چای کوهی با نام علمی Hypericum perforatum گیاهی به ارتفاع تقریبا یک متر با گلهایی پنج برگ به رنگ سفید و زرد هستند. نقاط نیمه شفاف و غدهای این گیاه در برابر نور پدیدار میشود.
این نوشیدنی اصیل ایرانی که در زبان آذری به آن توکلیجه میگویند از دستهی گیاهان آرامبخش و مقوی اعصاب است. چای کوهی در اروپا و آمریکا به سنت جونزشهرت دارد و از محبوبیت خاصی برخوردار است. گیاه چای کوهی ۳ قرن در انگستان تنها داروی بهبود زخم بوده است. این گیاه اشتها آور علاوه براینکه برای رفع افسردگی و بیحالی کاملا موثراست، خواص دیگری از جمله کمک به هضم غذا، تقویت کبد، ادرارآور، درمان ضعف جنسی، درمان سیاه سرفه و مننژیت، درمان کم خونی و تب دارد. در نتیجهی مطالعات انجام شده روی این گیاه معطر مشاهده شده است که این گیاه می تواند به بیماران مبتلا به ایدز کمک کند و سیستم دفاعی بدن آنها را تقویت و اثرات بیماری را کاهش دهد.
تصاویری از چای کوهی در کیاسر و روستای واوسر در منطقه دوسرشمار از این گیاه با ارزش که علی فتحی واوسری تهیه کرده و برای پایگاه خبری چهاردانگه ارسال کرده است.