پایگاه خبری چهاردانگه
بخش چهاردانگه شهرستان ساري

گزارش تصویری فعالیت های داوطلبانه همزمان با فصل گاوبانگی در چهاردانگه

0

گروه چکاد متشکل از جوانان شهر ساری هستند که چندین سال است در زمینه کوهنوردی، طبیعت گردی، عکاسی و حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی زادگاه خود به فعالیت های داوطلبانه مشغولند.

برنامه حفاظت از حیات وحش در ارتفاعات کیاسر مازندران همه ساله همزمان با آغاز فصل گاوبانگی با همکاری گروه چکاد و محیط بانان منطقه اجرا می شود.

امسال (۱۳۹۶) نهمین سالی است که گروه چکاد در مناطق دودانگه و چهاردانگه ساری، بخصوص پارک ملی کیاسر به فعالیت داوطلبانه برای حفاظت از حیات وحش به ویژه مرال ها در فصل جفتگیری مشغول هستند.

همه ساله از اواسط شهریور ماه، ارتفاعات پارک ملی کیاسر پر میشود از بانگ گوزن های نری که برای تشکیل حرمسرا و تعیین قلمرو با نرهای دیگر به پیکار می پردازند.

بانگ گوزن ها در این فصل شرایط را برای متخلفین آسان نموده و به راحتی می توانند محل گوزن ها را شناسایی نموده و آنها را شکار کنند.

هر چند محیطبانان زحمت کش و بی ادعای محیط زیست کیاسر با تلاش شبانه روزی خویش، شرایط را برای هرگونه سوء استفاده احتمالی نا امن میکنند، اما اعضای گروه چکاد نیز به یاری آنها می شتابد.

اعضای گروه چکار در سال جاری از اواسط شهریور تا اواسط مهر به مدت یکماه بصورت دائم در پارک ملی کیاسر و پناهگاه حیات وحش چهاردانگه حضور داشته و در کنار محیط بانان به برنامه حفاظتی فصل گاوبانگی مشغول بوده اند.

این گروه همچنین در طول سال (خارج از فصل گاوبانگی) نیز بصورت دائم با حضور در منطقه، فعالیت های گوناگونی را در راستای ارتقا سطح آگاهی مردم، بهبود زیر ساخت های حفاظتی، سرشماری و حفاظت از حیات وحش پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کیاسر انجام می دهند.

هدف از اجرای برنامه محافظت از گوزن ها در فصل جفت گیری:

۱- جلوگیری از ورود دام به نقاط امن

۲- نا امنی محیط برای شکارچیان

۳- کمک به محیط بانان با توجه به وسعت منطقه

۴- شناخت رفتار مرال ها و گونه های دیگر جانوری

۵- آگاه سازی مردم محلی و استفاده از پتانسیل فرهنگ عمومی

۶- جلوگیری از ورود گردشگران بصورت غیرمجاز

 

شرح برنامه گاوبانگی در سال ۹۶:

با آغاز فصل جفت گیری گوزن ها در ارتفاعات پارک ملی کیاسر، گروه چکاد همچون ادوار گذشته و طبق برنامه ریزی مدون از پیش طراحی شده و با بهره گیری از دوستداران قابل اعتماد و با تجربه محیط زیست، اقدام به برپایی کمپ در منطقه نموده، تا کمکی باشد به محیط بانان و تحقق اهداف زیست محیطی این گروه.

سال ۹۶ برای پارک ملی کیاسر همچون دیگر نقاط کشور سالی همراه با خشکسالی، بارش کم، مه خشک و خشک شدن آبگیرهای کوچک (مرداب)، درختان، علوفه و از همه مهمتر تغییر رفتار وحوش منطقه بوده است. اکثر گونه های جانوری با کم کردن ارتفاع به مناطق بوته زار یا عمق جنگل های انبوه رفته اند، بخصوص گوزن ها که از ارتفاعات شمالی پناهگاه حیات وحش چهاردانگه به ضلع جنوبی (منطقه حفاظت شده پرور) و به ضلع غربی پناهگاه و منطقه حفاظت شده بولا کوچ کرده اند و که این خود کار حفاظت را دشوار میکند.

هر ۲ تصویر در هفته آخر شهریور به ثبت رسیده است (تصویر بالا سال ۹۴ و تصویر پایین سال ۹۶)

 

ورود غیر مسئولانه گردشگران به ارتفاعات، یکی از مشکلات اصلی حفاظت در فصل گاوبانگی

یکی از مشکلات محیط بانان منطقه، ورود بدون هماهنگی افرادی چون طبیعت گردان، عکاسان یا مستندسازان آماتور می باشد.

محیط بانان معمولا با رسد منطقه و دریافت گزارشات روستانشینان متوجه حضور افرادی در ارتفاعات شده و به ناچار ۳ الی ۵ ساعت کوهپیمایی میکنند تا هویت افراد مذکور را شناسایی کنند. حال اینکه با پیدا کردن آنها متوجه میشوند که این افراد از دوست داران طبیعت هستند.

در صورتی که این افراد اگر با اطلاع قبلی محیط زیست وارد منطقه شوند، بخشی از مشکلات محیط بانان کم شده و می توانند این زمان و انرژی را برای پایش نقاط حساس صرف کنند.

در همین راستا گروه چکاد برای آگاه سازی مردم محلی که بصورت فصلی در منطقه حضور دارند و اطلاع گردشگران آماتور، همچون سال های گذشته قبل از شروع فصل گاوبانگی اقدام به طراحی و چاپ تابلوهای هشداری و آموزشی در نقاط مختلف و ورودی های منطقه کیاسر و برای اولین سال در منطقه حفاظت شده بولا، در معرض دید عموم نصب کرده است.

نصب بنر گاوبانگی در جاده جنگلی ارتفاعات روستای سنگده از ورودی های اصلی منطقه حفاظت شده بولا (محیط بانان شعبان اصغری و نبی اله ستاوند)

نصب بنر گاوبانگی در ورودی های پناهگاه حیات وحش کیاسر (آقای بگنج پور معاونت محترم محیط زیست کیاسر و آقای علیرضا ابراهیمی محیط بان کیاسر و از محیط بانان نمونه سال ۹۶)

اعضای گروه چکاد در جریان اجرای برنامه و مدت زمان حضور در عرصه های طبیعی کیاسر پرندگان و پستانداران ارزشمندی از جمله مرال، شوکا، خرس قهوه ای، گرگ، کل و بز، گراز و تعداد زیادی انواع پرندگان را مشاهده نموده و تعدادی از آنها را به تصویر کشیده اند.

پرندگان مشاهده شده در برنامه گاوبگانی امسال: سارگپه معمولى، سنقر خاکسترى، قرقى، عقاب طلایى، دلیجه بزرگ، کبک درى، کبک معمولى، قرقاول، کبوتر جنگلى، کوکو، جغد جنگلى، دارکوب قهوه اى، دارکوب سیاه، دارکوب سبز، دارکوب خالدار بزرگ، انواع گنجشکسانان کوچک (پى پت ها، دم سرخ ها، توکاها، چرخ ریسک ها، زردپره ها و سهره ها)، جى جاق، کلاغ نوک سرخ، غراب و هما

 

تصاویر زیر گوشه ای از فعالیت های گروه چکاد در فصل گاوبانگی و گونه های جانوری مشاهده شده توسط اعضای این گروه در پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کیاسر می باشد:

 

اعضای گروه چکاد:

کمیل قاسم پور، حجت آهنگری، عباس علی پور، حامد تیزرویان، کاوه آتنی، محمد بزرگزاده، جابر سبک روح

اسامی دوستانی که در حفاظت از حیات وحش مناطق کیاسر و بولا فعالیت دارشته و به گروه کمک میکنند:

امیر حسین رضایی مقدم، حنظله رستمیان، عرفان غفوری، اسحاق ساداتی، آرمان حمزه، محسن تقوی، رضا شیخی، قائم سعیدی، امیر حمزه، علیرضا یاسمی، رحیم مختاری

 

گزارش برنامه از: محمد بزرگزاده

با تشکر و سپاس فراوان از:

همکاری اهالی محترم روستاهای منطقه پارک ملی کیاسر و پناهگاه حیات وحش چهاردانگه

همکاری اهالی محترم منطقه حفاظت شده بولا

ریاست محترم اداره حفاظت محیط زیست کیاسر آقای سید جلال موسوی

محیط بانان پاسگاه بندبن، سعید آباد، قلعه و محیط بانان پاسگاه سنگده و محمد آباد

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.