خبرگزاری فارس مازندران ـ سرویس اقتصادی| برنج یک ماده غذایی مهم و اساسی در سفره خانوار ایرانی است که بیشتر خانوارهای ایرانی دستکم یک وعده برنج را در سفره روزانه خود دارند و نیاز به این ماده غذایی در همه خانوارها مشاهده میشود.
اما این ماده غذایی نیز با افزایش قیمتی که در یکسال گذشته با آن روبه رو بوده است کم کم از سفره ایرانیان پر کشیده و در بهترین حالت ممکن جای خود را به برنج خارجی داده است.
در زمان برداشت محصول برنج که با ممنوعیت واردات این محصول مواجه شد تا گامی باشد برای حمایت از تولید داخل و کشاورزان ایرانی و زمانی که برنج از دست کشاورز خارج شد و به دست تجار و بازرگانان افتاد، شاهد افزایش چندین برابری قیمت آن بودیم و برههای از زمان نیز این محصول با کاهش عرضه به بازار مواجه شد و قیمت آن سر به فلک کشید.
در این بین واسطهها و دلالان سود خوبی از افزایش چندین برابری قیمت برنج بردند و سر کشاورز زحمتکش شمالی مثل همیشه بیکلاه ماند.
دولت برای مهار و کنترل بازار اقدام به واردات برنج کرد و با توجه به اینکه در پایان سال و ماه مبارک رمضان قرار داریم همچنان مردم دغدغه سفره خانوار خود را مانند گوشت مرغ، گوشت قرمز و برنج دارند و تاکنون این نگرانی رفع نشده است.
واردکنندگان برای اینکه درآمد خوبی از واردات کسب کنند با احتکار برنج داخلی و افزایش چندین برابری قیمت آن اکنون برنج وارداتی را با قیمت بسیار بالایی به بازار عرضه میکنند و مصرفکنندگانی که قادر به تامین برنج ایرانی نیستند مجبور به خرید برنجهای وارداتی شدند.
بر اساس آمارهای موجود سرانه مصرف برنج کشور حدود سه میلیون تن است که دو میلیون تن آن در داخل کشور تولید و ۸۰۰ هزار تن نیاز به واردات است و بر اساس این آمار پیشبینیهای لازم باید از سوی مسؤولان برای واردات به موقع و ذخایر استراتژیک در کشور اندیشیده شود تا ابتکار عمل به دست دولت باشد و از دست دلالان خارج شود.
آنچه مسلم است با کمی برنامهریزی، مطالعه و انجام تحقیقات کاربردی از جمله اجرای زهکشی اراضی شمال کشور، استفاده از ارقام پرمحصول برنج، امکان استفاده از کشت دوم در اراضی شالیزاری، بهبود تغذیه گیاهی و اصلاح الگوی مصرف میتوان به راحتی در تولید این محصول استراتژیک خودکفا شد و هیچ نیازی به واردات آن نداشت، تنها و تنها اگر مدیریت و برنامهریزی علمی برای این کار وجود داشته باشد.
اجرای برنامههای فوق میتواند منجر به افزایش تولید برنج کیفی، افزایش درآمد کشاورزان، جلوگیری از خروج ارز و تضمین ثبات بازار را به دنبال داشته باشد به شرطی که مدیرانی باشند که بتوانند با برنامهریزی اصولی مقدمات این کار را فراهم کنند.
سفر رئیس جمهور به استان مازندران میتواند فرصتی باشد تا از این سفر برای تامین اعتبار فعالیتهای حوزه کشاورزی استفاده بهینه شود.
مازندران را به اراضی شالیزاری و برنج آن می شناسند و کاشت برنج در نزد شمالیها به عنوان یک فرهنگ شناخته شده است و این فرهنگ باید پابرجا بماند و کاشت در اراضی شالیزاری باید صنعتی و مکانیزه شود تا پاسخگوی هزینهها و مشقتهای تولید باشد.
/۸۶۰۳۵/ج/م