در کیاسر ساری در استان مازندران، از زمانهای گذشته، دادن غذای نذری به مردم در روزهای محرم روان بوده است. هرکس ناهار نذر دارد، یک نفر را به نام «بسم الله گو» در نظر میگیرد تا اهل آبادی را خبر کند.
«بسم الله گو» با چوب دستی در محلهها میگردد و با گفتن «بسم الله،
بسم الله» که خود نوعی دعوت است به سوی خانه صاحب نذری میرود و مردم هم پشت سر او حرکت میکنند.
صاحب خانه از مردم استقبال میکند و با صدای بلند، نام خدا را بر زبان جاری میکند و با دعا برای قبولی نذرهمه، از مردم درخواست میکنند تا به سر سفره بیایند.
در این مجلس، هرکس که آب میخواهد با صدای بلند «یا عباس علی» میگوید سقا هم به طرف او میرود و جامی از آب در اختیارش میگذارد. بعد از ناهار یکی از ریش سفیدها از حاضران طلب صلوات میکند. حاضران مجلس هم با خواندن صلوات و فاتحه و دعا، مجلس را ترک میکنند. سوال و جواب
در روز نهم محرم که به روز تاسوعای حسینی معروف است اهالی عزادار روستای سورک به صورت دسته سینهزنی و زنجیرزنی همراه با علمهای خود جهت عرض تسلیت عزای حسین(ع) به روستاهای دیگر، در محلّ امامزاده این روستا میایستند.
در ابتدای ورود به محل، زنان روستا با دود کردن اسپند زودتر از دیگران به استقبال عزاداران میروند و بعد از اینکه دسته عزاداران رسیدند هر کدام از دستهها در مقابل عزاداران روستای سورک و دیگر روستاهای حاضر با علم، سینهزنی و زنجیرزنی میکنند و در فاصلهای از هم میایستند.
«علم»های دو طرف در جلوی دسته قرار میگیرد و طبق یک رسم دیرینه شروع به «سؤال و جواب» به این شرح میکنند:
آغاز سلام از طرف مهمانان است یک نفر با صدای رسا و بلند یک مصرع سؤال میپرسد و جوابش از طرف میزبان داده میشود:
سؤال: سلام ما به شما جملگی عزاداران جواب: علیک ما به شما باد از ره احسان سؤال: عزای کیست که دارید جمله شیون و شین؟ جواب: عزای شاه شهیدان، بِدان امام حسین (ع) و در چند بیت به صورت مثنوی، شرح واقعه سوزناک کربلا بیان میشود و در پایان: سؤال: اجازه هست بیاییم ما در آن محضر؟ جواب: اجازه هست بفرمایید جملگی یک سر
در این هنگام نخست، علمها شروع به سلامدهی میکنند و بعد دسته عزاداران تسلیت گویان به صورت سینهزنی وارد حسینیه میشوند و میزبانان از مهمانان عزادار پذیرایی میکنند.
در این روز هر کدام از اهالی با سینیهای غذا وارد شده و ظهر تاسوعا را همه روستائیان مهمان یکدیگر هستند و از غذاهای آماده شده صرف میکنند و به سمت روستاهای خود رفته و آن شب را به قول روستائیان صبح میکنند. آنها تا صبح در غم اهل بیت و حسین(ع) سوگواری کرده و روز عاشورا را نیز به دستهروی پرداخته و ظهر عاشورا بر سر مزار از دسترفتگان خود حاضر شده و عزاداری میکنند.
روزنامه اطلاعات بین المللی (چاپ لندن) – ۷ آبان ۱۳۹۳ – سال ۲۱ – شماره ۴۷۲۰
پایگاه خبری چهاردانگه نیوز : تصویر استفاده شده مقاله مربوطه در روزنامه اطلاعات متعلق به عکاس پایگاه خبری چهاردانگه ساری، خانم فاطمه اشرف نژاد می باشد.