محرم سال ۱۳۹۶ خورشیدی از راه رسید و همچون دیگر جاهای ایران، مردم کیاسر نیز در تکاپوی آماده شدن برای انجام هرچه بهتر آئینهای عزاداری سرور و سالار شهیدان هستند.
یکی از رسوم دیرینه که قدمت آن به بیش از ۵۰۰ سال می رسد؛ «خرج دهی» در دهه اول محرم می باشد و طبق سنت گذشتگان، هر روز یکی از محله های ده گانه کیاسر اجرای آن را به عهده می گیرد.
خرج دهی که اکثراً از محصول سالیانه زمین های شالیزاری وقفی در نظر گرفته میشود؛ رسم بسیار جالب و جزو افتخارات مذهبی مردم کیاسر می باشد.
از باورهای رایج در آئین خرج دهی می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
۱. پخت برنج، روی آتش و هیزم طبق رسوم گذشتگان انجام میشود.
۲. گذاشتن گوشت خام قرمز در زیر برنج آب کش شده برای پخته شدن. این روش پخت باعث میشود طعم گوشت و برنج مزه واقعی خود را حفظ کرده و پلوی خوش عطری پخته شود.
۳. دعوت مهمانان با کلمه «بسم الله» از سوی بزرگان صاحب مجلس.
۴. خوردن پلو با دست طبق سنت گذشتگان. برای این منظور با ریختن آب بر دست، مهمانان در ظرفی دستان خود را می شویند.
۵. خواستن آب آشامیدنی در هنگام غذا خوردن با گفتن « یا عباس علی» اعلام میشود و کسانی که مسوول دادن آب هستند متوجه میشوند و به آن شخص آب میدهند. منظور از عباس علی، اشاره ابوالفضل العباس برادر امام حسین (ع) است که برای آوردن آب به خیمه های امام در واقعه کربلا، به شهادت رسید.
۶. پایان غذا خوردن با صدای بلندی و با قرائت فاتحه از سوی کهنسال ترین فرد مجلس اعلام میشود.
۷. ترتیب نشستن در مجلس، بر اساس سن افراد و احترام به بزرگترها میباشد.
▪️ اسامی ۱۰ محله کیاسر:
1- تِرک خِیل
۲- سادات محله
۳- کرد خیل
۴- آهنگرخیل
۵- کَشِرخیل
۶- خواج خیل
۷- وسگرخیل
۸- فرهادخیل
۹- اَمِرخیل
۱۰- اِسوِل خیل.
(خِیل یا خِئل به معنی محله میباشد)
نوشته:جلالی کیاسری
ویرایش نهایی: پایگاه خبری چهاردانگه