ایسنا/مازندران عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور گفت: سونامی مقاومت آنتی بیوتیکی مرگهای شوکه کننده را به همراه دارد.
لیلا روزبه نصیرایی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: میکروارگانیسمها موجودات زندهای هستند که مانند هر موجود زنده دیگری برای بقا و زنده ماندن خود تلاش میکنند و اگر به مقدار و دفعات زیاد با آنتی بیوتیکها رو به روشوند آنها را به عنوان یک عامل کشنده شناسایی کرده و در مقابل آنتی بیوتیکها سیستم بیولوژیکی و ژنتیکی خود را به گونهای تغییر میدهند که نسبت به آنها مقاوم شوند.
وی تصریح کرد: مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها به طور زیاد و نامحدود مصرف کردن و همچنین در ساعت معین و تا پایان دوز توصیه شده مصرف نکردن آنها باعث ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی می شود.
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور گفت: با توجه به اینکه در کشور ایران هم آنتی بیوتیک خیلی به وفور مصرف میشود و هم مصرف درست آن اتفاق نمیافتد مسلما سونامی مقاومت انتی بیوتیکی خیلی سریعتر و زودتر بروز پیدا میکند، سازمان بهداشت جهانی (WHO) پیشبینی کرده که در سال ۲۰۵۰ مرگ و میر ناشی از مقاومتهای آنتی بیوتیکی حتی از مرگ و میر ناشی از سرطان هم پیشی میگیرد.
روزبه نصیرایی بیان کرد: متاسفانه در کشور ایران بیش از یک دهه مقاومت آنتی بیوتیکی آغاز شده، خصوصا در اتاق های جراحی و عمل های جراحی که کاملا با این مسئله روبه رو هستند و نیازمند وارد کردن آنتی بیوتیکهای قوی و خاصند تا بتوانند جلوی عفونت های قوی اتاق عمل را بگیرند.
وی با اشاره به اینکه آنتی بیوتیکها در اتاقهای عمل ضروری و الزامی است، یادآور شد: متاسفانه ما با مرگ و میرهایی روبرو هستیم که پزشک عملش را به خوبی و درستی انجام میدهد اما مرگ بیمار ناشی از عدم مراقبتهای بعد از عمل جراحی است، آن هم به دلیل بروز عفونتهایی که توسط آنتی بیوتیکهای مصرف شده قابل کنترل نیست.
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور با بیان اینکه سونامی مقاومت آنتی بیوتیکی مرگهای شوکه کننده را به همراه دارد، افزود: در آینده به گونهای میشود که اگر روزی شخصی دستش را حتی با یک برگه کاغذ ببرد ممکن است دچار مرگ شود چون آلودگی که وارد خونش میشود با آنتی بیوتیک معمولی جواب نمیدهد و به همین راحتی شخص دچار مرگ می شود، برخلاف سرطان که دوران درمان دارد.(مانند ویروس کرونا که امروز بروز کرده و داروهای موجود جوابگویش نیست)
روزبه نصیرایی عنوان کرد: تنها راه مقابله با سونامی آنتی بیوتیک افزایش ایمنی بدن و کاهش مصرف آنتی بیوتیکها در جامعه است و ما در حال حاضر در جامعهای که مصرف آنتی بیوتیک بی رویه ادامه دارد، زندگی میکنیم و سوشهای عامل بیماری خود را به داروهای موجود مقاوم میکنند بنابراین همه در معرض خطر قرار دارند حتی فردی که خود را از مصرف آنتی بیوتیک مصون داشته است.
وی ادامه داد: بنابراین هر شخصی باید سطح ایمنی بدن خود را بالا ببرد تا دارای ابزارهای مقاومتی با میکرو ارگانیسمها باشد تا اگر زمانی به بیماری و عفونتی روبه رو شد در مواردی که در مرحله خفیف قرار دارد بتواند آن عفونت را مغلوب کند.
محصول تراریخته عامل ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی نیست
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور با اشاره به اینکه الزاما یک محصول تراریخته عامل ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی نیست، خاطرنشان کرد: معمولا محصولات تراریخته برای اصلاح یک ویژگی در محصول ایجاد میشوند و حال با توجه به اینکه کشور ایران دشمنان هوشمندی دارد و احتمال آسیب زدن به هر روشی وجود دارد بنابراین برای مصرف محصولات تراریخته خصوصا ازنوع وارداتی باید نهایت دقت و وسواس را به خرج داد.
روزبه نصیرایی با اشاره به اینکه پروبیوتیکها یکی از مهمترین عاملهای افزایش سطح ایمنی بدن در برابر بسیاری از بیماریها هستند، بیان کرد: ما معتقدیم بهترین باکتریهای پروبیوتیک در بهترین منابع غذایی داخلی خودمان وجود دارند و در صورت حمایت از تولیدکنندگان داخلی اصلا نیازمند واردات آن به کشور نیستیم.
وی ادامه داد: بر خلاف آنتی بیوتیک که معنی آن ضد حیات است، پروبیوتیکها عامل حیاتند و در مقابل سونامی آنتی بیوتیکی، به عنوان سربازان مقدم خط دفاعی بدن، در برابر بیماریها و عفونتها، سلاحی قوی و محکم محسوب میشوند.
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور با اشاره به اینکه پروبیوتیکها میکروارگانیسمهایی هستند که در مواد تخمیری وجود دارند، تصریح کرد: موادی چون خیارشور، کفیر، پنیرهای سنتی خصوصا (کوزه ای و مشکی) به طور طبیعی حاوی گروهی از این باکتریهای مفید بوده و همچنین با خوردن مواد غذایی که خاصیت تقویت کننده فلورمیکروبی دستگاه گوارشند (خاصیت پری بیوتیکی دارند) و محصولات غذایی و دارویی پروبیوتیکی، میتوان از فواید پروبیوتیکها بهرهمند شد.
روزبه نصیرایی با بیان اینکه پروبیوتیکها کاملا تخصصی هستند، یادآورشد: با توجه به تنوع فلور میکروبی یا میکروبیوم دستگاه گوارش مردم هرمنطقه و لزوم سازگاری پروبیوتیکهای مصرفی با فلور گوارشی فرد، میتوان پروبیوتیکها را به صورت منطقهای و اختصاصی برای افراد با توجه به فلور میکروبی و مواد غذایی مصرفی آن منطقه تهیه کرد، چون مثلا مردمانی که در جنوب زندگی میکنند میکروبهایی که در رودههایشان وجود دارد با مردمان شمال کشور تفاوت دارد.
وی گفت: امیدواریم روزی برسد که تمامی مواد پروبیوتیکی در کشور از سوشهای بومی و کاملا تخصصی بوده و نیازمند به واردات نباشیم.