تاریخچه این مناسبت به سال ۱۹۶۹ و زمانی باز می گردد که «جان مک مونل» ایده برگزاری یک روز جهانی به نام روز زمین پاک را در همایش یونسکو درباره محیط زیست مطرح نمود.
یوتانت دبیر کل وقت سازمان ملل (۱۹۶۲- ۱۹۷۱) از ایده مک کونل استقبال کرد و این روز به یک روز جهانی در تقویمهای سراسر دنیا تبدیل شد.
روز جهانی زمین در سال ۲۰۱۸ اختصاص داده شده به ارائه اطلاعات و ایده های مورد نیاز برای تغییر نگرش و تغییر رفتار انسان ها در مورد پلاستیک.
شعار امسال روز جهانی زمین پاک End Plastic Pollution انتخاب شده است. یعنی : پایان آلودگی پلاستیک
آلودگی پلاستیک یکی از مهمترین مسائل محیط زیستی است که امروز با آن مواجه هستیم. این موضوع محیط زیست و سلامت ما را تحت تاثیر قرار می دهد.
آلودگی پلاستیک که بر اثر استفاده بیرویه انسان از مواد پلاستیکی یک بار ایجاد شده است موجب آسیب رساندن به اکوسیستم های خشکی و دریایی شده است.
حضور گسترده پلاستیک ها در غذای ما منجر به ایجاد بیماری های خطرناک و بلوغ زودرس شده است. رشد چشمگیر پلاستیک ها سیاره ما را تهدید می کند.
حقایقی درباره وسایل پلاستیکی:
– بر اثر آلودگی حاصل از پلاستیک، سالانه هزاران جانور آبزی و بیش از یک میلیون پرنده در جهان تلف میشوند.
– برنامه حفاظت از محیط زیست سازمان ملل متحد برآورد کرده است در هر ۱٫۶ کیلومتر مربع از اقیانوسها، ۴۶ هزار قطعه زباله پلاستیکی شناور وجود دارد.
– وسایل پلاستیکی اغلب به صورت اشتباهی توسط حیوانات بلعیده شده و پس از انسداد معده آنها منجر به مرگشان میشوند. بسیاری پرندگان نیز به دلیل گیر افتادن داخل کیسههای پلاستیکی نمیتوانند پرواز کنند.
– وقتی وسایل پلاستیکی در معرض نور آفتاب قرار میگیرند، پلاستیک موجود در آنها هرگز از بین نرفته و ذرات سمی آزاد شده از آنها وارد زنجیره غذایی میشود.
– موسسه صلح سبز گزارش داده است که دستکم ۲۶۷ گونه دریایی در معرض گیر افتادن یا بلعیدن زبالههای دریایی هستند.
– بیشتر مواد پلاستیکی برای تجزیه کامل به ۱۰۰۰ سال زمان نیاز دارند و عمر آنها بیش از ۱۰ برابر عمر انسان است.
– طبق تازهترین گزارش کمیسیون اروپا، استفاده از پلاستیک طی ۵۰ سال اخیر به اوج رسیده و تولید جهانی آن در هر سال از ۱٫۵ میلیون تن در سال ۱۹۵۰ میلادی به ۲۴۵ میلیون تن در سال ۲۰۰۸ میلادی رسیده است.
– آمار نشان میدهد که سالانه بیش از چهار میلیارد کیسه پلاستیکی به عنوان زباله در طبیعت رها میشوند که اگر این تعداد کیسههای پلاستیکی به هم وصل شوند میتوان این نوار طویل را ۶۳ مرتبه دور زمین پیچید.
– سالانه یک میلیارد پرنده و پستاندار به دلیل خوردن این کیسههای پلاستیکی جان میبازند.
– اگرچه وسایل پلاستیکی قابل بازیافت و استفاده مجدد هستند اما مطالعات نشان میدهد که تنها یک تا سه درصد از این وسایل بازیافت میشوند.
آمار تایید میکند که سالانه شش میلیون تن زباله وارد دریاها میشود و زبالههای پلاستیکی ۸۰ درصد این زبالهها را تشکیل میدهند.
برای مبارزه با آلودگی پلاستیک و حفظ زمین از این خطر بزرگ هرگز هیچ راهی به غیر از تغییر روش زندگی تک تک ما در استفاده از مواد پلاستیکی یک بار مصرف وجود ندارد.
ما می توانیم از همین لحظه بسیاری از وسایل دائمی را جایگزین وسایل پلاستیکی یک بار کرده و به سهم خودمان در کاهش آلودگی پلاستیکی موثر باشیم.
منبع: پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew)