پایگاه خبری چهاردانگه
بخش چهاردانگه شهرستان ساري

از مدیریت مصرف آب تا تکرار سریال تلخ خشکسالی در دیار بارانی

از ابتدای پاییز امسال شاهد بارش‌های خوبی در مازندران بودیم اما گرمای بی‌سابقه در نخستین ماه زمستان کشاورزان مازندران را نگران کرده و سریال تلخ خشکسالی را در فصل زراعی برایشان تداعی می‌کند.

1

 

به گزارش پایگاه خبری چهاردانگه، به نقل از فارس، از ابتدای پاییز امسال شاهد بارش‌های خوبی در مازندران بودیم اما گرمای بی‌سابقه در نخستین ماه زمستان و همچنین بارش‌های این دو ماهه اخیر باز هم کشاورزان مازندران را نگران کرده، کشاورزانی که امیدوار به بارندگی‌ها بودند این موضوع نگرانی‌های آنان را دوچندان کرده و سریال تلخ خشکسالی را در فصل زراعی برایشان تداعی می‌کند.

 

متأسفانه مشاهده ذخایر آبی از جمله برخی آب‌بندان‌های مازندران که منبع خوبی برای آب‌دهی اراضی کشاورزی بودند کشاورزان را نگران کرده، به‌طوری‌که برخی از آنان از انجام کشت‌وکار ناامید هستند و زمین خود را رها کردند.

 

افزایش ۴ درصدی نزولات جوی در ۱۱ ماهه امسال

مدیرکل هواشناسی مازندران در این‌باره اظهار کرد: بر اساس آمار ایستگاه‌‏های هواشناسی سینوپتیک مازندران، هر چند در نخستین ماه زمستان ۹۴ یعنی دی ماه، کاهش بارندگی و افزایش دمای هوا نسبت به دوره بلندمدت در استان اتفاق افتاد؛ اما دومین ماه زمستان ۹۴ (بهمن ماه)، میزان بارندگی حدود ۳۰ درصد افزایش و متوسط دمای هوا هم حدود ۰٫۲ درجه گرم‌تر بوده‌است.

 

نوربخش داداشی بیان کرد: متوسط بارندگی و دمای هوای استان در بهمن ماه ۹۴ به‌ترتیب حدود ۸۳ میلی‌متر و ۶٫۲ درجه سلسیوس بوده‌است.

 

وی ادامه داد: از روز ۱۵ تا ۱۷ بهمن سال جاری با شکل‏‌گیری جریانات گرم جنوبی، دمای هوای افزایش قابل ملاحظه‌ای یافت به‌طوری‌که در ایستگاه هواشناسی ساری و پل‏‌سفید به ۲۷ درجه، رامسر، آمل و دشت ناز ۲۵، قراخیل قائمشهر و نوشهر ۲۴، کیاسر ۲۳، بابلسر و گلوگاه ۲۲ ، کجور و آلاشت ۱۹، بندر امیرآباد ۱۷، بلده ۱۶ و سیاه‏‌بیشه به ۱۵ درجه بالای صفر رسید.

 

مدیرکل هواشناسی مازندران یادآور شد: براساس دوره آماری موجود در بهمن ماه، حداکثر مطلق دمای هوای ثبت شده در ایستگاه هواشناسی آمل و کیاسر طی ۱۵ سال گذشته بی‌سابقه بوده و رکورد جدیدی محسوب می‏‌شود.

 

داداشی با اشاره به اینکه متوسط بارندگی دو ماه اول زمستان ۹۴ در مقایسه با مدت مشابه دوره بلندمدت، حدود یک درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال ۹۳ حدود ۲۸ درصد افزایش داشته‌ است، اضافه کرد: در ۱۵ ایستگا‏ه‌ هواشناسی سینوپتیک، میزان بارش اتفاق افتاده و بخش‏‌هایی از مناطق مرکزی ازجمله آمل و قائم‌شهر و بیشتر مناطق ارتفاعات نسبت به نرمال با کاهش بارش روبه‌رو بوده‌‏اند که بیشترین افزایش از سیاه‌‏بیشه حدود ۱۱ درصد و بیشترین کاهش از کیاسر حدود ۳۲ درصد بوده‌است.

 

وی افزود: همچنین نزولات جوی در ۱۱ ماهه سال ۹۴، حدود ۴ درصد افزایش نسبت به دوره بلندمدت را نشان می‏‌دهد.

 

مدیرکل هواشناسی مازندران اظهار کرد: طی این مدت نزدیک به دو سوم ایستگاه‌‏های استان (نیمه غربی و در بخش‏‌هایی از مناطق نیمه ‌شرقی) افزایش بارش اتفاق افتاده و بیشترین افزایش از رامسر حدود ۱۹ درصد و بیشترین کاهش از بلده حدود ۱۷ درصد بوده‌ است.

 

داداشی تصریح کرد: با توجه به افزایش بارندگی بهمن‌ ماه، متوسط میزان بارندگی پنچ ماه نخست سال زراعی ۹۵ ـ ۹۴ در مقایسه با مدت مشابه دوره بلندمدت حدود ۵ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال زراعی ۹۴-۹۳ بدون تغییر بوده‌ است.

 

وی ادامه داد: نزدیک به نیمی از ۱۵ ایستگا‏ه‌‏ هواشناسی سینوپتیک میزان بارش اتفاق افتاده نسبت به نرمال افزایش داشته و بیشترین افزایش نیز از رامسر حدود ۴۶ درصد و بیشترین کاهش از بلده حدود ۲۸ درصد بوده‌ است.

 

مدیرکل هواشناسی مازندران یادآور شد: براساس آخرین پیش‌‏بینی فصلی صادره از مرکز ملی اقلیم‌شناسی سازمان هواشناسی کشور، برای دو تا سه ماه آینده (اسفند ۹۴ تا اردیبهشت ۹۵)، میزان بارش در حد نرمال و میانگین دمای هوا تا یک درجه گرم‌تر از نرمال پیش‌‏بینی شده‌ است. همچنین براساس آخرین ارزیابی، صحت پیش‌‏بینی فصلی حدود ۷۰ درصد است.

 

داداشی درباره بارندگی بهمن ماه سال ۹۴، گفت: میانگین بارندگی مازندران در این مدت حدود ۸۳ میلی‏‌متر بوده که در مقایسه با نرمال بلندمدت نزدیک به ۳۰ درصد افزایش و نسبت به بهمن ماه سال ۹۳ حدود ۶۰ درصد افزایش را نشان می‏‌دهد، به‌طوری‌که در بین ۱۵ ایستگاه هواشناسی، تنها در دو ایستگا‏ه بلده و کیاسر بارش اتفاق افتاده نسبت به نرمال کاهش داشته و بیشترین افزایش از رامسر حدود ۷۷ درصد و بیشترین کاهش از بلده حدود ۵۳ درصد بوده‌ است.

 

وی اظهار کرد: میانگین بارندگی دو ماه نخست زمستان ۹۴ در مازندران حدود ۱۲۳ میلی‌‏متر بوده که در مقایسه با نرمال بلندمدت حدود یک درصد کاهش و نسبت به دو ماه اول زمستان ۹۳ حدود ۲۸ درصد افزایش را نشان می‏‌دهد؛ به‌طوری‌که در بین ۱۵ ایستگاه هواشناسی، غالب ایستگاه‌‏های ساحلی و جلگه‏‌ای نسبت به نرمال افزایش و بیشترین ایستگاه‏‌های ارتفاعات کاهش بارندگی داشته‏‏ و بیشترین افزایش از سیاه‌بیشه حدود ۱۱ درصد و بیشترین کاهش از کیاسر حدود ۳۲ درصد بوده‌ است.

 

مدیرکل هواشناسی مازندران با بیان اینکه میانگین بارندگی ۱۱ ماهه سال ۹۴ استان حدود ۶۴۸ میلی‏‌متر بوده که در مقایسه با نرمال بلندمدت حدود ۴ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال ۹۳ حدود پنج درصد افزایش را نشان می‌دهد، ادامه داد: در نیمه غربی و بخش‏‌های از نیمه شرقی استان میزان بارش افزایش داشته و بیشترین افزایش از رامسر حدود ۱۹ درصد و بیشترین کاهش از بلده حدود ۱۷ درصد بوده‌ است.

 

داداشی گفت: همچنین میانگین بارندگی پنج ماه نخست سال زراعی ۹۵-۹۴ مازندران حدود ۴۱۹ میلی‏‌متر بوده که در مقایسه با نرمال بلندمدت نزدیک به ۵ درصد افزایش و نسبت به پنج ماه اول سال زراعی ۹۴-۹۳ بدون تغییر بوده؛ به‌طوری‌که در بین ۱۵ ایستگاه هواشناسی، نزدیک به نیمی از ایستگا‏ه‏‌های بارش اتفاق افتاده نسبت به نرمال افزایش داشته و بیشترین افزایش از رامسر حدود ۴۶ درصد و بیشترین کاهش از بلده حدود ۲۸ درصد بوده‌ است.

 

تداوم پدیده خشکسالی در بخش‌های مرکزی و شرقی مازندران

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران در این‌باره در گفت‌وگو با فارس، اظهار کرد: در پنج ماهه نخست سال آبی (مهر تا بهمن ماه) میزان بارندگی در استان ۵ درصد در مقایسه با دوره شاخص آماری و میزان روان‌آب رودخانه مهم استان به میزان ۲۷ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

 

محمدابراهیم یخکشی با بیان اینکه میزان بارندگی در غرب مازندران به‌ویژه حوزه سرداب‌رود تا صفارود بین ۱۴ تا ۴۸ درصد افزایش داشته است، تصریح کرد: از حوزه هراز تا نکارود روند کاهشی بارندگی کاهش را شاهد هستیم که بیشترین کاهش بارندگی مربوط به حوضه آب‌ریز شرق استان به‌ویژه نکارود و تجن است.

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: میزان کاهش آب‌دهی رودخانه تجن در مقایسه با دوره شاخص ۶۸ درصد، نکارود ۵۹ درصد، هراز ۴۰ درصد و تالار ۳۲ درصد است.

 

یخکشی با اعلام اینکه پدیده خشکسالی در بخش مرکزی و شرق استان همچنان تداوم دارد، خاطرنشان کرد: مردم به‌ویژه کشاورزان مدیریت در مصرف آب را باید مدنظر داشته باشند.

 

وضعیت مطلوب باغ‌های مازندران

مدیرعامل اتحادیه باغ‌داران مازندران در این‌باره در گفت‌وگو با فارس، وضعیت باغ‌های استان را از این لحاظ مطلوب ارزیابی کرد و افزود: وضعیت آبی باغ‌های مازندران مطلوب است.

 

محمدرضا شعبانی با اعلام اینکه مازندران در بارندگی‌ها سهم بیشتری از سایر استان‌ها دارد، اظهار کرد: بارش امسال بهتر از سال گذشته بود.

 

اقدام جدی در بحث ذخیره آب صورت نگرفت

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این‌باره در گفت‌وگو با فارس، با تأکید بر اینکه همیشه باید به بحث آب اهمیت دهیم و آن را غنیمت شمرده و درست استفاده کنیم، اظهار کرد: آب مایه حیاتی برای بشر است و تمدن‌ها با آب شکل گرفتند و در بحث کشاورزی نیز آب حرف اول را می‌زند.

 

دلاور حیدرپور با بیان اینکه باید آب را درست حفاظت و مصرف کنیم، اظهار کرد: حتی اگر کمبود نداشته باشیم ایران کشور کم‌آبی است ولی استان‌های شمالی شرایط بهتری دارند ولی باید آب را درست استفاده کنیم.

 

وی با بیان اینکه هدف همه ما نحوه استفاده درست، بهره‌وری بیشتر و تولید بالاست که باید در این راستا اطلاع‌رسانی صورت گیرد، ادامه داد: خوشبختانه کشاورزان نیز آگاهی دارند ولی باید آگاهی خود را افزایش داده و در راستای مصرف درست این مایه حیاتی اهتمام کنند.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به بارش‌های خوب پاییز امسال در مازندران، اظهار کرد: متاسفانه برای ذخیره آب چه درقالب سدسازی و احیای آب‌بندان‌ها اقدام جدی صورت نگرفت.

 

حیدرپور با اعلام اینکه حدود ۱۰ درصد از آب‌های سطحی مازندران ذخیره می‌شود، بقیه مستقیم وابسته با جریان رودخانه است، گفت: قطعاً عنایت خداوندی متوجه خطه سبز است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه امیدواریم خیلی با مشکل مواجه نشویم ولی انتظار ما از کشاورزان این است که آب را درست استفاده کنند، یادآور شد: با توجه به بارش‌ها، لازم است کشاورزان از هم‌اکنون نسبت به آماده‌سازی زمین‌ها به‌ویژه اراضی شالیزاری اهتمام کنند تا با کمبود آب در زمان پیک مصرف مواجه نشویم.

 

وی خاطرنشان کرد: توصیه و تأکید ما این است که هرجا شرایط فراهم است زمین زیرکشت نیست و امکان آماده شدن و تهیه زمین با آب باران وجود دارد انجام شود و سعی کنیم آب را درست مصرف کنیم که بتوانیم سال زراعی خوبی را سپری کنیم.

 

پدیده خشکسالی برای خطه سرسبز مازندران که همواره شاهد بارش‌ها به‌ویژه نیمه دوم سال هستیم جای سوال دارد که لازم است با توجه به هشدارها و مسائل پیش‌رو کشاورزان مدیریت در مصرف را مدنظر داشته باشند تا متحمل خسارت نشوند.

 

 

1 نظر
  1. یک چهاردانگه ای می گوید

    احسنت اقای نوکنده از دلایل عمده از دست دادن این کرسی بزرگ بینی کاندیدا هست

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.