به گزارش پایگاه خبری چهاردانگه، آیین سنتی و کهن شیرآشپزان، یکی از سنتهای قدیمی مازندران در ایام فاطمیه توسط بانوان مازندرانی با پخت شیرآش «شیربرنج» و توزیع آن در سطح شهر و روستاها نسبت به بانوی پهلو شکسته ادای احترام میکردند.
پیشینه این آیین کهن به روستاهای مازندران و زمانی، بیشتر ساکنان روستاها صاحب گاو و گوسفند بودند؛ داشتند، مادران این روستاها، مازاد شیر مصرفی شان را نذر شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها میکردند.
این مراسم به این شکل که گفته میشود، مادران روستایی مازندران، در ایام فاطمیه، دور هم جمع میشدند، تا با آوردن شیر گاو و گوسفندانشان و پخت تجمیعی آن با مشارکت هم «آش شیر و یا شیربرنج» در میان اهالی روستاها و یا مناطق نزدیک به شهرها توزیع میکردند.
این مراسم پس از سالها فراموشی، به همت جمعی از ارادتمندان و علاقمندان به بیبی دو عالم، در برخی محلات محدوده شهری و روستایی شهرستان آمل برگزار شد.
«مصطفی کوهی مقدم»، یکی از متولیان برگزاری مراسم شیرآشپزان در شهرستان آمل گفت: این مراسم که در دهههای بسیار قدیم در سطح روستاها و به مناسبت ایام فاطمیه و به خصوص شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها مرسوم بوده اما رفته رفته برگزاری این مراسم کمرنگ شده بود.
کوهی مقدم افزود: فراخوان برگزاری این آیین کهن معنوی و مذهبی، با مشورت و همکاری چند نفر از بزرگان شهر و هیاتهای مذهبی استقبال شده بود و فراخوان برگزاری و برای مشارکت مردمی از حدود سه ماه گذشته اعلام عمومی شده بود.
کوهی مقدم، با اشاره به استقبال خوب شهروندان آملی در این طرح عمومی و محله محور در سالروز شهادت حضرت زهرا(س) گفت: در سال نخست این آیین کهن بیش از ۱۵ محله شهرآمل با مشارکت بسیار خوب شهروندان آملی برگزار شد.
متولی برگزاری مراسم شیرآشپزان در شهرستان آمل ادامه داد: شیرهای پخته شده در بسته بندیهای مختلف که برآورده از آن بیش از ۱۰ تا ۱۵ هزار بسته شده، در میان ارادتمندان اهل بیت علیهم السلام در کوچه و محلات این شهر توزیع شد.