به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، تعزیهخوانی رسمی دیرین در بین روستای تلاوک دودانگه ساری است. مردم این روستا از قبل از ماه محرم در تدارک برگزاری آیین تعزیهخوانی در روز یازدهم محرم هستند، تب و تاب و تلاشها برای برگزاری این مراسم ستودنی است از مرد، زن، کودک، پیر، جوان همه و همه شور و شوقی وصفناپدیر برای برگزاری مراسم در این روز دارند؛ مراسمی که بیش از دو قرن قدمت دارد.
*کهن آیین یازدهم محرم در تلاوک
مراسم تعزیهخوانی روز یازدهم روستای تلاوک ساری که به ثبت ملی هم رسیده تا به امروز نیز با پشتوانه مردمی نسل به نسل انتقال یافته و هر سال بر گستره آن افزوده شده است.
سوگواری مردم منطقه برای پیشوای سوم شیعیان موجب همبستگی میان اهالی دودانگه میشود؛ در روزهای عزاداری محرم اهالی گرد هم میآیند و در فضای کاملاً صمیمی به عزاداری میپردازند که این به تنهایی یک نوع هویت جمعی برای این منطقه بهشمار میآید و در واقع اتحاد مردم منطقه را میرساند.
تعزیه در ترکیبی از زبان، رنگ، شعر، آواز و نمایش به بازسازی واقعه کربلا میپردازد و با ایجاد تقابل دوتایی خیر و شر، همچون تقابل رنگ سبز و سرخ، رفتار بزرگمنشانه و خوی ددمنشانه، چهره مهربان و صورت خشن، صوت دلنشین و نرم و صدای غران و اشعاری در رسای اولیا و در ضم اشقیا مظلومیت و حقانیت اولیا و ستم اشقیا را به نمایش میگذارد و در مخاطب این احساس را ایجاد میکند که با بررسی خصوصیات و خصایل، جایگاه خود را بشناسد که اکنون در جبهه اولیا قرار دارد یا اشقیا؛ اما تعزیهخوانان چه مخالف و چه موافق بخوانند، عشق به امام حسین(ع) موجب شده که مخالفخوانان هم با عشق تعزیهخوانی کنند.
*تمام تعزیه را از بَرم!
عباس مهدوی یکی از تعزیهخوانان و کارگردانان تعزیه روستای دودانگه است که هر سال در نقش یزید در مراسم یازدهم روستای تلاوک ساری تعزیهخوانی میکند.
او اکنون ۶۰ ساله است ولی از کودکی به تعزیهخوانی علاقهمند بوده بهطوریکه بچهخوان بوده است. اجرای تعزیه بخشی از زندگی او و کسانی که در این مسیر هستند، شده و روزی نیست که ساعتی از آن به خواندن یا شنیدن تعزیه نگذرد و بیشتر نقش اولیا را از حفظ میخواند و هنگام اجرا کاغذ در دست نمیگیرد.
مهدوی اگرچه مخالفخوانی میکند ولی میگوید: اگر جایگزینی باشد دنبال مخالفخوانی نیست و دوست دارد موافقخوانی کند.
وی میافزاید: هیچ وقت فراموش نمیکنم زمانی که به زیارت کربلا مشرف شدم و وقتی کنار نهر علقمه و شط فرات رفتم و گودال قتلگاه را دیدم آنقدر گریه کردم که نمیتوانستم جلوی اشکهایم را بگیرم.
این تعزیهخوان زینبخوانی، امام خوانی، شمرخوانی، مسلمخوانی، قاسمخوانی، شمرخوانی، عباسخوانی، علی اکبر خوانی، ابنسعد خوانی را کاملا از حفظ است و در خلوت خود همواره تعزیه را زمزمه میکند.
از او درباره اینکه تعزیه از ذهنش فراموش میشود یا خیر سوال میکنم، میگوید: اگر یک سال مطلبی را مطالعه کنیم شاید از ذهنمان حذف شود ولی من از بچگی چون تعزیه را خواندم و حفظ کردم درذهنم ماندگار شده و فراموش نمیشود.من در بطن تعزیه رفتم و متنها را حفظ میکردم، بهطوریکه در حافظهام ماندگار شد.
مهدوی خاطرنشان میکند: علاقه بینهایتی به تعزیه داشتم و دارم چون از بچگی میخواندم و تعزیهخوانی را با خودم زمزمه میکنم.
وی تصریح میکند: حدود ۴۰ سال پیش به روستاهای اطراف میرفتم و آنها از ما میخواستند بهمناسبتهای مختلف تعزیه برگزار کنیم و طبق درخواست آنان تعزیه اجرا میکردیم، هیچگاه خاطرات آن روزها از ذهنم فراموش نمیشود.
*نذر تکیه هستم
تعزیهخوان اهل مازندران بیان میکند: مادرم از ابتدا من و برادرم را نذر تکیه کرد چرا که قبل از من ۹ برادرم فوت شدند و به همین دلیل مادرم زمانیکه به دنیا آمدم مرا قنداق کرد و به تکیه بُرد و نذرش هم این بود تا توان دارد متولی تکیه باشد و چراغ تکیه را روشن نگه دارد و به ما هم همیشه سفارش میکرد و میگفت شما نذر تکیه هستید و همین مشوقی برایم بود که تعزیهخوان شوم.
مادرم وقتی میدید که تغزیهخوانی میکنم خوشحال میشد و میگفت دوست دارم و همین دلخوشی برای من بود که در این مسیر بمانم.
*هنگام تعزیه گاهی خود اشک میریزم
مهدوی که تمام وجودش خدمت در راه امام حسین است؛ اظهار میکند: تمام مخالفخوانیها را از حفظ میخوانم چرا که عاشق این کار هستم و هنگام تعزیه گاهی خود اشک میریزم، چراکه عمق مطلب را درک میکنم و صحنه کربلا برایم تجسم مییابد؛ درواقع کار تعزیه هم همین است.
وی در پایان صحبتهایش را اینگونه خاتمه میدهد؛ هرچند من و امثال من میرویم اما تعزیه و مجلس امام حسین(ع) میماند و هرسال نیز بهتر از سال قبل برگزار میشود.
به گزارش فارس، مراسم یازدهم روستای تلاوک ساری ثبت ملی شده و اهالی تلاششان را میکنند این مراسم هر ساله به نحو بهتری برگزار شود و همهساله شاهد جمعیت بسیاری در این مراسم هستیم.
آیین تعزیهخوانی روز یازدهم محرم در روستای تلاوک منطقه دودانگه ساری امسال هم برگزار میشود و الان در روستا شاهد تب و تاب برای برگزاری این کهن آیین هستیم.
میرزا محمود فدایی بنیانگذار مراسم تعزیه و شبیهخوانی در روستای تلاوک است، و نزدیک به دو قرن است که این آیین برگزار میشود.
/۸۶۰۳۴/ح