به گزارش خبرگزاری تسنیم از مازندران، در گذشتههای نه چندان دور مشاغل زیادی در مازندران فعال بوده که امروزه با گسترش صنعت و تکنولوژی در حال فراموشی است.
یکی از این مشاغل حلبسازی یا حلبکاری بوده که اساتید این حرفه با برش ورقهای بزرگ حلبی و ضربههای پولادین به آن شکل و حالت میدادند و صدای ضرب آهنگ آن در کوچه و خیابانهای مازندران نظر هر رهگذر را به خود جلب میکرد.
لولههای بخاری، تونلهای تهویه هوا، منقل، قیفهای بزرگ از جمله تولیدات مصنوعات حلبی بوده که به طور ماهرانه ای توسط اساتید این حرفه ساخته میشد و در بسیاری از کارخانجات و حتی منازل مسکونی کاربرد داشته است.
اما اینروزها با توسعه صنعت و ماشینی شدن سبک زندگی بشر بسیاری از این مشاغل قدیمی و سنتی به دست فراموشی سپرده شده و احیای آن نیازمند حمایت همه جانبه مسئولان است.
خبرگزاری تسنیم در مازندران برای بررسی مشکلات این حرفه و فعالان آن به میان جمعی از حلبسازان استان رفته تا از نزدیک مشکلات آنها را مورد بررسی قرار دهد.
ایجاد یک رشته تحصیلی حلبسازی در دانشگاهها
کاویانی یکی از فعالان این حوزه در مازندران در گفت و گو با تسنیم، اظهار داشت: بیش از چهل سال در رسته حلبسازی در مازندران فعالیت دارد و تمام تلاش وی در طول این سالها احیای این صنعت و انتقال تجربیات خود به نسل جوان و علاقه مند به فعالیت در این حوزه بوده است.
وی افزود: دلایل مختلفی در این صنعت وجود دارد که از جمله آن میتوان به فرهنگسازی و عدم مقبولیت این حرفه در میان خانوادهها بوده که باید با فرهنگسازی نگاه مردم به این حرفه تغییر پیدا کند.
کاویانی با اشاره به اینکه ایجاد یک رشته تحصیلی در میان مراکز آموزشگاهی و دانشگاهی کشور نقش بسزایی در احیای این صنعت در جامعه دارد، گفت: رشد صنعت و تکنولوژی سبب شده تا سبک زندگی مردم از سنتی به سنتی تغییر پیدا کند اما با توجه به اینکه این حرفه در حوزههای مختلف زندگی بشر کاربرد دارد بنابراین ایجاد یک رشته تحصیلی و آموزش این فن به صورت علمی و حرفه ای نقش مهمی در توسعه این شغل سنتی دارد.
وی تصریح کرد: عرضه بر اساس تقاضا در جامعه ارائه میشود و با توجه به اینکه سبک زندگی مردم تغییر پیدا کرده تقاضای آنها برای استفاده از مصنوعات حلبی آنهم به شکل سنتی بسیار کم شده است.
کاویانی خاطرنشان کرد: حلبسازی جزو حرفههای صنعتی بوده و هر مقدار که دنیای پیرامون ما صنعتی و ماشینی شود، تقاضا برای استفاده از مصنوعات حلبی کاهش پیدا نمیکند اما لازمه آن تجهیز فعالان این رشته صنعتی به علم و فنون روز دنیا بوده تا بتوانند پاسخگوی نیازهای کنونی مردم باشند.
حلبسازی در مراکز فنی و حرفهای آموزش داده شود
طاهری یکی دیگر از حلب سازان مازندران با اشاره به اینکه اغلب جوانان به سمت مشاغل زودبازده و کم دردسر گرایش دارند، گقت: حلبسازی جزو مشاغل سخت و پردردسر بوده و استقبال جوانان جویای کار برای فعالیت در این صنعت بسیار پایین است.
وی افزود: سبک و ادوات زندگی بشر از سنتی به صنعتی تغییر شکل پیدا کرده و سازههای حلبی کاربرد سنتی خود را از دست داده است.
طاهری تصریح کرد: مراکز دانشگاهی و آموزشگاهی برای آموزش صنعت حلبسازی در استان وجود ندارد و اگر به عنوان یک رشته آموزشی در دانشگاهها و مراکز آموزش فنی و حرفه ای به جوانان ارائه شود قطعا” با استقبال زیادی روبهرو میشود.
گزارش از هومن رمضانیان
/ ع