پایگاه خبری چهاردانگه: ارزش زمین در نقاط مختلف کشورمان بسته به قرار گرفتن در موقعیت تجاری ،صنعتی یا کشاورزی متفاوت است.
ممکن است در یک محیط کویری نوع خاک از لحاظ حاصلخیز بودن یا شرایط کشت به هیچ وجه مناسب نباشد اما به سبب قرار گرفتن در یک محیط بازرگانی ارزش مادی بسیار زیادی داشته باشد و برعکس زمین مرغوب و حاصلخیزی که در شرایط تجاری قرار ندارد ارزش مادی قابل توجهی نداشته باشد.
در گذشته مهمترین فاکتور ارزشگذاری زمین قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی مناسب از لحاظ نزدیکی به منابع آب،راه دسترسی مناسب و قدرت باروری آن بود اما با چیره شدن عنصر مبادله و در نظر گرفتن مکانی برای معامله کالا به کالا و بعدها کالا در برابر پول،این مکان ها رفته رفته به دلیل نقش مهمی که در تولید ارزش افزوده داشتند اهمیت بیشتری از زمین های کشاورزی پیدا کردند. به هر حال غافل شدن از جنبه بازدهی زمین ها و در حاشیه قرار گرفتن زمین های کشاورزی سبب شد تا به تدریج موقعیت تجاری زمین بر موقعیت کشاورزی آن ترجیح داده شود.
اما جدای از همه اینها یکی از مهمترین موارد نگرانی در کشور ما و به ویژه در خطه شمال کشور وجود دارد کاهش تدریجی زمین های کشاورزی به واسطه قطعه قطعه شدن یا همان تفکیک اراضی بر اساس قانون ارث است.
بنا بر این قانون ،ماترک متوفی به نسبت معین بین بازماندگان یا وراث تقسیم می شود و ورثه هم حق دارند پس از تفکیک هر طور که تشخیص دادند نسبت به استفاده و تغییر کاربری آن اقدام کنند و این روال به نسل های بعد عم منتقل می شود.
از زمان قانون اصلاحات ارضی که در رژیم گذشته اتفاق افتاده است، روند خُرد شدن و کوچک سازی زمین های کشاورزی آغاز شد و به تناسب افزایش جمعیت و در نظر گرفتن این نکته که سه نسل از آن زمان گذشته است و اگر هر نسل به طور متوسط داراس سه فرزند بوده باشند در حال حاضر به نسبت یک نُه ام آغاز آن طرح قطعات زمین های حاصلخیز تفکیک شده و با تغییر کاربری از بازدهی و نقش آفرینی در چرخه اقتصادی و کشاورزی خارج شده اند. اگر فکری به حال این معضل مهم نشود قطعا تا یک نسل آینده به زحمت چند قطعه بزرگ کشاورزی برای پیشبرد برنامه های اقتصادی و کشاورزی خواهیم داشت.
تغییر در نحوه اجرا و اعمال قانون ارث در مورد زمین های بزرگ کشاورزی با در نظر گرفتن مصالح وراث و همچنین مصالح بلند مدت شمال کشور یکی از مهمترین اولویت های قانونگزاری هستند که باید در دستور کار قرار بگیرند در غیر اینصورت در آینده نزدیک هیچ اثری از باغات و شالیزارهای شمال باقی نخواهد ماند ./وارش نیوز