشتی در مورد کشت دوم برنج در مازندران نیز خاطرنشان کرد: کشت دوم برنج به دلیل مزیت اقتصادی گسترش پیدا کرد و وارد حوزههایی شد که از لحاظ اکولوژیکی توان کشت دوم را نداشت.
رئیس کارگروه تخصصی کشاورزی اتاق فکر توسعه تعالی استان مازندران افزود: رعایت نکردن به لحاظ اکولوژیکی باعث شده تا در برخی مناطق در کشت دوم سم زیادی مصرف شود و آفت زیادی وجود داشته باشد که مناسب کشت نیست اما میتوانیم مناطقی را معرفی کنیم که کشت دوم بدون هزینه در آنجا انجام شود.